SAM: nuo kitų metų šeimos lankymo paslaugos taps prieinamos visoje Lietuvoje

  • Teksto dydis:

Bandomuosius projektus įgyvendinusiose savivaldybėse besilaukiančioms, ką tik pagimdžiusioms arba auginančioms vaikus iki dvejų metų moterims ir šeimoms ir toliau bus prieinama kvalifikuotų specialistų pagalba bei konsultacijos savo namuose, o nuo kitų metų – paslaugos pradedamos diegti visoje Lietuvoje.

Sveikatos apsaugos ministerija praneša, kad sėkmingai pasibaigus šeimų lankymo projektas, nuo šių metų gegužės 1 d. šeimų lankymo paslaugos apmokamos PSDF lėšomis vienuolikoje savivaldybių, kurios įgyvendino bandomuosius projektus. O nuo kitų metų gegužės 1 d. šios paslaugos taps prieinamos visų Lietuvos savivaldybių gyventojams.

Skelbiama, kad šeimų lankymo paslauga skirta socialiai jautrioms šeimoms, kurioms specialias žinias įgiję sveikatos priežiūros specialistai padeda saugiai pasirūpinti savo ir vaiko sveikata, suformuoti gerus motinystės įgūdžius, sumažinti galimas rizikas arba jų išvengti.

Prioritetas gauti paslaugą teikiamas 18 metų ir jaunesnėms moterims, pirmo vaiko besilaukiančioms 40 metų ir vyresnėms moterims, taip pat moterims, turinčioms su sveikata susijusių arba socialinių rizikos veiksnių, tokių kaip nesaikingas alkoholio ar kitų priklausomybes sukeliančių medžiagų vartojimas, nesaugi socialinė aplinka, psichikos sveikatos sutrikimai ir pan.

Šeimų lankymo specialistai, lankydami šeimą namuose, kiekvieno vizito metu įvertina motinos ir vaiko sveikatos būklę, pagal poreikį atlieka higienos ar slaugos procedūras, padeda motinai keisti gyvenimo būdą ir įpročius, konsultuoja vaiko ir motinos sveikatos, žindymo, kūdikio lavinimo, pirmųjų dantukų priežiūros ir kitais klausimais.

Šeimas namuose lanko ir konsultuoja šeimos gydytojo komandoje dirbantys akušeriai arba slaugytojai, apmokyti pagal specialią podiplominių studijų programą, kurią parengė Lietuvos sveikatos mokslų universitetas. Papildomų specialistų parengimas numatytas panaudojant Šveicarijos-Lietuvos bendradarbiavimo lėšas.

Šeimų lankymo paslauga Lietuvoje pradėta teikti įgyvendinant 2014–2021 m. Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programą „Sveikata“. Bandomųjų projektų metu, kurie buvo pradėti 2022 m., 13 specialiai apmokytų specialistų 16-oje savivaldybių reguliariai lankė 325 šeimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių