Sąnarių keitimo operacijų laukia trumpiau

Speciali eilių valdymo sistema žmonėms leidžia greičiau sulaukti sąnarių endoprotezavimo operacijų. Kai kurios uostamiesčio ligoninės reagavo į pokyčius ir gerokai padidino savo pajėgumus. Tačiau net ir įvedus naująją tvarką, kai kuriems pacientams tenka apsišarvuoti kantrybe.

Prieš operaciją persigalvoja

Valstybinės ligonių kasos (VLK) informuoja, kad per trejus metus daugiau nei per pusę sutrumpėjo vidutinė kelio sąnario keitimo operacijų laukimo trukmė, o vidutinė klubo sąnario keitimo operacijų laukimo trukmė sutrumpėjo 93 proc. Tokių pokyčių pavyko pasiekti dėl įdiegtos specialios eilių valdymo sistemos, leidžiančios pacientui tuoj pat sužinoti reikiamą informaciją.

Laukiantys suplanuotos kelio ar klubo sąnario keitimo operacijos pacientai vienu mygtuko paspaudimu gali patys, be specialistų pagalbos pasitikrinti savo vietą eilėje endoprotezavimo operacijai. Anksčiau reikėdavo kreiptis į ligonių kasas arba gydymo įstaigą.

Pasak VLK direktoriaus pavaduotojos Neringos Bernotienės, eilių stebėsenos sistema suteikia daugiau skaidrumo, užkerta galimybę piktnaudžiauti ar pažeisti eilės tvarką. Be to, taupomas ir medikų laikas, nes jiems nebereikia pildyti tiek daug dokumentų, atsakinėti į pacientų klausimus.

Pavaduotojos teigimu, iki įdiegiant eilių valdymo sistemą, sąnarių keitimo operacijų laukimo trukmė buvo kur kas ilgesnė: kelio sąnario keitimo operacijos vidutiniškai žmonės laukdavo devynis mėnesius, klubo sąnario – daugiau nei metus. Dabar šis laikas esą gerokai sutrumpėjo.

Dar labiau sutrumpinti laukiančiųjų eiles gali padėti ir patys pacientai. Pastebima, kad net 30 proc. žmonių, sulaukusių eilės, atsisako operuotis. Tad VLK atstovė primena, jog pacientai, kuriems jau paskirta endoprotezavimo operacijos data, operaciją gali atidėti tik vieną kartą ir ne ilgiau kaip metams. Tokiu atveju į šią eilę sugrįžtama savo pirminio prašymo registracijos data, o nepasinaudojusiems šia teise – į eilę tenka registruotis iš naujo.

Padaugėjo operacijų

Ligonių kasų duomenimis, per pastaruosius kelerius metus smarkiai išaugo endoprotezavimo operacijų skaičius. Jei 2014 m. buvo atlikta per 6 tūkst. pirminių klubo ir kelio sąnarių keitimo operacijų, tai pastaraisiais metais jų atliekama per 8 tūkst. Kai kuriose uostamiesčio ligoninėse endoprotezavimo operacijų skaičius taip pat gerokai išaugo.

Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje 2016 metais 255 pacientams buvo protezuoti klubo sąnariai – keliomis dešimtimis daugiau nei ankstesniais metais. Šioje ligoninėje per pastaruosius kelerius metus beveik dvigubai išaugo ir kelio endoprotezavimo operacijų.

2016 metais Klaipėdos universitetinėje ligoninėje atlikta 454 pirminės klubo sąnario endoprotezavimo operacijos - keliomis daugiau nei prieš tai buvusius metus. O štai kelio sąnario keitimo operacijų pernai būta 120 daugiau nei ankstesniais metais.

Tarp 2016 metais daugiausiai šalyje peties ir čiurnos sąnarių keitimo operacijų padariusių ligoninių patenka ir Klaipėdos universitetinė ligoninė, kur operuota atitinkamai 18 ir 4 pacientai.

Laukia net 2 metus

Naujoji tvarka pacientams leidžia pamatyti, kiek žmonių laukia reikalingos operacijos. Kai kurių jų sulaukiama gana greitai, o štai norintiems pasikeisti kelio sąnarį didžiųjų miestų gyventojams tenka apsišarvuoti kantrybe.

Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje šiuo metu klubo sąnario operacijos laukia 9 pacientai, o Klaipėdos universitetinėje – 12.

Eilės operuoti klubo sąnarį abiejų ligoninių pacientai sulaukia greičiau nei per mėnesį. Per metus Lietuvoje šių operacijų atliekama apie 5 tūkstančius, šiuo metu eilėje laukia per 600 žmonių.

Ilgiausiai laukti kelio sąnario endoprotezavimo tenka didžiųjų Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos ligoninių pacientams. Nemokamo kelio sąnario endoprotezo Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės pacientai laukia beveik dvejus metus, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų – šiek tiek daugiau nei metus, o Klaipėdos universitetinės ligoninės – aštuonis mėnesius.

Kitose šalies ligoninėse kelio endoprotezo pacientai daugiausiai laukia mėnesį arba tokios eilės išvis nėra.

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje kelio sąnario keitimo operacijos šiuo metu laukia per 450 pacientų, o Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje - 4 žmonės. Iš viso Lietuvoje kelio endoprotezavimo laukia 3755 gyventojai.

Šiuo metu peties endoprotezavimo laukia 2 Klaipėdos universitetinės ligoninės ir 1 Respublikinės Klaipėdos ligoninės pacientas. Lietuvoje iš viso tokių yra 25, daugiausiai laukiančiųjų yra Vilniuje. Pernai laukiančiųjų šios operacijos eilės buvo kur kas didesnės.

Kiekvieną mėnesį Valstybinės ligonių kasos pateikia informaciją, kiek skirtingose šalies ligoninėse tenka laukti tam tikrų endoprotezavimo operacijų. Šie duomenys pateikiami, kad žmonės galėtų rinktis gydymo įstaigas, o šios tarpusavyje labiau konkuruotų.

Atlikta pirminių klubo sąnarių keitimo operacijų

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje

2015 metais - 448                       232

2016 metais - 454                       255

2017 metais - 414                       221

Zigmas Juzumas, Respublikinės Klaipėdos ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas:

- Per pastaruosius trejus metus mūsų ligoninėje beveik dvigubai išaugo endoprotezavimo operacijų. Perkama daugiau sąnarių, tad ir laukiančiųjų eilės trumpėja. Pagal įstatymą gavusį sąnarį pacientą privalome operuoti per 90 dienų. Tad reaguojame į situaciją ir verčiamės per galvą. Kuo daugiau pacientų gauna sąnarius, tuo greičiau turime juos įdėti. Tad didiname operacijų apimtis. Elektroninė sistema gal naudingesnė pacientams nei mums, gydytojams. Mums nauda tokia, kad nebereikia pildyti popierinių formų. Pacientai gauna daugiau informacijos, greičiau pastatomi į eilę. Jie ten atsiduria, kai tik gydytojas užpildo elektroninę formą.

Pastebime,kad po elektroninės sistemos įvedimo žmonės renkasi, kur gali greičiau operuotis. Pas mus plūstelėjo pacientai iš Šiaurės ir Rytų Lietuvos, nes kitos ligoninės nedidino operacijų pajėgumų, kaip mes. Tokių pacientų gerokai padaugėjo būtent 2015 ir 2016 metais, kai buvo įvesta naujoji sistema. Mes savo pajėgumus padidinome dvigubai. Nors mums finansinės naudos iš to nėra. Padarome daugiau operacijų, bet dėl mažėjančio koficiento mažėja operacijos kaina.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Iš to

Iš to portretas
kad skaudančių kelių man negydo o tik prirašo prastų nuskausminamųjų, sprendžiu kad esu ne pacientas o medikų klijentas.Kuriam taikomas biznio planas.Užsienyje artritas griaunantis sanarius yra išgydomas o pas mus niekas net nemėgina užsiimti rimčiau.O kam?Operacijos yra medikų pasipelnimo objektas (gerai moka l.kasos) ir savo chirurginių įgūdžių lavinimo praktika.Man dar nėra net deformacijos, nuotraukos nieko blogo be uždegimo nerodo, o ,,eskulapas"jau liepė ruoštis sanario keitimo operacijai..:D)

Atsibodo mulkinimas

Atsibodo mulkinimas portretas
Skiedalai....Paskambino likus savaitei prieš operaciją iš Respublikinės ligoninės ir pasakė, kad ligonių kasų kompensuojamas sanarys nelaikys, greit sudils ir t.t. ir atsisakėm su ašarom, nes kelių tūkst eurų modernesniam dar neužsidirbom...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių