Sausos akys signalizuoja apie rimtą ligą

Turbūt ne kartą yra tekę girdėti pasakymą: „Atrodo, kad akys pilnos smėlio“. Paraudusios, pavargusios, kartais perštinčios ar niežtinčios, rytais traiškanojančios akys ar suprastėjęs regėjimas, pasak gydytojų oftalmologų, gali signalizuoti apie rimtą ligą – sausų akių sindromą ir akies paviršiaus uždegimą.

Nauja civilizacijos liga

Kol kas Lietuvoje statistinių duomenų, kiek žmonių kenčia nuo sausų akių sindromo, nėra, tačiau dėl kasdienių technologijų naudojimo akių skausmu skundžiasi vis daugiau pacientų. Į klausimą, ar šaltuoju metų laiku šis sindromas padažnėja, gydytoja oftalmologė dr. Aurija Kalasauskienė sako, kad šildymas, oro kondicionavimo sistema, ar įjungtas šildymas automobilyje gali turėti įtakos ligos atsiradimui, tačiau tam yra ir daug kitų priežasčių.

Ne naujos technologijos gadina akis, bet nesąmoningas žmogaus elgesys, kai jomis naudojasi.

„Norėčiau atkreipti dėmesį, kad ne naujos technologijos gadina akis, bet nesąmoningas žmogaus elgesys, kai jomis naudojasi. Pavyzdžiui, žiūrėdami televizorių ar į monitorių, taip pat skaitydami, vairuodami fiksuojame žvilgsnį, todėl pradedame rečiau mirksėti. Normalus sveiko suaugusio žmogaus mirksėjimas yra vidutiniškai apie 10 mirktelėjimų per minutę, o fiksuojant žvilgsnį mirksėjimas suretėja iki 3–4 kartų per minutę – taip dėl ilgiau atviro vokų plyšio sutrūkinėja ašarų plėvelė, ašaros greičiau išgaruoja ir akys sausėja“, – sako dr. A. Kalasauskienė.

Priežasčių gali būti daug

Pernai Lietuvoje atlikta gydytojų oftalmologų apklausa parodė, kad net 99 proc. jų sausų akių ligą (SAL) vertina kaip rimtą ligą, be to, statistika rodo, kad jos simptomai vargina bene kas antrą pacientą, apsilankantį akių gydytojo kabinete.

Akys sausėja ne tik veikiamos išvardintų veiksnių: sausų akių simptomais skundžiasi kas trečia moteris, nes riziką susirgti šia liga didina menstruacijos, nėštumas, kūdikio žindymas ir menopauzė. Minėtą diskomfortą gali pajusti ir nešiojantys akių lęšius bei vartojantys vaistus nuo slogos, kosulio, širdies ligų ir antidepresantų bei dauguma vyresnių nei 40 metų žmonių, mat senstant akys natūraliai sausėja.

Gydytojų oftalmologų teigimu, ašarų sekrecija pradeda mažėti sulaukus 30 metų, tačiau normaliomis sąlygomis ji išlieka pakankama ir nesukelia nusiskundimų. Sulaukus 45 metų pasiekiama kritinė ašarų sekrecijos riba, kai esant nepalankioms sąlygoms pacientai pradeda jausti akių sausumo požymius.

Tačiau daugumai klinikiniai požymiai pasireiškia sulaukus 60 metų amžiaus. Su amžiumi susijusios sausos akies klinikiniai požymiai būna silpni arba vidutiniai.

Sausa akis, susijusi su hormoninės pusiausvyros sutrikimu, gali atsirasti po gimdymo žindant, gydant antiandrogeniais vaistais, klimakteriniu laikotarpiu ir po menopauzės.

Kaip išvengti

Gydytojai oftalmologai sako, kad ašarų plėvelė susideda iš 98,2 proc. vandens ir 1,8 proc. druskų, tačiau tarp dviejų mirktelėjimų ašarų plėvelė garuoja, tad joje vandens kiekis sumažėja 1–2 proc., o druskų padidėja iki 20 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Skaiciau kad kataraktai gali padeti lasinant grikiu medaus praskiedus su virintu vandeniu ar tiesa
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių