Senoliai maitinosi tikrai kitaip

Didžiausias blogis maiste – cukrus ir druska. Be to, ant stalo neturėtų būti produktų, kurių sudėtyje – keliolika sudedamųjų dalių su daugybe E. Tuo įsitikinusi maisto technologė, mitybos specialistė Raminta Bogušienė.

– Akys raibsta nuo maisto pasiūlos ir jo reklamos. Į ką pirmiausia atkreipti dėmesį perkant maisto produktus?

– Jei maisto produktas paženklintas, supakuotas, su etikete, pirmiausia reikia skaityti sudedamųjų dalių sąrašą. Pavyzdžiui, perkate avižinius sausainius, tačiau pirmoji sudedamoji jų dalis – kvietiniai miltai. Turime žinoti, kad šio produkto pagrindas – kviečiai, cukrus, rafinuoti riebalai.

Kodėl reikėtų baimintis kvietinių miltų? Gamta grūdą sukūrė iš trijų dalių – endosferos, gemalo ir sėlenų. Gamintojai pašalina gemalą ir sėlenas, ir aukščiausios rūšies kvietiniuose miltuose nebelieka skaidulinių medžiagų, mineralų, vitaminų.

– Bet tai apgaulė!

– Pagal teisės aktus produktas vadinamas, pavyzdžiui, avižiniu, nors iš visų grūdinių augalų jame yra tik 20 proc. avižų. Dėl to, kad valgome ką kita, o ne vien avižinius produktus, sutrinka virškinimas, atsiranda papildomų kilogramų, alergijos, kitų sveikatos negalavimų.

Pastebėjote, kad vis daugiau žmonių alergiški kviečiuose ir rugiuose esančiam glitimui? Atkreipkite dėmesį į populiarias kepyklėles, parduotuvių lentynas: pagrindiniai produktų grūdiniai augalai yra kviečiai. Kuo daugiau vartojame vieną produktą, tuo labiau organizmas nesugeba suvirškinti baltymo ir reaguoja į jį kaip į priešą, jo netoleruoja. Net 99 proc. sausainių žaliavos yra  kvietiniai miltai, cukrus. Dėl to gauname tik kalorijas, nejaučiame sotumo, jų norime dar ir dar.

– Bet taip yra su daugeliu produktų?

– Taip. Pavyzdžiui, viso grūdo duonoje grūdų gali būti tik 20 proc. Reikia vertinti tai, kiek produkto sudėtyje yra cukraus, druskos. 100 g duonos turi būti ne daugiau kaip 5 g cukraus, ne daugiau kaip 1 g druskos, ne mažiau kaip 6 g skaidulinių medžiagų. Tik tokia duona yra visavertė, juolab jei gaminta su natūraliu raugu, be mielių.

Kvietiniai miltai, cukrus, maltozė, gliukozė yra angliavandeniai, tuščios kalorijos, nesuteikiančios sotumo. Jei sudedamųjų dalių, pavyzdžiui, dvidešimt, o tiek yra daugumoje tortų, vadinasi, produktas sveikatai nenaudingas. Kuo daugiau jame sudedamųjų dalių, tuo organizmui gali būti sunkiau su jomis susidoroti. Jei dar pridėta dešimt rūšių maisto priedų ar pramoniniu būdu sukietintų riebalų, toks maistas suteiks ne sveikatos, o tik trumpalaikės energijos ir išbalansuos organizmą. Ir toli gražu ne tik taip vadinamieji E priedai yra didžiausias blogis, kai kurių jų kilmė – natūrali. Didžiausias blogis – cukrus, hidrinti riebalai.

– Dauguma pirkėjų priversti atsižvelgti į kainas, nes neturi galimybės nusipirkti kokybiškų, bet brangesnių maisto produktų. Ką daryti jiems?

– Nuo gruodžio 13 d. ant visų maisto produktų turi būti maistingumo deklaracija. Raskime nors minutėlę laiko ir paskaitykime ją. Duonoje itin svarbūs du komponentai: bendras natūralaus ir pridėtinio cukraus kiekis bei druska. Be to, 100 g duonos turėtų būti bent 6 g skaidulinių medžiagų. Su jomis iš grūdinių augalų gauname ir kitų vertingų maistinių medžiagų: vitaminų, mineralų. Papildyti skaidulinėmis medžiagomis produktai pasižymi ilgalaikiu sotumu, palaiko tolygų cukraus lygį kraujyje.

Jei duonos pluta pajuodusi, tai yra kancerogeninių medžiagų, kurios sukelia ar paskatina vėžinių auglių vystymąsi, požymis, todėl jos nevalgykime.

– Ar sūriai, mėsa yra sveika?


Šiame straipsnyje: maistasmitybasveikata

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vertinimas

Vertinimas portretas
Straipsnyje yra tikrai naudingos informacijos, tačiau yra ir paviršutiniškumo, klaidų ir "piaro" - matosi kad tai nėra tikro mitybos mokslininko analizė, bet tinklaraštininko surinkta internetinė informacija...

e

e portretas
pries15-20metu visi mes valgem kitaip, tai yra sveikai.dabar valgom slamsta ir nei sveikatos apsaugos ministerijai, nei valdziai tai deja nerupi.maisto produktai VIENI E KONSERVANTAI,IVAIRUS SURELIAI SKIRTI VAIKAMS SU HIDRINTAIS RIEBALAIS ARBA PALMIU RIEBALAIS KURIE KEMSA KRAUJAGYSLES.ZOZDZIU AUGINAM LIGONIU NAUJA KARTA.paskui stebimes is kur tiek daug sirdies ir kraujagysliu ligomis seganciu,is kur tiek daug diabetininku,is kur tiek daug ansvorio ar nutukusiu zmoniu.

sveika

sveika portretas
Viskas pasakyta tiesingai, moksliskai. Bet kyla tik vienas klausimas kur nusipirkti sveikus produktus, be E ir visokiausiu kitu baisiu dalyku? Turbut tokios parduotuves nera, nes gamintojams neapsimoka gaminti sveika produkcija, nes pirmine zaliava kainuotu nemazai i galutine kaina butu kosmine.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių