Skiepijimai veikia: mes kartu esame apsaugoti nuo užkrečiamųjų ligų

  • Teksto dydis:

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamentas kviečia balandžio 22–28 d. paminėti Pasaulinę imunizacijos savaitę, kurios pagrindinis tikslas – skatinti vakcinų vartojimą, siekiant nuo užkrečiamųjų ligų apsaugoti bet kokio amžiaus asmenis. Skiepijimai kasmet išsaugo milijonus gyvybių ir plačiai pripažįstama kaip sėkmingiausia ir ekonomiškai efektyviausia sveikatos intervencija.

Būtina užtikrinti dideles skiepijimų apimtis

Skiepai apsaugo nuo susirgimų, neįgalumo ir mirties nuo vakcinomis valdomų užkrečiamųjų ligų (gimdos kaklelio vėžio, tymų, plaučių uždegimo, difterijos, stabligės ir kt.). Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja išlaikyti ne mažesnes kaip 90 proc. vaikų skiepijimo apimtis visoje Lietuvoje ir kiekvienoje savivaldybėje, o nuo tymų ir raudonukės – ne mažesnes kaip 95 proc. Deja, jeigu vaikų skiepijimų apimtys yra žemesnės, mūsų nebesaugo kolektyvinis imunitetas.

Vakcinacija svarbi visų amžiaus grupių asmenims

Pasaulinės imunizacijos savaitės proga rekomenduojama kartu savo šeimos gydytoju įvertinti savo imunizacijos būklę ir persirgtas skiepais valdomas ligas. Taip pat rekomenduojama pasitikslinti, nuo kurių užkrečiamųjų ligų galima pasiskiepyti valstybės biudžeto lėšomis ir kada paskutinį kartą skiepijotės. Nors PSO rekomenduoja skiepus visų amžiaus grupių asmenims, raginama atkreipti dėmesį į vaikų skiepijimų būklę. Jeigu paaiškės, kad vaikas dar nepaskiepytas nuo visų ligų, nuo kurių jam priklauso pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių, šeimos gydytojas jam sudarys individualų skiepijimų planą ir kartu su tėveliais pasirinktu laiku, jį paskiepys. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, kad kasmet atsiranda naujų galimybių apsaugoti savo vaikus juos paskiepijus nuo užkrečiamųjų ligų.

Raginama pasiskiepyti ne vien tam, kad patys nesirgtumėme. Skiepais galime apsaugoti ir kitus, kurie dar per jauni skiepams, kurie negali būti paskiepyti, arba tuos, kurių vakcinos neapsaugo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saras

Saras portretas
Skiepijimai veikia farmacijoms ir medikams sukraunant turtus. Bet skiepai beveiksmiai issaugojant zmoniu sveikatas, tiksliau zaloja zmoniu sveikatas nuo vaikystes, sunaikindami naturalu imuniteta ir issaukdami kitas ligas,kaip vezys,diabetas,ypac 1 formos, neurologinius susirgimus,paralyzius ir net mirtis. Del to Vakaruose yra kompensaciju ismokos zmonems su pazeistais smegenimis nuo vakcinu ir kt.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių