Per skylutę susidoroja net su vėžiu

Per du dešimtmečius Klaipėdos jūrininkų ligoninės Abdominalinės chirurgijos skyriuje atliktų laparoskopinių operacijų skaičius jau pasiekė 10 tūkstančių. Bėgant metams, mažai invazinė chirurgija šioje uostamiesčio įstaigoje tapo kasdienine procedūra, pacientams padedančia sveikatos problemas įveikti greičiau ir ne taip skausmingai.

Pirmauja šalyje

Pirmoji laparoskopija Klaipėdos jūrininkų ligoninėje buvo atlikta 1994-aisiais. Tokiu būdu pacientui dėl akmenligės buvo pašalinta tulžies pūslė.

Šiuo metu Klaipėdos jūrininkų ligoninėje mažai žalojančių chirurginių procedūrų, atliekamų tik vieno chirurgijos skyriaus medikų, skaičius yra vienas didžiausių visoje šalyje.

„Galime džiaugtis ne tik operacijų skaičiumi, bet ir jų įvairove. Tarp populiariausių laparoskopinių operacijų vyrauja tulžies pūslės pašalinimas, apendikso, įvairios lokalizacijos išvaržų operacijos. Tačiau mūsų įstaigoje atliekamos ir sudėtingos vėžio ar tam tikrų organų šalinimo operacijos“, – Klaipėdos jūrininkų ligoninės chirurgais didžiavosi įstaigos vadovas dr. Jonas Sąlyga.

Paslaptis – profesionalų komanda

Klaipėdos jūrininkų ligoninės Chirurgijos klinikos vadovas prof. dr. Artūras Razbadauskas patikino, kad šiuo metu sunku surasti pilvo ertmės organą, kuris nebūtų operuojamas laparoskopiniu būdu.

„Per kiek daugiau nei 20 metų sukaupta vieno skyriaus patirtis yra milžiniška. Pasiekti tokių rezultatų padėjo puikūs specialistai, įsigyta moderni reikiama aparatūra ir vadovybės palaikymas. Pasigirti 10 tūkst. atliktų operacijų gali reta šalies ligoninė. Be to, laparoskopiniu būdu gydant išvaržas Klaipėdos jūrininkų ligoninės patirtis yra didžiausia Lietuvoje. Panaši situacija yra ir su storosios žarnos mažai invazinėmis operacijomis“, – kalbėjo A.Razbadauskas.

Anot jo, įstaigoje buvo atliktos ir pirmosios šalyje vieno dūrio laparoskopinės blužnies pašalinimo, diafragmos išvaržos operacijos.

„Lyderiaujame ir kolorektalinio – storosios žarnos – vėžio prevencinėje programoje. Ligoninėje kolonoskopijos procedūrų, skirtų šios ligos prevencijai, padarome daugiausiai Vakarų Lietuvoje“, – patikino Chirurgijos klinikos vadovas.

Tapo kasdienybe

Šiuo metu Abdominalinės chirurgijos skyriuje laparoskopijas atlieka visi septyni čia dirbantys chirurgai. Per metus jie vidutiniškai padaro 500 įvairių šios srities chirurginių procedūrų. Savo patirtimi skyriaus medikai įvairiose tarptautinėse konferencijose dalijasi ir su kitų šalių specialistais.

„Ne vieną operaciją esame atlikę pirmieji šalyje. Tačiau ne dėl to, kad galėtume pasigirti. Mes nedirbame dėl sportinio intereso – visos mūsų ligoninėje atliktos pirmosios laparoskopijos sėkmingai taikomos kasdieninėje praktikoje“, – patikino A.Razbadauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių