Sodininkystė: svarbiausi privalumai sveikatai

Nutirpus sniegui ir pasirodžius pavasario saulei, prasideda darbai sode. Nors kai kuriems žmonėms ūkio darbai nėra malonūs, LSMU profesorius Alvydas Unikauskas įvardija 12 sodininkystės privalumų sveikatai.

1. Savo sode užaugintos daržovės, vaisiai, uogos turi daugiau vitaminų, mineralų, antioksidantų, skaidulų ir mikroelementų nei tie, kurie atkeliavo iš kitų kraštų. Per pastaruosius 50 metų pramoninė žemės ūkio praktika labai pasikeitė – pirmenybė teikiama estetinei išvaizdai ir greito nokinimo metodams. Dėl cheminių trąšų naudojimo perkami produktai yra mažiau maistingi, nei būdavo anksčiau. Pavyzdžiui, 1951 m. reikiamas vitamino A kiekis buvo gaunamas iš dviejų persikų, dabar prireiktų 53.

2. Savo sodą turintys žmonės kasdien suvartoja 40 proc. daugiau vaisių ir daržovių nei tie, kurie juos perka.

3. 3 val. intensyvaus darbo sode atitinka 1 val. treniruotės sporto klube.

4. Sodininkystė padeda normalizuoti kūno masės indeksą. Tam įtakos turi didesnis suvartojamo šviežio maisto kiekis ir fizinis aktyvumas.

5. Būnant bent 10–15 min. saulėje tarp 10 ir 14 val. gaunamas reikalingas vitamino D kiekis.

6. Užsiimant sodininkyste gaunama gerųjų bakterijų.

7. Fizinis aktyvumas sode mažina širdies ligų, insulto ir lėtinių ligų riziką bei ilgina gyvenimą.

8. Padeda išsaugoti stiprias rankas, nes kūnui senstant silpnėja rankų raumenys ir gebėjimas sugriebti, spausti, pakelti ir pan.

9. Gerina nuotaiką, suteikia jėgų, gyvybingumo, padeda sukoncentruoti dėmesį, atsikratyti negatyvių minčių.

10. Sodininkystė mažina stresą.

11. Lavina protą. Vis daugiau ligoninių ir reabilitacijos klinikų užsienyje taiko sodininkystės terapiją žmonėms po insulto ir kitų smegenų traumų.

12. Buvimas gamtoje skatina empatiją, dosnumą, gilesnį ryšį su bendruomene.


Šiame straipsnyje: sodininkystėsveikataSodas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių