Šparaginė pupelė – daržovių karalienė, bet kai kas ją turi vartoti atsargiai

  • Teksto dydis:

Šparaginės pupelės saugo nuo įvairiausių ligų, įskaitant vėžį, diabetą, širdies ligas, turi daug skaidulų, kurios kontroliuoja apetitą ir padeda lieknėti, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas.

Be to, priduria jis, dažniausiai šias pupeles galima valgyti net kūdikiams ar senoliams, tik būkite atsargūs, jei turite ar turėjote akmenų šlapimtakiuose.

Pirmiausia, pabrėžia A. Unikauskas, šparaginės pupelės stiprina kaulus: „Jose yra labai daug vitamino K, kuris stiprina kaulus. Vyresnio amžiaus žmonėms šparaginės pupelės – puiki osteoporozės prevencija. Vitaminas K padeda išlaikyti tinkamą kaulų tankį, o lūžus kaulams skatina gijimą.“

Beje, A. Unikausko žodžiais, labiausiai ištirta šparaginių pupelių nauda – tam tikrų vėžio formų gydymas ir vėžinių ląstelių plitimo po organizmą stabdymas. „Reguliariai vartojant šparagines pupeles, mažėja rizika susirgti krūties, žarnyno ir prostatos vėžiu. Jose esantis vitaminas K mažina ir skrandžio, nosies ir gerklės vėžio riziką“, – aiškina profesorius.

Jo teigimu, šios pupelės taip pat mažina diabeto riziką, padeda valdyti jo simptomus – jei per savaitę šparagines pupeles ar kitas ankštines daržoves valgysite ne mažiau nei tris kartus, riziką susirgti diabetu sumažinsite 35 proc.

„Šparaginės pupelės turi žemą glikemijos indeksą, o tai reiškia, kad angliavandeniai pasisavinami palaipsniui, todėl išvengiama staigaus gliukozės kiekio kraujyje padidėjimo ar sumažėjimo. Tarkim, ryžių ar bulvių glikemijos indeksas yra apie 50–85, cukraus – 70, o šparaginių pupelių – tik 20“, – sako A. Unikauskas.

Šparaginės pupelės turi žemą glikemijos indeksą, o tai reiškia, kad angliavandeniai pasisavinami palaipsniui, todėl išvengiama staigaus gliukozės kiekio kraujyje padidėjimo ar sumažėjimo.

Dar viena priežastis vartoti šią daržovę  – galimybė greičiau pasisotinti, kas padės lieknėti, be to, ją valgydami sulėtinsite alkio hormono išsiskyrimą, priduria profesorius.

„Šparaginės pupelės apsaugo širdį, mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, padeda valdyti metabolinį sindromą, kuris labai padidina insulto, širdies infarkto ir diabeto atsiradimo riziką“, – vardija medikas.

Jo žodžiais, šparaginių pupelių valgant keturis ar daugiau kartų per savaitę, širdies ligų rizika sumažėja daugiau kaip 20 proc. Maža to, jei kasdien jų suvartosite gerą saują, net 38 proc. sumažinsite išeminės širdies ligos riziką.

Be to, priduria A. Unikauskas, šios pupelės palaiko sveiką virškinimo sistemą, tausoja virškinamojo trakto gleivinę nuo pažeidimų.

Vis dėlto, pabrėžia A. Unikauskas, reikia žinoti ir galimą šalutinį poveikį: „Oksalo rūgšties yra daugumoje žaliųjų daržovių. Ji gali kristalizuotis ir sudaryti akmenis šlapimo takuose. Valgydami šparagines pupeles, nepamirškite gerti daug vandens. O jei turite ar turėjote akmenų šlapimtakiuose, prieš vartodami šparagines pupeles pasitarkite su savo gydytoju.“

Be to, sako profesorius, kad yra ir nedidelė alergijos tikimybė. Tad, pajutę bet kokius alergijos simptomus, nebevalgykite šparaginių pupelių ir kreipkitės į medikus.

Plačiau – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

www

www portretas
Kaip visada reklama. Pagal Unikauska, sparagines pupeles valgykime kasdiena ir busime sveiki. Nera tokio maisto, nuo kurio issigydytume visas ligas. Baigtu ta reklama. Buvo laida apie ligas ir ju gydyma, o dabar vien reklama. Nusivyliau.

Blusius

Blusius portretas
Bronele, stiprybės tau. Manau, reikėtų kreiptis į laidos kūrėjus. Ten gausi visus daktaro kontaktus. Paskambink ir...

brone

brone portretas
Turiu jums klausima ? Gal nuskambes juokingai ,bet esu jau netekusi vilties ,ponas gyd sugadino man koja operacijos metu savo kaltes nepripazysta ,kenciu jau du metus reikalinga trecia operacija neisvengema ,pinigu neturiu nes esu antros gr Yi Norejau paklausti ar yra geru specelist ortopedu hirurgu katrie neima kysiu i R
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių