Stresas kenkia ir odai

  • Teksto dydis:

Sutrikęs širdies ritmas, slenkantys plaukai ar nusilpęs imunitetas – tai ne vienintelės problemos, kurios atsiranda dėl patiriamo streso.

Paūmėja lėtinės ligos

Kai jaučiame nerimą, organizmas išskiria streso hormoną, kuris intensyvina riebalų liaukų veiklą ir tai sustiprina kai kurias odos ligas. Kaip jas gydyti?

Gydytoja dermatovenerologė Inga Kisielienė teigia, kad dažniausiai nuo streso paūmėja lėtinės odos ligos – žvynelinė, egzema, dermatitas. Neretai suintensyvėja ir aknė bei rožinė. Taip pat dėl streso gali pradėti plisti baltmė.

"Jaučiamas stresas neretai sustiprina ir odos infekcijas, pavyzdžiui, pūslelinę. Apie 90 proc. žmonių turi herpes simpex virusą ir yra jo nešiotojai. Tik jei šio viruso žmogus neturi, ir stresas jo nesukels", – paaiškina gydytoja.

Farmacininkė Elvyra Ramaškienė priduria, kad kai kuriems žmonėms būdinga ir nuolatinė, pasikartojanti pūslelinė, todėl, norint jos išvengti, prieš stresines situacijas rekomenduojama vartoti vitamino C. Jis stiprina imunitetą ir sumažina infekcijos paūmėjimus.

Jokios savigydos

Vaistininkė sako, kad su odos problemomis ir ligomis, kurias sukelia nervų sistema, reikia kovoti ne tik tomis priemonėmis, kurios gydo odą. Ji taip pat rekomenduoja vartoti ir imunitetą bei nervų sistemą stiprinančius preparatus.

Sveikatos specialistė atkreipia dėmesį: kai esame įsitempę, mūsų kūnas nori apsaugoti odą sukeldamas uždegimą, todėl ji gali pradėti niežėti ar pleiskanoti.

"Tačiau jokiu būdu negalima užsiimti savigyda. Kiekvienam individualiai gydymą turi paskirti gydytojas. Paprastai žmonės, norėdami kuo greičiau išsigydyti atsiradusius bėrimus ar paūmėjusią ligą, tepa ant savo odos viską iš eilės. Norėdami sau padėti, jus tik pakenksite, o liga tik dar labiau paūmės", – pabrėžia farmacijos specialistė E.Ramaškienė.

Pasak jos, norint sustiprinti nervų sistemą, patariama vartoti B grupės vitaminus. Taip pat labai naudingi ir B grupės vitaminų bei magnio deriniai, nes, patiriant stresą, ne tik nusilpsta nervų sistema, bet ir iš organizmo pasišalina magnio atsargos.

Atskirti sudėtinga

Gydytojos dermatovenerologės I.Kisielienės teigimu, susivokti ir suprasti, kad būtent stresas kenkia odai, ganėtinai sudėtinga. Pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į tai, kaip dažnai ir kokiomis aplinkybėmis odos problemos kartojasi.

"Vienkartinis išbėrimas, trunkantis trumpai, turbūt didesnių problemų nesukels, bet jeigu tai antras, trečias ar ketvirtas kartas, reikėtų pagalvoti, kodėl bėrimas ar kitas simptomas atsirado. Patarčiau permąstyti, kas vyko vakar: kaip miegojote, ką valgėte ir ką veikėte", – rekomenduoja I.Kisielienė.

Sveikatos specialistė atkreipia dėmesį: kai esame įsitempę, mūsų kūnas nori apsaugoti odą sukeldamas uždegimą, todėl ji gali pradėti niežėti ar pleiskanoti. Pajutus šiuos simptomus, gydytoja pataria kuo mažiau kasytis, nes dėl to odos būklė tik blogės.


Šiame straipsnyje: stresasodaodos problemos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Patikrinta.Dreba radkos,sunku kvėpuoti,pasišiaušia plaukai,išberia dėmėmis-atidarau šaldytuvą,sugrabalioju alaus-penkios minutės ir kaip naujas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių