Sunkus garsaus šokėjo žmonos žingsnis, šešiems žmonėms padovanojęs viltį pasveikti

  • Teksto dydis:

Išgyvendami netektį ir nepamatuojamą skausmą, gedėdami mylimo žmogaus, artimieji dovanoja gyvenimą kitiems. Taip galima apibūdinti organų donorystės procesą – kai vienam žmogui mirus, viltis gyventi suteikiama net ne vienam, o keliems žmonėms. Kai toks dovanojimo aktas paviešinamas – parodoma per televiziją ar internetinę žiniasklaidą – organų donorystės tema mūsų tautą giliai sujaudina.

Nacionalinio transplantacijos biuro laikinoji vadovė Rasa Pekarskienė sako, kad  siužetai, kuriuose artimieji atvirai papasakoja savo išgyvenimus apsisprendžiant dovanoti mirusiojo organus kitų gyvybei išgelbėti, šiltai prisimenant savo mylimą žmogų ir didžiulį skausmą atsisveikinant su juo, nepalieka abejingų ir paskatina pagalvoti, o ką gi aš pats manau apie organų donorystę.

Kovo 11-osios vakarą TV3 televizijos eteryje vykusios „Lietuvos Garbės“ ceremonijos metu „Auksinės metų širdies“ apdovanojimą gavo klaipėdietė Audronė Ignatavičė, praėjusių metų vasarą organų donorystei paaukojusi staiga ir netikėtai mirusio savo mylimo vyro Viliaus organus.

Audronė Ignatavičė su broliu ir mama/TV3 nuotr.

Simboliška, kad apdovanojimą jaunai našlei įteikė Klaipėdos miesto Lotynų Amerikos šokių kolektyvo „Žuvėdra“, kuriame šoko Vilius ir Audronė, vadovė Skaistutė Idzelevičienė. „Kai mylimo žmogaus gyvybę palaiko aparatai, artimiesiems sprendimą dėl organų donorystės priimti labai sunku. Bet labai svarbu. Audronei reikėjo apsispręsti per akimirką. Kai vyrą ir moterį sieja ypatingas ryšys, jie apie daug ką pasikalba. Vilius ir Audronė buvo pakalbėję ir apie tai, todėl Audronei buvo lengviau apsispręsti“, – kalbėjo S.Idzelevičienė.

„Pirma mintis buvo: Vilius to norėtų“, – akimirką, kai reikėjo priimti lemtingą sprendimą, prisimena Audronė. Ji tik atsiklausė Viliaus mamos, ar ji neprieštarautų šiam sprendimui. O anyta marčiai pasakė: „Aš tavimi pasitikiu. Kokį sprendimą priimsi – žinau, kad tai bus geras sprendimas“.

Transplantacijai paimti jauno vyro organai gyvenimo džiaugsmą sugrąžino net šešiems žmonėms.

„Po tokių laidų, kaip „Lietuvos Garbė“, sulaukiame didelio skaičiaus žmonių, apsisprendusių donorystei po mirties. Nuo kovo 11-osios vakaro, kai buvo parodytas ir šis siužetas apie organų donorystę, jau sulaukėme daugiau nei šimto sutikimų donoro kortelei gauti! Galima sakyti, kad žmonės, kurie sutiko padovanoti savo mirusio mylimojo organus transplantacijai, padarė nepaprastai didelę dovaną beviltiškai sergantiems ligoniams ir kartu paskatino kitus pagalvoti ir pritarti organų donorystei“, – sako R. Pekarskienė.

Praėjusią savaitę donoro korteles gavo ir 211 žmonių, kurie sutikimą donorystei po mirties pasirašė po kitos jautrios laidos apie dvynukų susilaukusią mamą, kuriai  buvo atlikta inksto transplantacija. Šioje laidoje nuomonę dėl organų donorystės pasakė žinomi žmonės – Arūnas Valinskas ir Gabrielius Liaudanskas – Svaras. „Visuomenės nuomonę formuojantys žmonės turi ypatingą svorį – jų žodis yra svarbus dėl to, kad organų donorystė – jautri sritis, kalbame apie mirtį ir po jos vyksiančius dalykus. Apie tai ne visi drįsta kalbėti. Todėl žymių žmonių nuomonė labai svarbi ir svari“, – sako R. Pekarskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kas atsakys nezinanciam?

Kas atsakys nezinanciam? portretas
Kas atsakys, ar zmogus jau mires, ar dar is gyvo imami organai, niekur nerasoma? O siuo atveju, ar sis a.a. vyrukas buvo parases sutikima, ar galima be velionio rasyto rasto tai daryti? Labai daug publikuojama apie si ivyki, taciau yra dar ir motina, tai jos kunas ir kraujas. Zmona,lieka zmona, bus jai tu yru dar, bet motina? Garbinga isgelbeti kitu sveikata, taciau yra kita puse. Gal uzteks publikuoti, ivykis labai skaudus.

KLB

KLB portretas
Nezinau del ko visi taip priesinasi organu paemimui.Nezinau kaip dabar,bet kiek anksciau,skrodimo metu budavo pasalinami vidaus organai ir prikisdavo lignino,kad ilgiau neputu,nes buvo sarvojama kelias dienas.Patikekit maciau savo akimis.O tie visi viduriai neaisku kur buvo utilizuojami.Visi laidojo ir nieko.O dabar dar ir gyvybe kieno isgelbsti ir toks nesupratimas.Reikia dziaugtis,kad nors dalele artimo zmogaus gyvena toliau,o ne puva po zeme ar virsta pelenais. Stiprybes Jums zmona ir mama!

...

... portretas
skausmingas mirusiojo palaiku kremavimas pasikeicia i dvasiskai prasmingos aukos suteikima kitam zmogu isgelbeti ...gal kilnumas gydo skausma ir atsisveikinant teikia jegu ...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių