Sveikos gyvensenos pamokos – nuo darželio ir mokyklos

  • Teksto dydis:

Sveika gyvensena. Vis dažniau ir dažniau girdime šį terminą. Kaip sudominti jaunimą aktyviu gyvenimo būdu ir sveika mityba? Atsakymų ieško ir tėvai ir mokytojai, o efektyviausios – tos priemonės, kurios sujungia bendras pastangas.

Jau ketvirtus metus moksleivių sveikos gyvensenos įgūdžius formuojanti programa „Sveikatiada“ organizavo sveikatinimo idėjų konkursą. Konkursas kvietė visas mokymo įstaigas kurti projektus skirtus sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo kultūrai skatinti. Jame iš viso dalyvavo net 48 mokyklos ir darželiai iš visos Lietuvos. Iš visų dalyvių buvo atrinktos 10 geriausių idėjų.

„Šio konkurso tikslas – suteikti mažoms bendruomenėms galimybę įgyvendinti sveikatingumo programas savo bendruomenės narių sveikatai gerinti. Sveika gyvensena turi būti skatinama jau mokyklose ar net darželiuose. Tarp suaugusiųjų jau tapo madinga kalbėtis apie sveiką mitybą ar kokį sporto klubą lanko draugai. Aktyviai dalyvaudami smagiuose projektuose vaikai patys pradeda domėtis, ką valgo ar kaip aktyviai praleisti laisvalaikį“, – konkurso idėją komentavo organizatorė Margarita Čėglytė.

Tarp geriausių konkurso idėjų – projektai, propaguojantys šiaurietišką ėjimą lazdomis, vaikų plokščiapėdystės profilaktikai skirti projektai, vasaros stovyklos, šeimų šventės. 

Kauno Paparčio pradinės mokyklos pedagogų darbo grupė, pasitarusi su visuomenės sveikatos priežiūros specialistais bei mokiniais, nutarė organizuoti projektą, skirtą sveikos gyvensenos stiprinimui per mitybos gerinimą – ,,Sveikai valgau – linksmai augu“. Projekte dalyvavo visos mokyklos bendruomenė. Tyrimai, apklausos, diskusijos, stebėjimai, praktinės veiklos grupėse, meninės ir kūrybinės veiklos, mini konferencija, degustacijos, parodos – visos šios veiklos davė teigiamų rezultatų: per keturias savaites vaikai net 13 proc. daugiau kasdien suvartojo šviežių vaisių ir daržovių.

Šiaurietišku ėjimu domisi ne tik suaugę ar vyresnio amžiaus žmonės. Kėdainių lopšelis-darželis „Pasaka” už konkurso paramą įsigijo šiaurietiško ėjimo lazdų ir mokė jomis naudotis pedagogus, vaikų tėvelius ir pačius vaikus. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad šiaurietiškas ėjimas yra paprastas dalykas – užtenka paimti į rankas lazdas ir pirmyn! Galima daryti ir taip. Tačiau norint maksimaliai išnaudoti teigiamą šiaurietiško ėjimo poveikį mūsų kūnui ir gauti iš ėjimo su lazdomis didžiausią malonumą, verta perprasti šiaurietiško ėjimo techniką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių