Šventinio persivalgymo išvengti padės teisingi valgymo įgūdžiai

  • Teksto dydis:

Prasidėjęs prieššventinis šurmulys skatina mus ruošti dovanas ir planuoti, ką gardaus padėsime ant stalo. Gausios vaišės nuo seno Lietuvoje yra neatsiejama didžiųjų metų švenčių tradicija. "Tačiau prie stalo neturėtume sėsti su tikslu suvalgyti viską, ką akys aprėpia", - teigia sveikatingumo klubo "Apelsinas" partnerė dietistė Rūta Symenaitė. Besaikis kimšimas gali baigtis ūmiu persivalgymu ir rimtomis sveikatos problemomis. Kaip pasiruošti šventiniam valgymo maratonui ir išvengti neigiamų jo pasekmių? Tam yra net keli būdai, tereikia pasirinkti sau tinkamą ir imtis keisti mitybą.

Prieš šventes – valyti organizmą

Daugelis net žinodami, kad gausiai prisivalgę neturės jėgų, jausis apsunkę ir priaugs antsvorio, vis tiek yra linkę nekeisti savo mitybos įpročių.

Daug klaidų daroma ir prieš šventes, kai bandoma paruošti organizmą atlaikyti maisto ataką.

"Moterys likus kelioms savaitėms iki švenčių mėgsta laikytis griežtų dietų, kad susitrauktų skrandis, o jos įtilptų į mėgstamą suknelę. Atėjus šventėms jos persivalgo ir greitai pajunta, kad suknelė – jau per ankšta. Tokiais mitybos šuoliais sutrikdoma organizmo pusiausvyra, gerųjų bakterijų balansas. Dėl to maistas sunkiau virškinamas ir šalinamas", – aiškino dietistė R.Symenaitė.

Išvengti pasekmių įmanoma

Tam, kad maistas būtų gerai suvirškintas, o iš jo organizmas pasisavintų naudingų medžiagų, anot specialistės, prieš šventes, būtina vartoti daugiau maisto skaidulų turinčių produktų – vaisių, daržovių, linų sėmenų, ispaninio šalavijo (čija), kanapių sėklų, sėlenų.

Daug maistinės vertės turi nekaloringi vaisių kokteiliai su petražolėmis, salierais, špinatais.

"Visi šie produktai išskiria daug antioksidantų, tai tikra žarnyno šluota. Jie padės išvalyti organizmą ir prieš šventes, ir po švenčių, kai visko persisotinus norisi pajusti lengvumą ir atsikratyti kelių priaugtų kilogramų. Taip pat derėtų mažinti suvalgomo maisto porcijas, dažniau gurkšnoti vandens", – vardijo dietistė.

Tiems, kuriems nelabai rūpi išlaikyti kūno formas, tačiau norisi išvengti ūmaus persivalgymo ir su tuo susijusių sveikatos problemų, R.Symenaitė pataria savaitę prieš šventes įtraukti į dienos racioną vieną papildomą užkandį. Taip virškinimo sistema pratinama prie didesnio maisto kiekio ir per šventes nepatirs šoko. Tačiau įprotis valgyti daugiau veikiausiai išliks ir po švenčių, tad derėtų pamąstyti, ar verta maitintis gausiau.

Į pagalbą skrandžiui – mankšta

Pagrindinė šventinio laikotarpio problema, pasak dietistės, yra ta, jog ant stalo prikraunama per daug maisto, o jį valgant nejaučiamas saikas. Nors įvairovė yra vienas esminių tinkamos mitybos principų, nebūtina vienu prisėdimu išragauti visų valgių.

"Virškinimo sistema geba suvirškinti ir pašalinti įvairius maisto derinius, tačiau bloga savijauta po to gali būti neišvengiama. Persivalgymas gali išprovokuoti lėtinių ligų, tokių kaip skrandžio uždegimas, refliuksas, tulžies pūslės akmenligė, paūmėjimą. Taigi norint to išvengti, rekomenduojama suvalgyti tiek, kiek telpa į vieną nedidelę lėkštę. Tai yra saikinga porcija", – mitybos rekomendacijomis dalijosi dietistė.

Prieš sėdant prie stalo dietistė pataria pasportuoti. Aktyvi fizinė veikla skatina medžiagų apykaitos procesą, o tai padeda organizmui atlaikyti gausaus maisto išbandymą.

"Pas mus per šventes vis dar per daug dėmesio skiriama vaišėms. Turėtume daugiau bendrauti, sugalvoti bendrų žaidimų, o pakilus nuo stalo pasivaikščioti gryname ore", – tvirtino "Apelsino" partnerė, dietistė R.Symenaitė.

Desertas – be vaisių ir kavos

Gausaus valgymo per šventes išvengti sunku, bet galima tam pasiruošti. Mitybos specialistė R.Symenaitė ragina pasinaudoti keliomis paprastomis gudrybėmis, kurios padeda per šventes suvartoti mažiau maisto ir jaustis lengviau.

Sočiai pavalgius patiekalų su mėsa ar žuvimi, dietistė pataria bent dvi su puse valandos nevalgyti vaisių, nes tai skatina nemalonius pojūčius skrandyje, pilvo pūtimą. Po gausių vaišių Rūta rekomenduoja negerti kavos, ypač su pienu ar alkoholiu.

Tai gali gerokai apsunkinti virškinimą. Tarp valgymų R.Symenaitė pataria padaryti bent poros valandų pertrauką. O tuo metu virškinimo procesą labai palengvintų vienas kitas puodelis kmynų, pelyno, pipirmėtės ar natūralios žaliosios bei raudonosios arbatos.

Mokys teisingos mitybos įgūdžių

Norint apsisaugoti nuo persivalgymo, galima griebtis ir lengvos saviapgaulės. Pasirodo, nebūtina įsidėti maisto į burną, kad jaustumeisi jo paragavęs.

Apie tai dietistė pasakos paskaitoje "Persivalgymas nebaisus, kai moki valgyti", kuri vyks gruodžio 14 d. 18 val. sveikatingumo klube "Apelsinas" Studlende, (Herkaus Manto g. 90-1, II aukšte).

"Kartu su paskaitos dalyviais atliksime pratimus, kurie dirgina uoslės, skonio receptorius. Žmonės išmoks pajusti sotumo jausmą suvalgę visai nedaug. Šie įgūdžiai pravers ne tik per šventes, bet ir kasdieniame gyvenime", – teigė R.Symenaitė.

Apsilankiusieji paskaitoje sužinos, kaip paruošti virškinimo sistemą didžiųjų metų švenčių išbandymams bei kaip tinkamai maitintis pasibaigus šventėms. Susitikimo dalyviai taip pat išgirs, kam skirtos įkrovos ir iškrovos dienos, kaip teisingai valgyti nesigriebiant dietų ir įgyti sveikos mitybos įgūdžių.

Paskaitos pabaigoje sveikatingumo klubo "Apelsinas" trenerė-kineziterapeutė ves sveikatinamąją mankštą. Ji naudinga tiems, kurie šventiniu laikotarpiu ruošiasi sportuoti namuose.

Informacija

Registracija – atvykus į artimiausią sveikatingumo klubą "Apelsinas". Kviečiame į paskaitą!

Kas? "Persivalgymas nebaisus, kai moki valgyti"

Kada? Gruodžio 14 dieną 18 val.

Kur? Sveikatingumo klube "Apelsinas" Studlende, (Herkaus Manto g. 90-1, II aukšte)



NAUJAUSI KOMENTARAI

g

g portretas
Mes jau perdaug gerai gyvenam, sprendziam visokias persivalgymo problemas ir t.t. ....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių