- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
„Esi tai, ką valgai“ – idėja, kuri vis labiau keičia žmonių požiūrį į maistą.
Visame pasaulyje vyraujančios sveikos mitybos tendencijos verčia susimąstyti apie kiekvieno kąsnio įtaką mūsų savijautai, darbo produktyvumui ir gyvenimo kokybei. Nenuostabu, kad žmonės nuolat ieško naujų būdų, kaip pamėgtus produktus pakeisti į sveikesnius mūsų organizmui. Populiariausi tokių – konditerijos gaminiai, kurie šiandien savo sudėtimi tenkina net ir išrankiausius maisto mėgėjus.
Pastaraisiais metais smarkiai populiarėjant sveikos gyvensenos idėjoms, keičiasi ir žmonių mitybos įpročiai. Į savo kasdienį meniu vis dažniau stengiamės įtraukti natūralių produktų, išbandome naujas mitybos praktikas ir kaip niekada anksčiau rūpinamės savo sveikata – renkamės gaminius be cukraus, glitimo ar laktozės.
Nors sveikesnis, tačiau kartu ir išrankesnis vartotojų požiūris gali atrodyti kaip nemenkas iššūkis konditeriams, tačiau prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovės Nijolios Juchnevič teigimu, svarbiausia – gebėjimas prisitaikyti prie pirkėjų poreikių.
Pirkėjai aktyviai domisi maisto naujovėmis, jų nebedomina gausiai dekoruoti ir kaloringi tortai bei pyragaičiai.
„Pastebime, jog sveikos mitybos vėjai neaplenkė ir Lietuvos. Pirkėjai aktyviai domisi maisto naujovėmis, jų nebedomina gausiai dekoruoti ir kaloringi tortai bei pyragaičiai. Žmonės ieško įdomesnių formų, tačiau natūralių ir sveikesnių konditerijos gaminių. Dėl to nuolat sekame maisto tendencijas, kad pirkėjams galėtume pasiūlyti kuo daugiau sveikesnių, bet ne ką mažiau gardesnių alternatyvų“, – sako N. Juchnevič.
Mėgautis galima visiems
Įvairios mitybos praktikos ar alergijos diktuoja savotiškas taisykles – tai, kas galima visiems – negalima man. Tad norint gyventi sveikai, žmonėms neretai tenka atsisakyti vieno ar kito mėgstamo produkto, o kai kuriais atvejais ir konkrečiai – saldumynų. Tiesa, šiuolaikinės technologijos, platus produktų asortimentas leidžia konditeriams nesunkiai sukurti alternatyvas, kuriomis gali mėgautis visi.
N. Juchnevič sako, kad šiandien kepinių pasirinkimas yra kaip niekada platus, todėl neverta riboti savęs dėl pasirinktos mitybos.
„Konditerijos gaminiais tikrai gali lepintis kiekvienas, tereikia atrasti sau tinkamą produktą. Siekiame, kad kuo daugiau mūsų pirkėjų galėtų gardžiuotis saldumynais, todėl vis papildome išskirtinių konditerijos gaminių asortimentą. Šiuo metu turime dvi naujoves – veganiška šokoladinė tartaletė su kokosų tyre ir juodaisiais serbentais bei medaus tortas su šaltalankių želė be laktozės“, – pasirinkimus vardija moteris.
Natūrali konditerija – tai nauja juoda
Sveiki kepiniai šiandien jau nebe mada, o sėkmingai įsitvirtinusi norma. Natūralių konditerijos gaminių receptai skinasi kelią į cukruotus populiariausių maisto žurnalų ir knygų puslapius, jais vis dažniau dalinasi ir kulinarijos madų šaukliais vadinami maisto tinklaraštininkai. Nuo jų neatsilieka ir savo lentynose gardžius konditerijos šedevrus patiekiančios parduotuvės.
„Pirkėjai didelę reikšmę teikia gaminių šviežumui, vis dažniau renkasi skanėstus be pridėtinio cukraus ir dirbtinių saldiklių. Tad norėdami užtikrinti aukščiausią kokybę, į savo receptus stengiamės įtraukti kuo daugiau natūralių ingredientų. Kepiniams naudojame tik šviežią grietinėlę ir grietinę, o saldumą gaminiuose išgauname naudodami natūralius gamtos sukurtus saldiklius – medų, įvairių vaisių ir uogų tyres. Taip gimė ir viena iš „Pagaminta IKI“ naujovių – tartaletė su bananų tyre, pagaminta nenaudojant pridėtinių cukrų“, – pasakoja kepyklų tinklo vadovė.
Nostalgija mamos kepiniams
Kaip pastebi N. Juchnevič, pirkėjai natūralumo ieško ne tik gaminių sudėtyje, bet ir skonyje. Vadovės teigimu, žmonės iš parduotuvės nori parsinešti tokį pyragą, kurio skonis primintų namus ir rankų darbą.
„Tikriausiai kiekvienam konditeriui frazė „skonis, kaip pagaminto namie“ yra didžiausias komplimentas. Pirkėjai yra pasiilgę paprastų ir natūralių gomuriui skonių, jie ieško tokių gaminių, kurie primintų mamos ar močiutės kadaise keptus sausainius ar pyragaičius. Jausdami šį poreikį, savo kepinių biskvitus kepame kaip namie – iš miltų, kiaušinių ir cukraus, pagardindami tikru šokoladu, natūraliu medumi arba maltais migdolais – kad kiekvienas pyragas sukurtų dalelę namų jaukumo“, – sako N. Juchnevič.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Balandį minimas autizmo mėnuo: žmonės kviečiami dalintis palaikymo simboliu – begalybės ženklu
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su autizmo supratimo didinimu. Šiais metais Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ jungiasi prie tarptautinės asocia...
-
Gydytojas įvardijo vasaros laiko įvedimo tamsiąją pusę: sutrikęs miegas ir prasta nuotaika2
Kasmet visose Europos valstybėse paskutinį kovo savaitgalį pereinama prie vasaros laiko, kai laikrodžio rodyklės persukamos viena valanda į priekį. Šis persukimas skirtas tam, kad vakare žmonės gautų daugiau dienos šviesos, tačiau &sca...
-
Akies vėžį diagnozavusi gydytoja mamai rėžė: išpjausite vaikui akį – dings problema
Sakoma, kad nelaimė nevaikšto po vieną. Vilniečių Dianos ir Raimondo šeima visada gyveno kad ir kukliai, bet laimingai. Jų nepalaužė žinia apie pirmagimės dukros Mėtos autizmo diagnozę, tačiau išgirdus, kad net dvejų metukų n...
-
Kai vėžiu suserga draugė
Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija ( POLA) pasidalijo vėžiu sergančios Simonos laišku draugei. ...
-
Lietuvoje nustatyti 27 koronaviruso atvejai, mirčių nefiksuota
Trečiadienį koronaviruso infekcija patvirtinta 27 žmonėms, dar šeši asmenys susirgo pakartotinai, skelbia Valstybės duomenų agentūra. ...
-
Šia pavojinga liga galima užsikrėsti bet kur, o gijimas trunka ištisus mėnesius ar net metus5
Tuberkuliozė – itin pavojinga liga. Lietuvoje sergančiųjų šia liga daugėja, o Europos Sąjungoje didesnis ligos paplitimas nei Lietuvoje fiksuojamas tik Rumunijoje. Medikai sako, kad susirgti šia liga gali ne tik asocialūs žmonės, o...
-
A. Vaitkus: Klaipėdos vaikų ligoninės prijungimas prie KU ligoninės – nesvarstytinas5
Seimo Sveikatos reikalų komitetui protokoliniu sprendimu pasiūlius Klaipėdos vaikų ligoninę prijungti prie Klaipėdos universiteto ligoninės, uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus tvirtina, kad toks klausimas nesvarstytinas. ...
-
Ankstukės Austėjos mama: ta diena atėjo nelaukta ir per anksti
Goda puikiai prisimena Covid-19 pandemijos laikotarpį, kai pasaulyje įsivyravo karantinas, atskirtis nuo artimųjų, bendruomenių, o jos šeima be visuotinio chaoso išgyveno ypatingo laukimo laikmetį – Goda sužinojo esanti nėš...
-
Sklaido mitą apie teisines bėdas netinkamai suteikus pirmąją pagalbą: nepamatuota baimė4
Gegužės 1-ąją Kauno Santakoje vyks įmonių ir organizacijų pirmosios pagalbos žaidynės „Palaikau pulsą“. Pirmąkart pristatomas renginys padės tobulinti gyvybės gelbėjimo įgūdžius. Greitosios medicinos pagalbos (GMP) tarnybos direkto...
-
Pradėjo silpnėti klausa? Delsti rizikinga!
Dėl amžiaus ar kitų priežasčių pradėjus silpnėti klausai, būtina kuo greičiau kreiptis į gydytoją, kad nustatytų priežastį ir skirtų gydymą. Deja, tam tikrais atvejais klausos nusilpimas būna negrįžtamas, o vienintelė galimybė gyventi vis...