Tiesa apie bėgiojimą iš gydytojo lūpų

„Kartais, kai atrodo, kad mieliau liktumėte ant sofos, bet vis tiek prisiverčiate išbėgti, būnate apdovanojami visokeriopai. Bėgiodami atsipalaiduojame, atpainiojame per laiką susiraizgiusius minčių mazgus. Vienas mažas bėgiojimas gali pakeisti dieną, daug bėgimų – ir patį gyvenimą“, – taip LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ teigia gydytojas Alvydas Unikauskas.

Jis kalbėjo apie mitus, susijusius su bėgiojimu, taip pat šios fizinės veiklos naudą ir situacijas, kai bėgioti nederėtų.

„Bėgimas – vis dar smarkiai populiarėjantis laisvalaikio užsiėmimas, o tai, kas populiaru, dažniausiai sulaukia apkalbų ir būna apipinta mitais. Ne išimtis ir ši sporto šaka“, – teigia A. Unikauskas.

Anot gydytojo, pirmasis su bėgiojimu susijęs mitas yra tai, kad bėgiojimas gali sukelti infarktą ar kitas širdies ligas. Fizinis krūvis padidina apkrovas širdžiai, o kuo didesnės apkrovos, tuo daugiau širdžiai reikia kraujo ir deguonies.

„Tačiau tai yra žalinga tik tada, kai bėgiojate retkarčiais arba pasirenkate neadekvatų krūvį. Yra žmonių, kurie sugalvoja, kad svorį reikia mesti bėgiojant. Žmogus iki tol daug valgė, mažai sportavo ir staiga sugalvojo, kad bėgioti reikia tam, jog numestų svorį. Tai keistas sprendimas. Keista ir tai, jeigu žmogus mano, kad reikia greičiau mesti svorį ir imtis didesnių krūvių bėgant. Štai kada bėgiojimas yra pavojingas“, – sako gydytojas.

Gydytojo teigimu, bėgiojimas gali būti pavojingas ir tada, jei tai darote tik kartais ir maksimaliais krūviais. Tačiau, jei bėgiojate nuolat, mažinama infarkto rizika, o bėgiojimas teikia daugiau naudos nei žalos.

Sakėme, kad bėgimas sąnariams nekenkia, bet, jeigu yra sąnarių uždegimas, tokiu atveju bėgioti negalima. Uždegimas turi būti praėjęs.

Antras mitas – bėgiojimas silpnina kaulus ir sąnarius. Amerikoje, tiriant tolimųjų distancijų bėgikus, buvo aiškinamasi, kaip į bėgimą reaguoja sąnariai. Nebuvo nustatyta padidėjusios osteoartrozės ar osteoartrito požymių. Priešingai, sportas, kurio metu naudojamas jūsų kūno svoris, padeda išvengti osteoporozės.

Gydytojo teigimu, egzistuoja situacijų, kai bėgimas nerekomenduojamas.

„Sakėme, kad bėgimas sąnariams nekenkia, bet, jeigu yra sąnarių uždegimas, tokiu atveju bėgioti negalima. Uždegimas turi būti praėjęs. Dar viena situacija – rimtos širdies ligos, o tokių yra daug. Tuomet vėl sakome, kad bėgioti yra rizika. Tokiam žmogui geriau patariama vaikščioti“, – teigia A. Unikauskas.

Gydytojo teigimu, kartais, kai atrodo, kad mieliau liktumėte ant sofos, bet vis tiek prisiverčiate išbėgti, būnate apdovanojami visokeriopai. Bėgiodami atsipalaiduojame, atpainiojame per laiką susiraizgiusius minčių mazgus. Vienas mažas bėgiojimas gali pakeisti dieną, daug bėgimų – ir patį gyvenimą.

Daugiau apie bėgiojimą – vaizdo įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių