Tinkami įpročiai nugali ir genus: kaip išvengti Alzheimerio?

  • Teksto dydis:

Alzheimeriu sergantys artimieji – padidinta šios ligos rizika, bet – dar ne nuosprendis. Turint tinkamų įpročių, galima nugalėti ir genus. Taip sako gydytojas Alvydas Unikauskas.

„Naujausi ir labiausiai stebinantys tyrimai rodo, kad, jeigu šeimos narys serga Alzheimerio liga, jūs galite turėti šios ligos geną. Bet jūs nesate bejėgis ir galite kažką padaryti, o pirmas dalykas, kurį padaryti galite, – pakeisti savo mitybą“, – tvirtina A. Unikauskas 

Jo žodžiais, geną galime įjungti ir išjungti, o tai dažnai bei didele dalimi priklauso nuo mūsų.

„Norite tikėkite, norite ne, bet genai nėra nuosprendis. Vienas iš trijų Alzheimerio ligos atvejų gali neįvykti, jei tinkamai vykdoma profilaktika. Nėra geresnio būdo tai padaryti, kaip neutralizuoti geno neigiamą efektą su mitybos pagalba“, – tikina gydytojas.

Pasak jo, produktus, kurie atitolina senatvinę demenciją, vartojame visi, tačiau greičiausiai ne kasdien ir nepakankamai. Tačiau ne mažiau svarbu ne tik, ką valgote, bet ir koks jūsų mitybos režimas.

„Svarbu, kai tarp valgymų nieko daugiau nevalgote. Paros bėgyje žmonės įpratę maitintis tvarkingai: pusryčiai, priešpiečiai, pietūs, pavakariai, vakarienė ir pan., tačiau reikia daryti valgymo pertraukas“, – pataria A. Unikauskas.

Jeigu norime, kad mūsų organizmas tinkamai funkcionuotų, turime jam duoti laiko paros bėgyje maistą suvirškinti ir pereiti į visai kitokį energijos gavimo būdą. Tam reikalingos 16 ar bent 14 val. pertraukos tarp valgymų.

„Šis būdas naudingas ne tik tam, kad tilptumėme į kelnes, tai taip pat gali padėti jūsų smegenims“, – mano specialistas.

Naktį smegenys ilsisi ir naudoja kitą būdą energijai gauti. 14 valandų be jokio maisto sumažina kalorijų suvartojimą ir gali sumažinti Alzheimerio ligos riziką perpus.

„Jeigu įsivaizduotume smegenis kaip hibridinį automobilį, energiją galite gauti iš nešvaraus kuro, o žmogui toks kuras yra cukrus, arba galite gauti iš švaraus kuro arba elektros, tai šiuo atveju būtų energijos gamyba iš kūno riebalų“, – pavyzdį pateikia gydytojas. 

Po tokio pasninko save apdovanokite žaliąja arbata: naujausi tyrimai rodo, kad žmonės, kurie žalios arbatos gėrė bent vieną kartą per dieną 50 proc. sumažino riziką susirgti Alzheimerio liga.

„Žmonės, kurie turėjo genetinį polinkį sirgti šia liga, sumažino jį iki 86 proc.“, – sako A. Unikauskas. 

Į savo mitybos racioną vis dažniau gydytojas rekomenduoja įtraukti ir kiaušinį. Jis ne tik apsaugo nuo Alzheimerio, bet ir gerina kognityvines smegenų funkcijas.

Riebi žuvis – taip pat maistas smegenims. „Žuvis sveika visiems, bet jei norite maitinti smegenis, rinkitės riebią žuvį: ančiuvius, sviestažuvę, karpį, ungurį, silkę, skumbrę, lašišą, sardinę, syką ir pan.“, – rekomenduoja A. Unikauskas.

Plačiau – laidoje „Klauskite daktaro“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
valgis dabar xeminis blogas.negalima valgyt vien darzoviu ar zuvi.visko po truputi valgyt ivairu maista.ir mesa darzoviu zuvies.kasdien vis ka kita maista.piena kiausinius perku is ukininku.turguj irgi visokiu apgaviku yra kurie neaugina o is bazes perka.is esmes pasakokit ka daryt kai smegenys atrofuojasi.kaip gydytis.gydo tik psixiatrai zmones nenori pas juos eiti.tai jus savo laidojepadekite.gera laida buvo daktaras ozas o dabar tik papildu reklamadaktaras pacientui skiria10min tai korteles pildymas.retai kada uztenka laiko spaudima pamatuot.tai jus bukit laidako nepasake daktaras.dabar virusai gripas perkrauti daktarai.mes gydomes internete

vaidas

vaidas portretas
visada ziuriu jusu laida bet daug kur su jumis nesutinku.nevalgyt pusryciu galima.skuba pusryciu nevalgys pietu ka perkas o vakariene valo uz visa diena.zmones dirba pusrycius privalo valgyti.darzoves yra nitratai xemija.zmones negaili trasu kad daugiau uzaugtu.zuvis pas mus daugiausia atvezama is kinijos vietnamo ji nera gera.pangasija reklamavo o ji is kanalizacijos atliekom maitinasi.biznis visu gobsuoliu biznieriu neturim geru produktu mes.superka slamsta atveza mums.o reiganas tikrai buvo maitinamas priziurimas ir sirgo alheim,neatsimenu kuris prezidentas.aiskinkit visa kompleksa gydymo.mazai laiko skyret siai ligai.sou pas jus pasidare laida.jumoras linksma

Anonimas

Anonimas portretas
placiau reikia kalbeti apie alheimerio liga kad nesusirt labai daug pas mus senu zmoniu yra.ka daryti kaip gyventi papasakokite placiau.cia tik maistas.o kaip isvis gyventi
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių