Trimatė erdvė iš kino salės persikelia į operacinę

Operacija trimatėje erdvėje – tai ne naujo filmo pavadinimas, o realybė. Nuo šiol Respublikinės Klaipėdos ligoninės abdominalinės (pilvo) chirurgijos gydytojai pacientus operuoja pasitelkdami 3D technologijas. Jie bene pirmieji uostamiestyje ir Vakarų Lietuvoje, pradėję naudoti trimatę erdvę operuojant.

Atliktos pirmosios operacijos

Praėjusį penktadienį Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje 55 metų mažeikiškei išoperuota skrandžio stemplinės angos išvarža, naudojant 3D technologiją. Ji viena pirmųjų pacienčių, kuriai laparoskopinė operacija atlikta trimatėje erdvėje.

Šiek tiek anksčiau tokiu būdu atliktos mažai invazinės, laparoskopinės skrandžio vėžio, storosios žarnos vėžio, nutukimo operacijos.

"Kaip kino teatre, taip ir operacinėje trimatis vaizdas – neapsakomai geresnis. Nėra net ko lyginti. Naujo galimybės – puikios", – džiaugėsi Respublikinės Klaipėdos ligoninės Pilvo ir endoskopinės chirurgijos skyriaus vedėjas, abdominalinės chirurgijos gydytojas Nerijus Kaselis.

Neatsilieka nuo naujovių

3D vaizdo sistemą sudaro vaizdo monitorius, specialūs akiniai ir kamera, kuri jungiama prie ligoninės turimos laparoskopinės įrangos.

3D monitoriuje matomas erdvinis vaizdas yra gerokai ryškesnis, atkuriamos anatominės organų struktūros, tad operuojančiam gydytojui kur kas lengviau dirbti, sumažėja komplikacijų tikimybė.

"Turime naują, modernią aparatūrą, kurią naudoja išsivysčiusios pasaulio šalys. Lietuva ir Klaipėda niekuo nuo jų neatsilieka", – pridūrė skyriaus vedėjas.

3D technologijos medicininėje aparatūroje Europos šalyse pradėtos naudoti gana neseniai, vos prieš kelerius metus. Lietuvoje šią technologiją neseniai įsigijo ir Kauno klinikos.

Komfortas ne tik gydytojui

Naudojant trimatę erdvę Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje atliekamos visos vadinamosios didžiosios operacijos: nutukimo, skrandžio stemplinės angos išvaržos, onkologinių ligų. Pastarosios taip pat operuojamos minimaliai invaziniu – laparoskopiniu būdu.

Kaip paaiškino N.Kaselis, per onkologines operacijas svarbu ne tik pašalinti auglį, bet ir atlikti labai kruopštų audinių, limfagyslių disekciją, atidalinimą. Vėžio ląstelės plinta limfa, tad svarbu jas pašalinti pagal limfos nutekėjimo kelius, kad liga neplistų toliau.

"Nauja aparatūra rodo trimatį, gerokai padidintą vaizdą, tad lengviau matyti stambiąsias kraujagysles, nervus. Tai didžiulis privalumas dėl saugumo, komplikacijų tikimybės", – sakė vedėjas.

Naujoji aparatūra ypač tinkama operacijoms, kur tenka daug siūti, pavyzdžiui, skrandžio ar nutukimo operacijoms.

"Trimatis erdvinis vaizdas leidžia matyti, kokiu kampu laikyti adatą, kaip ją įstatyti, kokį sukamąjį judesį daryti. Tai nė su niekuo nepalyginamas privalumas",– chirurgų darbo subtilybes atskleidė gydytojas.

Kai nepadeda vaistai

Prisiminus straipsnio pradžioje minėtą dėl skrandžio stemplinės angos išvaržos operuotą pacientę, N.Kaselis paaiškino, kad chirurgų įsikišimo prireikia, kai nebepadeda įprasti gydymo būdai.

Skrandžio išvarža susiformuoja, skrandžiui įlindus į krūtinės ląstą – tai sukelia rėmenį, atpylimus, skausmą. Dauguma pacientų, turinčių šį negalavimą, gydomi vaistais.

Pasak abdominalinės chirurgijos gydytojo, sergančių šia patologija žmonių yra gana nemažai, bet ne visus juos reikia operuoti. Siūloma operuoti, kai tenka gerti labai daug vaistų arba jie neduoda norimo efekto.

"Tai labai efektyvi, minimaliai invazinė operacija, atliekama laparoskopiniu būdu. Žmogus jau kitą dieną po jos vaikšto, o po dviejų dienų išrašomas namo ir nebereikia gerti vaistų", – paaiškino N.Kaselis.

Krūvis – maksimalus

Pasidžiaugęs naujomis technologinėmis galimybėmis, Pilvo ir endoskopinės chirurgijos skyriaus vedėjas sakė, kad naująją aparatūrą bus stengiamasi maksimaliai išnaudoti.

Pirmiausia 3D technologijos bus naudojamos per vadinamamąsias didžiąsias operacijas, o turint laisvo laiko tarp jų – ir mažesnėms operacijoms.

Per metus Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje Pilvo ir endoskopinės chirurgijos skyriuje atliekama apie 800 didžiųjų ir apie 1 500 mažesnių operacijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

PATYRĘS

PATYRĘS portretas
Tik jūs tavrkingai,supratingai ir be komplikcijų operuokite. Esmė čia, o ne vaizdo grožyje.Akcentas į 3D bevertis ir skirtas tuščiai reklamai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių