Trūkstama vakcina nuo meningokoko Lietuvą pasieks tik rudenį

  • Teksto dydis:

Lietuvos gydymo įstaigose išsekus vakcinos nuo meningokoko infekcijos atsargoms, jos tiekėjas naują siuntą žada ne anksčiau kaip rudenį.

„Dedame visas pastangas, kad papildomas vakcinos kiekis Lietuvos gydymo įstaigas pasiektų kaip galima greičiau. Produkto tikimės rudens pradžioje“, – BNS nurodė bendrovė „GlaxoSmithKline Lietuva“.

Vienintelė Europos Sąjungoje registruota meningokokų B grupės vakcina yra „Bexsero“, šią vakciną gamina sveikatos priežiūros bendrovė „GlaxoSmithKline“. Bendrovė sako Lietuvai šiemet patiekusi apie 5 tūkst. šios vakcinos dozių.

„Dėl pasaulyje stipriai išaugusio meningokokų B grupės vakcinos „Bexsero“ poreikio ir ilgai trunkančio sudėtingo šios vakcinos gamybos proceso, daugelis šalių patiria tiekimo sutrikimus. Be to, kai kuriose šalyse ši vakcina yra įtraukta į nacionalinius skiepijimo kalendorius, todėl siekiant užtikrinti vakcinacijos programų vykdymą šioms šalims, vakcina yra tiekiama prioritetine tvarka. Tačiau vakcinos gamintoja atsižvelgė į aukštus sergamumo rodiklius Lietuvoje ir, siekdama patenkinti netikėtai išaugusį šios vakcinos poreikį, mūsų šaliai 2016 m. paskyrė daugiau vakcinos dozių nei buvo planuota“, – teigia „GlaxoSmithKline Lietuva“.

Šią vakciną Lietuvoje perka pačios gydymo įstaigos, pacientams šie skiepai yra mokami. Lietuvoje skiepas nuo B grupės meningokokinės infekcijos kainuoja daugiau kaip 100 eurų, imunitetui susiformuoti priklausomai nuo vaiko amžiaus reikalingi ne mažiau kaip du skiepai.

Užkrečiamų ligų ir AIDS centro Imunoprofilaktikos skyriaus atstovė Asta Skrickienė BNS sakė, kad gydymo įstaigos šia vakcina apsirūpina savarankiškai, o centralizuotai ji bus perkama tik tuomet, kai bus įtraukta į privalomų skiepų kalendorių ir taps finansuojama valstybės lėšomis. Sveikatos apsaugos ministerija planuoja, kad taip bus ne anksčiau kaip 2018 metų pavasarį.

„Mes šios vakcinos iš viso nekuruojame, kiekviena gydymo įstaiga užsako ir perka norimą kiekį ir jie su tiekėjais bendradarbiauja“, – sakė A.Skrickienė.

ULAC duomenimis, nuo meningokoko pernai skiepijosi apie tūkstantį žmonių, per šių metų pirmąjį pusmetį pasiskiepijo šešiskart daugiau asmenų.

2015 metais Lietuvoje užfiksuoti 74 meningokoko infekcijos atvejai, iš jų septyni baigėsi mirtimi. Šiais metais jau registruota keliolika meningokoko atvejų, iš jų irgi keli pasibaigė mažamečių vaikų mirtimi.

Meningokokinė infekcija – ūmi bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos yra žaibinis sepsis ar pūlingas meningitas. Meningokokinė infekcija pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

manau

manau portretas
nereikia tiek laukt. reikia skubos tvarka itraukt i privalomų skiepų sąrašą. vaikų sveikatai turi būt skiriamas ypatingas dėmesys
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių