A. Unikauskas paaiškino, kokias problemas sukelia per didelis fruktozės kiekis

„Fruktozė sukelia nutukimą, cukrinį diabetą ir skatina daug kitų ligų. Tarp jų – aukštą kraujospūdį“, – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ pasakoja gydytojas Alvydas Unikauskas. Jis teigia, kad suvartojamas per didelis fruktozės kiekis gali sukelti ir dar vieną itin nemalonią ligą – podagrą.

Ne veltui senovėje podagros ligą dėl tam tikro gyvenimo būdo vadino „karališka liga“. Tai buvo laikotarpis, kai ne visi galėjo taip sočiai prisivalgyti kaip šiomis dienomis. Nors tie laikai jau seniai praėjo, ligos statistika grėsmingai didėja. Nuo seno žinoma, kad šios ligos išsivystymui lemiamos reikšmės turi mityba.

„Kaip klasikinė ligos priežastis dažnai nurodoma tai, kad valgote daug purinų turinčio maisto, pavyzdžiui, riebios mėsos ar žuvies, geriate daug alaus“, – pasakoja A. Unikauskas.

Tiesa, dabar purinų turintis maistas nebėra taip kategoriškai kaltinamas. Aiškėja, kad kalčiausia yra kita produktų grupė.

Gydytojas aiškina, dėl kokių priežasčių susergama šia itin nemalonia liga ir ko reikėtų vengti, kad ji neužkluptų.

„Šlapimo rūgštis – mūsų organizme medžiagų apykaitos metu susidaranti medžiaga. Per didelis jos kiekis kaltas dėl podagros išsivystymo. Šlapimo rūgštis pašalinama per inkstus. Taip pat yra žinoma, kad žmonių su aukštu kraujospūdžiu, antsvoriu ir sergančių inkstų ligomis kraujyje taip pat yra didelis šlapimo rūgšties kiekis“, – kalba A. Unikauskas.

Kai šlapimo rūgšties kraujyje padidėja tiek, kad ji nebeištirpsta, ji pradeda „iškristi“ kristalais. Sakoma, kad organizme susidaro šlapimo rūgšties kristalai, vadinamieji tofusai. Šie kristalai nusėda ant sąnarių paviršių ir išsivysto sąnario uždegimas. Kristalai dirgina sąnario audinius, išsivysto artrito požymiai.

„Tipiškas podagros uždegimas yra didžiojo kojos nykščio. Man yra tekę matyti ligonių, pas kuriuos tofusas susidaro ne tik ties sąnariais, bet visas kūnas būna nusėtas gumbais“, – sako gydytojas.

Pasirodo, yra viena maisto medžiaga, iš kurios šlapimo rūgšties susidaro daugiausia. Tyrimais nustatyta, kad šlapimo rūgšties koncentracija didėja vartojant per daug fruktozės.

Tyrimais nustatyta, kad šlapimo rūgšties koncentracija didėja vartojant per daug fruktozės.

„Pirmiausia fruktozė yra kukurūzų sirupas, kurio dedama į visus saldžiuosius gėrimus. Toliau paminėčiau sultis, įskaitant ir šviežiai spaustas, kuriose yra didžiulė fruktozės koncentracija“, – teigia A. Unikauskas.

Saikingas vaisių valgymas sveikatai naudingas, bet yra didelis skirtumas, ar suvalgysite du obuolius, ar du jų kilogramus. Jei kovojate su podagra, gydytojas pataria iš mitybos pašalinti ar labai griežtai riboti fruktozės kiekį.

„Literatūroje galima sutikti terminą „fruktozės toksiškumas“. Kai kurie žmonės labiau jautrūs toksiniam fruktozės poveikiui, kiti – mažiau. Fruktozė sukelia nutukimą, cukrinį diabetą ir skatina daug kitų ligų, tarp jų – aukštą kraujospūdį, cholesterolio ir trigliceridų kiekio padidėjimą kraujyje, inkstų ligas, kepenų suriebėjimą, širdies ligas“, – teigia gydytojas.

Fruktozė yra vienintelė cukraus rūšis, kuri padidina šlapimo rūgšties kiekį kraujyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pastebėjimas

Pastebėjimas  portretas
Unikauskas su savo laida jau senai "nuvarė į lankas" - jis jau nelabai skiria, kur informacija eiliniam žmogui, kur specialistui - pradžioje viską sudirba į miltus, o paskui bando kažką "pataisyti" - pagal jį jau beveik nieko negalima "imti į rankas"

nuom.

nuom. portretas
Matyt,bandelės ir tortai yra geriau,negu vaisiai?.. Kita vertus,kodėl saldainiai su fruktoze nurodomi,kaip tinkami sergantiems diabetu?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių