Už pagalbą sunkiam ligoniui – 15 eurų

  • Teksto dydis:

Sveikatos politikai tikisi, kad, paskyrę papildomą atlygį gydymo įstaigoms, paskatins jose dirbančius medikus savo pacientus gydyti ir slaugyti nuoširdžiau.

Serga ne viena liga

Nuo balandžio 1-osios poliklinikoms, medicinos centrams, šeimos gydytojo kabinetams iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto bus papildomai mokama už kiekvieną prie įstaigos prisirašiusį, apdraustą privalomuoju sveikatos draudimu žmogų, kuriam nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis.

Tai gydymo įstaigas paskatins labiau rūpintis šiais sunkiai sergančiais pacientais, užtikrinti jiems kokybišką ir prieinamą pirminę asmens sveikatos priežiūrą. Įprastai žmonės, kuriems nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis, serga daugiau nei viena lėtine liga, tad jiems dažniau prireikia gydymo paslaugų.

"Neįgaliųjų sveikatos priežiūros poreikiai yra didesni nei sveikų žmonių. Papildomas atlygis skatins gydymo įstaigas rūpintis, kad sunkiai sergantieji sulauktų dar daugiau šeimos gydytojų, slaugytojų dėmesio", – įsitikinusi Valstybinės ligonių kasos (VLK) prie Sveikatos apsaugos ministerijos Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vedėja Daiva Berūkštienė.

Teikia įvairią pagalbą

Beje, ir dabar papildomai iš PSDF biudžeto mokama tiek už gydytojo, tiek už slaugytojo apsilankymus neįgalaus paciento namuose, nes šios paslaugos yra priskiriamos prie skatinamųjų.

VLK skyriaus vedėjos D.Berūkštienės teigimu, į namus pas ligonius, kuriems dėl psichikos ir elgesio sutrikimų yra nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis, taip pat gali atvykti psichiatras, psichikos sveikatos slaugytojas.

"Be to, šiems žmonėms iš PSDF biudžeto apmokamos slaugos paslaugos namuose. Siuntimą joms gauti išduoda šeimos gydytojas, kuris ir nurodo, kokių paslaugų ligoniui reikia", – aiškina D.Berūkštienė.

Atvykę į ligonio namus slaugytojai gali atlikti nemažai įvairių slaugos procedūrų: suleisti vaistus, prijungti ir prižiūrėti lašinės sistemą, paimti kraują ar šlapimą laboratoriniams tyrimams, užrašyti elektrokardiogramą, užtikrinti žaizdų bei pragulų profilaktiką ir priežiūrą bei kitas.

Amžius ir vietovė

Dabar ligonių kasos, mokėdamos už pirmines sveikatos priežiūros paslaugas teikiančių gydymo įstaigų darbą, atsižvelgia ne tik į prisirašiusių prie gydymo įstaigos gyventojų skaičių, bet ir į prisirašiusiojo gyvenamąją vietą.

Už kaimo gyventojų aptarnavimą mokama daugiau. Daugiau lėšų gydymo įstaigos taip pat gali gauti ir už pasiektus gerus darbo rezultatus bei šeimos gydytojo suteiktų paslaugų, atliktų tyrimų bei procedūrų, priskiriamų skatinamosioms paslaugoms, kiekį.

Nuo šių metų balandžio 1-osios, įsigaliojus sveikatos apsaugos ministro įsakymui, gydymo įstaigai už kiekvieną prie įstaigos prisirašiusį gyventoją, kuriam nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis, ligonių kasos mokės 15 eurų. Planuojama, kad per metus iš PSDF biudžeto tam prireiks apie 300 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

minde

minde portretas
seniai niekam nerupi tie ligoniai geriausia kad patys ziurekit ir marinkit namie nes cia tie gydimai mitiniai akiu dumimas.kaip ir darbas lietuvoj pokalby 700i rankas o po to jau kai isidarbini po bandomo laikotearpio .cia kaimo salis is jos ispaust su tokias bradauskais kitais senias nieko nebus/

minde

minde portretas
amerika didelis pavzd lietuviai kodel kazka ten gero mato nors ten supuvus kultura ir medcn ten tik piniguosiam preinama sekim toliau amerika tai busim nuskiurekliaj be draudimu ir be lesu dar 20tanku truksta nes rugsejy rusai puks.

1 komentarui

1 komentarui portretas
O tai ko jūs nesikreipiate pagalbos,jei sunkus ligonis tai eikit į soc.skyrių suteiks jums informaciją ką daryti,kur kreiptis,tegu skiria jums padėjėją,aišku reikės kažkiek mokėti,yra įkainiai.Jei gyvenate Vilniuje tai tikrai ten visko yra,tik jūs matyt nežinote kur kreiptis.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių