Užkirsti kelią alergijai būdas yra, bet jo imtis reikėjo anksčiau

Beržinių medžių žiedadulkės ore pradeda atsirasti jau dabar, tad joms alergiški žmonės ima skųstis simptomais.

Laida „Labas rytas, Lietuva“ domėjosi, ar įmanoma pavasarinėms alergijoms pasiruošti, ar tiesiog reikia tą metą kažkaip išgyventi?

Pasak alergologės, klinikinės imunologės doc. dr. Lauros Malinauskienės, pasiruošti alergijoms gali padėti specifinė imunoterapija ir ji yra efektyvi iki 70 proc. sergančiųjų.

„Jau nuo rudens, žiemos galime ruošti, pratinti imuninę sistemą, kad tuoj prasidės žydėjimas ir aplinkoj bus daug žiedadulkių. Tiems, kuriems imunoterapija efektyvi, ji efektyvi jau pirmaisiais metais. Tačiau ši terapija reikalauja didelės motyvacijos iš paties sergančiojo, nes ji turi būti atliekama mažiausiai trejus metus. Tas specialiai paruoštas žiedadulkes galima gerti arba leisti po oda, bet šiuo metu tai jau per vėlu. Apie tai reikia galvoti rudenį, tada galima pasiruošti“, – sako L. Malinauskienė.

Pasak specialistės, jei jautrumas žiedadulkėms nelabai didelis arba žmonės jautrūs pievų varpinių žolių, kurios žydės vėliau – birželio, liepos mėnesiais, žiedadulkėms, tai, kol dar nėra jokių simptomų, galima pradėti vartoti vaistus. „Tai palengvina, o kartais gali ir visai sustabdyti simptomų atsiradimą“, – teigia L. Malinauskienė.

Visas pokalbis su alergologe – laidos „Labas rytas, Lietuva“ įraše.


Šiame straipsnyje: alergijažiedadulkės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių