Vaikai, mažesni net už cukraus pakelį

Šis palyginimas buvo skirtas asociacijos "Padedu augti" vadovės Ingos Budrienės dvynukams, gimusiems per anksti. Šiandien jie didesni už cukraus maišą.

Du tūkstančiai – kasmet

"Kad ir kaip daug pastaraisias metais Lietuvos organizacijos dėmesio skiria neišnešiotų naujagimių sąlygoms gerinti ir tėvų psichosocialiniam komfortui kurti, tačiau viso to vis dar nepakanka. Daugybė tėvelių Lietuvoje, susidūrusių su priešlaikiniu gimdymu, atsiduria nežinomybėje", – pastebėjo Naujagimių anksčiau laiko susilaukusių tėvų asociacijos "Padedu augti" vadovė Inga Budrienė.

Vien Kauno perinatologijos centre praėjusiais metasi gimė 808 ankstukai. Lietuvoje kasmet gimsta, gydoma ir slaugoma apie 2 tūkst. neišnešiotų naujagimių. Pats mažiausias gimęs, išgyvenęs ir sėkmingai užaugęs naujagimis tesvėrė 450 gramų, o paties mažiausio gestacinio amžiaus vaikas gimė vos 22 savaičių.

Šiandien labai mažų, nė kilogramo nesveriančių neišnešiotų naujagimių išgyvenamumas, palyginti su pirmaisiais nepriklausomybės atkūrimo Lietuvoje metais, nuo 12 proc. pakilo iki 65 proc., o didesnių, sveriančių daugiau nei kilogramą, – nuo 48 proc. iki 95 proc.

Rūpesčiai ir džiaugsmai

Neišnešioto vaikelio gimimas yra didelis stresas šeimai. Jų mažylis – už inkubatoriaus sienų, kad ir permatomų, bet glostomas tik mylinčių tėvų viltingu žvilgsniu. Prijungtas prie aparatų, nes tik jų padedamas gali kvėpuoti ir gyventi. Ir tai trunka ne vieną dieną.

"Ir net tuomet, kai naujagimis sveiksta, stiprėja, tėvų emocinė būsena gali svyruoti nuo vieno kraštutinumo iki kito. Labai svarbu laiku suteikti pagalbą ne tik anksčiau laiko gimusiam naujagimiui, bet ir šeimai. Juk ramūs ir savo jėgomis pasitinkintys tėvai savo pozityvią energiją perduoda naujagimiui, o tai jam – papildoma paskata dar stipriau kabintis į gyvenimą", – aiškina I.Budrienė.

Prieš ketverius metus asociacijos "Padedu augti" pirmtakės "MP-mamos pienas" inicijuotas pirmasis ankstukų mamyčių būrys dėjo pamatus psichosocialinei pagalbai teikti ir šiandien ji yra sėkmingai plėtojama. Tėvams bendraujant su asociacijos savanoriais lengviau suvokti situaciją, įgauti pasitikėjimo ne tik savo, bet ir naujagimio jėgomis, ir stipriau tikėti gražiu rytojumi.

"Labai džiaugiuosi Pasaulinės neišnešiotų naujagimių dienos minėjimo metu sutikusi šeimą, su kuria bendravau, kai jie susilaukė neišnešioto naujagimio. Šiandien tai laiminga šeima, auginanti sveiką gražų vaikutį. Jie atėjo atšvęsti šios dienos su mumis, o tai tik įrodo, kad dirbame tikrai prasmingą darbą", – pasidžiaugė asociacijos "Padedu augti" steigėja Julija Kulik-Dulskienė, ir šiemet su kolegėmis aplankiusi tėvelius Kauno klinikose, padovanojusi jų neišnešiotukams vilnonių pledų ir sauskelnių.

Miniatiūriniai vaikai ir žaislai

Minint Pasaulinę neišnešiotų naujagimių dieną Kaune, Ryšių istorijos muziejuje, bendradarbiaujant su "Kineziterapijos klinika", vaikučiai galėjo džiaugtis kaniterapija. Apmokyti šuniukai leidosi ne tik glostomi, vedžiojami, bet ir buvo galima juos šukuoti, pinti kasytes. O profesionali kineziterapiautė Vitalija Jaglauskienė konsultavo ir mankštino vaikučius.

"Kai daugiau nei prieš ketverius metus tapau 26 savaičių gestacinio amžiaus dvynukų mama, artimiesiems buvo sunku įsivaizduoti, kokie maži mano vaikeliai. Pasakiusi, kad mažieji nesveria nė po vieną kilogramą, išgirsdavau palyginimą: mažesni net už cukraus pakelį. Vėliau ir pati pradėjau vartoti šį palyginimą", – prisiminė I.Budrienė.

Ūgtelėję ankstukai žaidė su miniatiūriniais kiškučiais ir  lėlytėmis. Šie daiktai atspindėjo jų pačių gimimo ūgį, svorį. Dabar tai judrūs, laimingi vaikai, ir sunku patikėti, su kokiomis didelėmis problemomis jiems teko susidurti ką tik gimus.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių