Vaikų sveikata: kuo labiau lepinsime, tuo dažniau jie sirgs

  • Teksto dydis:

Darželis, mokykla, kiemas – vienur šalta, kitur siaučia virusai. Ar įmanoma apsaugoti savo vaikus nuo gripo ar peršalimo?

Vaistininkė Giedrė Parchomenko sako, kad slėptis nuo blogo oro ir virusų nereikia. Atvirkščiai – vaikams žiemą reikėtų kuo daugiau būti gryname ore.

Lepumas – ne naudą

„Jei vaiko niekur neleisime nuogąstaudami, kad sušals, jo imunitetas tik silpnės. O jeigu dar ir aprengsime per šiltai, vaikas suprakaituos ir lengvai peršals. Dažnai visai be reikalo išsigąstame šalčių ir blogo oro, vengiame į lauką eiti lyjant ar sningant. Visgi, kuo daugiau įvairiu oru būname lauke, tuo labiau stiprėja mūsų imuninė sistema. Nereikia bijoti jokio oro“, – sako „Norfos vaistinės“ vedėja G. Parchomenko.

Anot specialistės, kuo daugiau mes vaikus lepinsime, saugosime nuo aplinkos, tuo dažniau jie sirgs. „Į darželį ar mokyklą vaikus vesti vis vien reikia, tad būtina juos grūdinti: neapmūturiuoti, leisti daugiau būti gryname ore, darželiuose, mokyklose ir namuose dažniau vėdinti patalpas“, – pataria vaistininkė.

Specialistė primena, kad norint sirgti rečiau, labai svarbi bendra higiena, kuri turi reikšmės ir peršalimo ligų profilaktikai. Todėl darželyje rekomenduojama sterilizuoti bendrus žaislus, per kuriuos plinta įvairūs mikrobai.

„Nuo visų virusų vaikų neapsaugosime – mes visi kartais sergame ir tai yra natūralu. Darželis ar mokykla yra ta terpė, kur vaikai nesunkiai vienas nuo kito užsikrečia virusinėmis ligomis, todėl neišvengiamai jomis kartas nuo karto perserga praktiškai visi. Nė vieni tėveliai nuo to savo atžalų apsaugoti negali. Visiškai steriliai vaikų užauginti neįmanoma ir nereikia. Kol buvo maži, mano vaikai taip pat dažniau sirgdavo, o paaugę, sustiprėjus imunitetui, serga kur kas rečiau“, – sako G. Parchomenko.

Naudingiausia – teisingas režimas

Vaikų dienos režimo esmė – teisingas darbo ir poilsio kaitaliojimas. Tinkamai suplanuotas dienos režimas gerina darbingumą, savijautą, saugo sveikatą. Pagrindiniai mokinio dienos režimo elementai yra mokymasis mokykloje ir namuose, užklasinė veikla, aktyvus poilsis kuo ilgiau būnant gryname ore, reguliari ir visavertė mityba, kokybiškas miegas. Kiekvienam vaikui dienos režimas turėtų būti adaptuotas pagal jo amžių, sveikatos būklę ir kitus poreikius.

Įtempta protinė veikla, didelis mokymosi krūvis, laiko trūkumas veikia kaip psichiką traumuojantys faktoriai. Jei tuo pačiu metu trūksta laiko miegui, poilsiui gryname ore, sumažėja fizinis aktyvumas – vaiko organizmas patiria didelį stresą. Tokiai būklei užsitęsus ilgiau, gali sutrikti širdies, virškinimo, kitų organizmo sistemų veikla, sumažėti organizmo atsparumas infekcijoms.

Stipresniam vaikų imunitetui itin svarbus maistingas racionas. Vaistininkės G. Parchomenko teigimu, žiemą, kaip ir kitais metų laikais, taip pat reikėtų stengtis vaikams duoti daugiau daržovių – senelių išaugintų ar bent jau šaldytų. „Kartais reikia ir vitaminų, kad papildytume žiemą greičiau išsenkančias maistinių medžiagų atsargas, tačiau jie – tik priedas, o imuninės sistemos stiprumą nulemia teisinga, pilnavertė mityba ir grynas oras. Taip pat, daug kas priklauso ir nuo paties vaiko sveikatos savybių“, – sako vaistininkė. Vaikams rekomenduojama valgyti 4 kartus per dieną kas 3,5–4 valandas. Žiemą vaikas bent kartą ar du per dieną turėtų pavalgyti šilto maisto, nepamiršti papusryčiauti.

Prieš kiekvienus mokslo metus būtina profilaktiškai patikrinti vaikų sveikatą – profilaktinis patikrinimas svarbus, nes padeda laiku nustatyti sveikatos sutrikimus, ligas, užbėgti joms už akių. Vaikai greitai auga, keičiasi jų fiziologija, todėl gali kisti ir sveikata.


5 patarimai sveikesnei vaikų mitybai:

1. Sumažinkite cukraus kiekį: skatinkite vaiką dažniau gerti vandenį ar natūralias sultis, o ne cukrumi saldintus gazuotus gėrimus.

2. Įtraukite vaiką į maisto ruošimą: vaikai noriau valgo patiekalus, prie kurių gaminimo prisidėjo.

3. Nepratinkite vaiko prie riebaus, greito maisto, padažų.

4. Į mokyklą ar darželį vaikui įdėkite sveikų užkandžių: riešutų, vaisių, namuose paruoštų daržovių traškučių ar šiaudelių.

5. Šeimoje laikykitės režimo: kasdien pusryčiaukite, pietaukite ir vakarieniaukite panašiu metu.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių