Primena: nekokybišką medikamentą vaistinės priimti privalo

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos ministerija primena: įsigijusieji vaistų, kurių veiklioji medžiaga – valsartanas ir kurie šiuo metu atšaukti iš rinkos, vaistinėje turi gauti kito gamintojo vaistą su ta pačia veikliąją medžiaga.

Visose ES valstybėse vaistai, kurių sudėtyje yra nekokybiškos veikliosios medžiagos valsartano, atšaukti iš rinkos.

"Siekiant spręsti problemas, susijusias su atšaukiamais nekokybiškais valsartano turinčiais vaistais, labai svarbus vaistinių vaidmuo. Tais atvejais, kai pacientas atneša ir nori grąžinti nekokybišką valsartano turintį vaistą, vaistinė turi jį priimti kaip farmacinę atlieką, įskaitant ir praimtas pakuotes", – aiškina sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė.

Ligonių gydymas negali būti nutrauktas, todėl Sveikatos apsaugos ministerija rekomenduoja vaistinėms nekokybišką vaistą grąžinusiam pacientui išduoti kitą analogišką receptinį vaistą be recepto 30 dienų laikotarpiui.

Viceministrės K.Garuolienės teigimu, vaistinės, pakeisdamos nekokybišką vaistą į analogišką kokybišką, ir spręsdamos klausimą dėl įsigijimo išlaidų apmokėjimo, turi žinoti, kad būtent nekokybiškų vaistų gamintojas yra atsakingas už padarytą žalą ir ją turi kompensuoti. Atitinkamai vaistinė turėtų bendradarbiauti su gamintojais ir kitais tiekėjais, kad nekokybiškų vaistų gamintojai atlygintų patirtus nuostolius.

Taip pat rekomenduojama gyventojams, vartojantiems vaistus, kurių sudėtyje yra valsartano, kreiptis į gydantį gydytoją, kad būtų įvertintas šio vaisto poreikis ir kitos gydymo alternatyvos.

Europos vaistų agentūra, dalyvaujant Europos Tarybos direktoratui vaistų kokybei ir sveikatos rūpybai ir ES valstybių narių nacionalinėms vaistų agentūroms, vykdo platesnę sartanų grupės vaistų peržiūrą ir vertinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

išvada

išvada portretas
mažiau vartokite visokių prirašytų vaistų. Pasieškokite info internete, kurios dabar pilna, ar tikrai jų jums reikia. Visi puikiai žinome kam tai naudinga. Kaip ir su vaistais nuo kraujospūdžio-daktariūkščiai visiems pacientams uoliai juos bruka, pas ką kažkiek aukštesnis jis. O jei pasigilinti-vyresniems žmonėms ir turi būti jis aukštesnis kad aprūpinti smegenis. Kažin, kiek išeminių insultų buvo ir dar bus nuo tokio vartojimo? Ir čia tik viena medalio pusė.

Okas

Okas portretas
O kas kompensuos uz kinietiskus nuodingus vaistus zmonems kurie ilga laika naudojo ir gal but susirgo nuo ju kazkuria vezine liga ar dar susirgs gamintojai ar plesikai platintojai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių