Vengiantiems plauti rankas – šiek tiek apie pasekmes

  • Teksto dydis:

Rankų plovimas – įprasta, tačiau labai svarbi asmens higienos procedūra, užkertanti kelią daugelio infekcijų plitimui. Rankų higiena būtina pasirūpinti kiekvienam, rankas plauname ne tik tam, kad jos būtų švarios, bet ir tam, kad apsaugotume save ir aplinkinius nuo užkrečiamųjų ligų.

Kodėl reikia plauti rankas 

Įprastinis rankų plovimas muilu ir vandeniu pašalina daugelį mikroorganizmų, atsitiktinai patekusių ant rankų ir galinčių sukelti ligas. Dauguma žmonių neplauna savo rankų taip dažnai, kaip reikėtų – o juk lankomasi viešose įstaigose, parduotuvėse, viešajame transporte, kieme žaidžiama su kamuoliu, liečiami gyvūnai – žmonės kontaktuoja su įvairiausiomis bakterijomis. Paprastai rankas plauname, kai tik pastebime, kad jos nešvarios, tačiau jas ypač būtina plauti pasinaudojus tualetu, pakeitus sauskelnes, prieš vaiko maitinimą, prieš valgant ir prieš maisto (ypač žalios mėsos, žuvies, paukštienos) gaminimą ir po jo, pažaidus su gyvūnu, grįžus iš lauko, pasivažinėjus viešuoju transportu ar pabuvus viešose vietose.

Dėl nepakankamos rankų higienos (per nešvarias rankas) galima susirgti dizenterija (šigelioze), virusiniu hepatitu A, rotavirusu bei kitomis žarnyno infekcijomis ar turėti kitų skrandžio negalavimų. Užterštose smėlio dėžėse vaikai nesunkiai gali užsikrėsti echinokokoze, toksokaroze, toksoplazmoze, mikrosporija bei kitomis parazitinėmis užkrečiamosiomis ligomis. Rankomis gali būti perduodami ir oro lašeliniu keliu plintantys sukėlėjai, dažniausiai virusai (pvz. gripo).

PSO teigimu, rankų plovimas su muilu yra vienas efektyviausių ir pigiausių būdų apsisaugoti nuo viduriavimo ir pneumonijos.

Apsaugo ir nuo gripo

Nuo oru plintančių virusų, tokių kaip gripas ar Ūminės viršutinių kvėpavimo takų infekcijos, taip pat puikiai apsaugo dažnas rankų plovimas. Rankų plovimas apsaugo nuo tiesioginio ir netiesioginio kontakto su gripo virusu. Tiesioginis kontaktas – tai galimybė „gauti“ virusą paduodant ranką sveikinantis sergančiam žmogui, kuris prieš tai lietė savo burną ar nosį arba čiaudėjo ar kosėjo prisidengdamas burną delnu. Jei kosėdamas ar čiaudėdamas prisidengėte burną ir nosį delnu, tuojau pat nusiplaukite rankas. Jeigu tam tikslui naudojote vienkartinę nosinę, ją reikia nedelsiant išmesti ir nusiplauti rankas.

Netiesioginis kontaktas – tai galimybė „gauti“ virusą liečiant durų rankeną, vandens čiaupą, panaudotą nosinę ar kitus daiktus, kuriuos prieš tai lietė sergantis žmogus. Mikroorganizmai perduodami ir per kitus dažnai liečiamus daiktus pavyzdžiui pinigus, tačiau laikmetis koreguoja ir grynųjų pinigų naudojimą. Gripo sezono metu iš tiesų daug saugiau vietoje pinigų naudoti mokėjimo korteles, tačiau atsiranda naujų grėsmių. Jeigu kortelės nebereikia paduoti kasininkei, tai reikia paspausti keletą mygtukų bankomate arba prie kasos, įvedant saugos kodą. Tyrimai rodo, kad ant mygtukų taip pat gali kauptis mikroorganizmų.

Ypač didelis dėmesys rankų plovimui skiriamas sveikatos apsaugos ir maisto ruošimo srityse. Darbo metu visų darbuotojų, teikiančių sveikatos priežiūros paslaugas ir liečiančių pacientus, medicinos priemones, prietaisus bei asmenų, dirbančių maisto tvarkymo įmonėse (kavinėse, baruose, konditerijos cechuose ir kt.), rankų oda turi būti sveika, nagai sveiki, trumpai nukirpti, nelakuoti, rankų papuošalai bei laikrodžiai nuimti, nedidelės rankų žaizdelės užklijuotos pleistru.

Kaip reikia plauti rankas

Rankų plovimas vien vandeniu nėra efektyvus - vanduo negali pašalinti tokių nešvarumų sudėtinių dalių kaip riebalai, aliejai ar baltymai. Šiltu, muiluotu vandeniu nuo rankų efektyviau pašalinami nešvarumai.

Plaunant rankas, jos sudrėkinamos vandeniu ir išmuilinamos, trinamos viena į kitą iš visų pusių apie 15 – 20 sekundžių. Dažniausiai nepakankamai gerai plaunamos šios sritys: delno vidinio paviršiaus vidurys, pirštų galiukai ir panagės, nykščio pagrindas, tarpupirščiai, šioms sritims reikia skirti didesnį dėmesį. Laikrodžiai ir žiedai sumažina rankų plovimo efektyvumą.

Jei nėra tekančio vandens, rankoms plauti naudojamas švarus dubuo su vandeniu. Kiekvieną kartą nusiprausus rankas dubenį būtina išvalyti, vandenį pakeisti. Be to, galima naudoti iškeltą bakelį su vandens nutekamuoju kraneliu. Išskirtiniais atvejais naudojamos vienkartinės drėgnos servetėlės.

Siekiant užkirsti kelią mikroorganizmų dauginimuisi ant rankų, labai svarbu jas tinkamai nusausinti. Jei rankos sausai nušluostomos, tuomet daug kartų sumažėja bakterijų skaičius ant odos, tai pat nesudaromos sąlygos plisti mikroorganizmams. Geriausiai rankas sausinti vienkartiniu ar individualiu rankšluosčiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių