Vienintelė Lietuvoje rūkymo mašina nepalieka abejingų

Pasaulinę dieną be tabako klaipėdiečiai buvo pakviesti į neįprastą ekskursiją – pasižiūrėti, kaip veikia vienintelė Lietuvoje rūkymo mašina. Pamatytas vaizdas veikia stipriau nei bet kokie argumentai apie rūkymo žalą.

Mažėja rūkalių

Į atvirų durų dieną pakvietė Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) Klaipėdos skyrius, kuriame veikia vienintelė Lietuvoje tabako gaminių tyrimų laboratorija.

Renginio dalyviams trumpai buvo papasakota tabako istorija, pateikta informacija apie tabako dūmuose esančias kenksmingas chemines medžiagas.

Beje, jeigu per Pirmąjį pasaulinį karą kareiviams su daviniu buvo išduodama ir rūkalų, manant, kad jie suteikia drąsos, šiais laikais pastebima atvirkščia tendencija – išsivysčiusiose šalyse rūkalių mažėja dėl gausėjančių draudimų.

Paminėta, kad tabako gaminiuose esama apie 600 ingredientų, tarp kurių mažiausiai 69 sukelia onkologines ligas.

Iškart surūko pakelį

Iškalbingiau nei bet kokie faktai apie rūkymo žalą veikia pamatytas filtro vaizdas po to, kai rūkymo mašina surūko pakelį cigarečių.

Vos įėjus į laboratoriją užuodžiamas nemalonus cigarečių kvapas, nepaisant veikiančios ventiliacijos.

Rūkymo mašinoje, ant specialaus rato, automatiškai į laikiklius įdedama 20 cigarečių – vienas pakelis. Pakilęs degiklis jas po vieną uždega.

Ratui pasisukus iki tam tikro jutiklio, viduje esanti mašinos pompa traukia orą ir jis eina per cigaretę. Dūmai eina kanalu, per įdėtą specialų filtrą – taip imituojamas kuo tikriausias rūkymo procesas.

Tokiu būdu mašina surūko 20 cigarečių maždaug per 15 min. Cigaretės filtrą perėjęs dūmų kondensatas sukaupiamas ant specialaus filtro, kuris po rūkymo jau būna stipriai pakeitęs spalvą – iš balto tampa rudas.

Kaip paaiškino NVSPL Klaipėdos skyriaus chemijos specialistė Regina Milienė, pasikeitusi filtro spalva ir svorio skirtumai akivaizdžiai parodo, koks kiekis tabako dūmų kondensato patenka į rūkytojo plaučius, surūkius vieną pakelį cigarečių.

Pasak R.Milienės, per cigarečių tyrimus nustatomos dervos, nikotinas ir anglies monoksidas. Tyrimo procesas būna ilgas – užima apie šešias darbo dienas. Gavus mėginį, cigaretės kondencionuojamos dvi paras, paskui mašina tas pačias cigaretes rūko tris dienas iš eilės, tada pateikiami tyrimo rezultatai.

Reakcijos nuo… iki

Tokios parodomosios ekskursijos rengiamos ir moksleiviams. Susidomėjimas procesu būna didžiulis.

Chemijos specialistė pasakojo, kad sulaukiama skirtingų reakcijų – nuo pasišlykštėjimo iki malonių asociacijų. Pavyzdžiui, kai kuriems tabako dūmai primena kavos kvapą.

Reakcija į rūkymo mašiną priklauso ir nuo amžiaus. 6–7 klasių mokinius labiau domina pats procesas. Jie atidžiai stebi, klausinėja. Tokio amžiaus mergaitės labai jautriai reaguoja į tabako dūmus, tad joms pasiūlomos ir apsauginės kaukės. Kai kurios neapsikentusios net išbėga iš patalpos.

Vyresni moksleiviai reaguoja santūriau. Būna ir tokių, kuriems tabako dūmai kvepia. Tačiau niekada nelieka abejingų, kai, pasibaigus rūkymo procesui, ištraukiamas filtras.

Mokinius atlydėję mokytojai pasakoja, kad rūkymo mašina parodomas procesas – labai informatyvus, nes realiai pamatoma, kad tabako dūmai niekur nedingsta, o nusėda plaučiuose ir turi atitinkamą svorį.

"Svoris priklauso nuo to, kiek dervų, nikotino ir anglies monoksido būna cigaretėse. Kuo jų daugiau, tuo ir filtras po rūkymo proceso būna sunkesnis. Įprastai filtras pasunkėja iki 0, 2 gramų", – paaiškino specialistė.

Pasaulinė tabako diena minima paskutinę pavasario dieną nuo 1988-ųjų metų. Šiemet šia proga organizuojamų renginių tikslas buvo priminti, kad rūkymas sukelia širdies ligas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mašina

mašina portretas
rodo tik kiek įtraukiama, bet nerodo, kiek iškvepiama. Ne viskas ką įtrauki nusėda plaučiuose, nes filtras tai ne plaučiai, kitaip net dūmo neišpūstum ir užsilenktum po pusmečio. Beje , patys gamintojai deda į tabaka papildomos chemijos - pagrinde cheminiai aromatizatoriai ir kit priedai, vien tam, kad prisiviliot vartotoją. Be abejo, rūkymo žala yra didelė, ir rūkyt nerekomenduoju.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių