Visuomenės sveikata – saugiai Lietuvai

  • Teksto dydis:

LSMU MA Visuomenės sveikatos fakultetas spalio 6 d. organizavo 1-ąją nacionalinę mokslinę praktinę konferenciją „Visuomenės sveikata saugiai Lietuvai“.

Balandžio 15 d. LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė paskelbė ilgalaikės nacionalinės kampanijos „Už saugią Lietuvą“ pradžią. Nuo to laiko į šią ambicingą kampaniją įsiliejo daugelis įvairių organizacijų ir pavienių asmenų. Palaikydami iniciatyvą ir prisidėdami prie šios kampanijos, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto specialistai rinkosi į 1-ąją nacionalinę konferenciją pasidalyti idėjomis ir patirtimi, įgyvendinant LR Prezidentės globojamą kampaniją „Už saugią Lietuvą“.

„Šis visuomenės sveikatos mokslo ir praktikos renginys – dar vienas svarbus žingsnis pirmyn keliant socialines problemas į valstybinį lygmenį, į jų sprendimus įtraukiant institucijas, savivaldybes, nevyriausybines organizacijas, sveikatos srityje dirbančius ekspertus. Šiandien mums visiems būtina sutarti ir bendradarbiauti, kad partneryste ir politine valia iškelti nacionaliniai tikslai realiai pasiektų gyventojus, skatintų atsakomybę už savo sveikatą“, – sakoma LR Prezidentės D. Grybauskaitės perduotuose sveikinimo žodžiuose konferencijai.

Lietuvos žmonės pirmoje gyvenimo vertybių vietoje įvardija sveikatą. Tai skamba kaip įpareigojimas mums, medikams, ir Lietuvos valdžiai rūpintis žmonių sveikata, kuri yra pagrindas ir ekonominės gerovės siekiams, ir asmeninei bei šeimos laimei. Tiesiog sveikesni žmonės yra laimingesni. Tai nėra tam tikros lėšos, tai yra investicija į mūsų visų gyvenimą ir į Lietuvos ateitį“, – atidarydamas konferenciją sakė ir visus pasveikino plenariniam konferencijos posėdžiui pirmininkavęs LSMU rektorius emeritas prof. Vilius Jonas Grabauskas.

LSMU rektoriaus prof. Remigijaus Žaliūno ir savo vardu konferenciją pasveikino LSMU MA kanclerė prof. Daiva Rastenytė. Kanclerė padėkojo LR Prezidentei už jos inicijuotą nacionalinio lygmens kampaniją, po kurios vėliava ir vyksta ši 1-oji nacionalinė mokslinė praktinė konferencija „Visuomenės sveikata saugiai Lietuvai“.

„Mes – sveikatos mokslų atstovais – žinome ir suprantame problemas, kurios šiandien labiausiai jaudina visą mūsų visuomenę ir kiekvieną mūsų atskirai. Tikiuosi, šis renginys bus labai gražios tradicijos pradžia ir taps kasmetiniu. Visuomenės sveikata – esminis mūsų visų turtas, mūsų ateitis, kaip sakė prof. V. J. Grabauskas, turi tapti ta išskirtine mūsų gyvenimo dalimi, kurioje sprendžiamos pačios opiausios ir svarbiausios mūsų visuomenės problemos“, – puikaus darbo konferencijai linkėjo LSMU MA kanclerė prof. D. Rastenytė.

Konferenciją pasveikino ir sėkmingo darbo linkėjo krašto apsaugos ministras dr. Juozas Olekas, Kauno miesto vicemeras Vasilijus Popovas, Lietuvos visuomenės sveikatos asociacijos prezidentė, LSMU MA VSF dekanė prof. Ramunė Kalėdienė ir kt.

„Pastaraisiais metais buvo kalbama apie galimus pozityvius Lietuvos demografinių rodiklių pokyčius, tačiau praėję 2015 m. pateikė siurprizą – padėtis vėl pablogėjo. Mūsų šalis vis dar pirmauja tarp Europos Sąjungos šalių pagal suvartojamo alkoholio kiekį, savižudybių skaičių, patyčias ir smurtą. Šioms įsisenėjusioms problemoms spręsti reikia ilgalaikio ir sutelkto darbo“, – prieš prasidedant konferencijai sakė vienas iš jos organizatorių LSMU MA VSF Sveikatos vadybos katedros profesorius Mindaugas Stankūnas.

Pasak organizatorių, neabejotina, kad Lietuvos visuomenės sveikatos srityje dirbantys specialistai gali tapti svarbiu kampanijos „Už saugią Lietuvą“ partneriu ir dalyvauti siekiant jos tikslų.

1-osios nacionalinės visuomenės sveikatos konferencijos „Visuomenės sveikata saugiai Lietuvai“ temos aktualumas lėmė tai, kad ši konferencija sulaukė ypatingo susidomėjimo. Konferencijoje pareiškė norą dalyvauti daugiau nei 400 visuomenės sveikatos ir asmens sveikatos priežiūros specialistų, nevyriausybinių organizacijų atstovų, mokslininkų, nacionalinio bei savivaldybių lygmens sveikatos politikų. Pagrindinis konferencijos tikslas – sutelkti visuomenės sveikatos bendruomenę, pasidalyti naujausiais mokslo tyrimais ir gerąja praktika, kaip Lietuvos visuomenei tapti saugesnei bei sveikesnei.

 

Pranešimus konferencijoje skaitė ir savo įžvalgomis dalijosi šios kampanijos ambasadoriai žurnalistas Andrius Tapinas ir aktorė, TV laidų vedėja Jurgita Jurkutė, Lietuvos visuomenės sveikatos asociacijos prezidentė, LSMU MA VSF dekanė prof. Ramunė Kalėdienė, Lietuvos visuomenės sveikatos biurų asociacijos prezidentė Danguolė Avižiuvienė, Pasaulio sveikatos organizacijos atstovė Ingrida Zurlytė, LSMU profesoriai Nida Žemaitienė ir Aurelijus Veryga bei kiti pranešėjai.

Pagrindinės pranešimų temos susijusios su sveikatos netolygumų, savižudybių ir alkoholio vartojimo mažinimu, vaikų bei jaunimo sveikatos problemų sprendimu, visuomenės ir asmens sveikatos priežiūros specialistų partneryste bei kitais klausimais.

Be pagrindinių pranešimų, vyko ir paralelinės sesijos, kuriose buvo aptariamos visuomenės sveikatos mokslo naujienos, visuomenės sveikatos mokslo geroji praktika, visuomenės sveikatos ir asmens sveikatos priežiūros partnerystė, savižudybių profilaktikos patirtis Lietuvoje.

Pasak prof. M. Stankūno, konferencijos organizatoriai ir dalyviai tikisi, kad ši konferencija bus svarus postūmis siekiant nacionalinės kampanijos „Už saugią Lietuvą“ sėkmės. 


Šiame straipsnyje: LSMU 2016

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių