Zikos virusą sustabdys genetiškai modifikuoti vabzdžiai?

  • Teksto dydis:

Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) pareiškė, kad kovojant su abiejuose Amerikos žemynuose plintančiu Zikos virusu gali tekti panaudoti prieštaringai vertinamas priemones, tokias kaip genetiškai modifikuoti uodai.

Šis virusas yra siejamas su staigiu kūdikių mikrocefalijos, pasireiškiančios nenormaliai sulėtėjusiu galvos ir smegenų vystymusi, atvejų pagausėjimu Brazilijoje ir Prancūzijos Polinezijoje. PSO dėl Zikos karštinės protrūkio paskelbė nepaprastąją padėtį pasaulio mastu, nors kol kas neturima tvirtų įrodymų, kad tas virusas sukelia apsigimimus, patekęs į besilaukiančių moterų organizmą.

Antradienį paskelbtame pranešime PSO nurodė, kad jos konsultantų grupė rekomendavo tęsti lauko bandymus su genetiškai modifikuotais uodais po bandymų Kaimanų salose, kur buvo išplatinta nevaisingų uodų patinų, kad jie poruotųsi su patelėmis natūraliose kraujasiurbių populiacijose.

Ekologai anksčiau kritikavo tokį metodą, sakydami, kad neįmanoma prognozuoti, kokį ilgalaikį poveikį sukeltų visos tų vabzdžių populiacijos eliminavimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių