Žmonės aktyviau nemokamai tiriasi dėl klastingų ligų

  • Teksto dydis:

Vis daugiau gyventojų išgirsta raginimus nelikti abejingais savo sveikatai ir nemokamai išsitiria pagal Lietuvoje vykdomas prevencines programas. Šiais metais taip išsityrusių žmonių skaičius gerokai išaugo ir jiems suteikiama paslaugų daugiau nei pernai. Tikimasi, kad ši gera tendencija išliks ir ateinančiais metais, todėl 2015 m. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžete šioms paslaugoms apmokėti bus numatyta daugiau lėšų.

„Labai džiugina tai, kad vis daugiau žmonių išgirsta raginimus labiau rūpintis savo sveikata, nemokamai išsitirti pagal prevencines programas dėl gimdos kaklelio, krūties, priešinės liaukos (prostatos), storosios žarnos vėžio bei širdies ir kraujagyslių ligų. Tai teikia vilčių, kad nuo šių klastingų ligų galėsime išgelbėti dar daugiau žmonių gyvybių. Jau ne vienerius metus vykdomos šios programos suteikia puikią galimybę privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems žmonėms nemokamai pasitikrinti savo sveikatą“,– tvirtina Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Sveikatos priežiūros paslaugų departamento direktorius Viačeslavas Zaksas.

Šioms prevencinėms programoms įgyvendinti iš PSDF šiemet buvo skirta 36,3 mln. litų, o per pirmąjį šių metų pusmetį buvo panaudota daugiau nei 20 mln. litų.

„Tai akivaizdus įrodymas, kad gyventojų dalyvavimas programose viršijo ligonių kasų lūkesčius. Tačiau tai nereiškia, kad paslaugos liks neapmokėtos. Lėšų bus rasta ir gydymo įstaigoms, sudariusioms sutartis su ligonių kasomis, pagal šias programas suteiktų paslaugų išlaidos bus visiškai apmokėtos. Todėl gyventojus ir toliau kviečiame aktyviai naudotis galimybėmis nemokamai išsitirti dėl šių klastingų ligų, nes kuo anksčiau diagnozuojama bet kokia liga, tuo daugiau yra galimybių ją pagydyti. Taigi raginame nedelsti ir kreiptis į medikus“,– ragina V. Zaksas.

Todėl, V. Zakso teigimu, ateinančių metų biudžete, šioms paslaugos apmokėti preliminariai planuojama skirti gerokai daugiau lėšų nei šiemet – maždaug 47 mln. litų.

„Prevencinių programų rezultatai yra džiuginantys, nes kasmet vis daugiau žmonių pavyksta išgelbėti nuo klastingiausios šio amžiaus ligos – vėžio. Štai jau dešimtmetį Lietuvoje moterys gali nemokamai išsitirti dėl gimdos kaklelio vėžio, o jų mirtingumas per šį laikotarpį sumažėjo beveik trečdaliu. Be to, moterims vis dažniau diagnozuojamas dar neišplitęs ankstyvosios stadijos vėžys, o vėlyvosios – vis rečiau. Svarbu žinoti, kad vėžį diagnozavus ankstyvojoje stadijoje, pacientą galima sėkmingai išgydyti. Na, o programos, pagal kurias galima išsitirti dėl krūties, prostatos, storosios žarnos vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų veikia daugiau nei kelerius metus“,– sakė V. Zaksas.

Viena prevencinė programa yra skirta ir vaikams. Pagal ją vaikų krūminiai dantys nemokamai dengiami silantais – specialia apsaugine medžiaga, kuri vaikų dantukus apsaugo nuo karieso ir neleidžia pradėti anksti gesti. Tai viena iš priemonių apsaugoti augančios kartos dantis.

Norint nemokamai išsitirti pagal minėtas prevencines programas, reikia kreiptis į šeimos gydytoją, kuris, įvertinęs paciento amžių, sveikatos būklę, plačiau supažindins ne tik su šiomis prevencinėmis programomis, bet ir kitomis nemokamomis paslaugomis ir skirs reikiamus tyrimus.

Tad VLK kviečia žmones nebūti abejingais savo sveikatai ir išnaudoti visas valstybės siūlomas galimybes nemokamai ją išsitirti. Laiku užkirtus kelią ligai, išsaugoma sveikata, darbingumas, taupomas gydytojų darbo laikas, išvengiama didesnių gydymo išlaidų. Net jei žmogus jaučiasi gerai, vis vien svarbu pasitikrinti savo sveikatą. Juk geriausias vaistas nuo ligų – jų prevencija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių