Klaipėdos menininkai dėl prieglobsčio kreipėsi į Prezidentę

Uostamiesčio menininkai, siekdami išsaugoti savivaldybės jų veiklai suteiktas patalpas, kreipėsi net į šalies Prezidentę Dalią Grybauskaitę.

Jai, Kultūros ministerijai, Klaipėdos merui Vytautui Grubliauskui išsiųstame rašte teigiama, kad talentingi žmonės žiemą bus išvaryti į gatvę, negalės dirbti, tęsti kūrybinės veiklos, o tai reiškia, jog neužsidirbs pragyvenimui ir savęs nerealizuos.

Tokiai skambiais žodžiai jie apibudino reikalavimą iki kovo 2 dienos išsikraustyti iš buvusios Vydūno mokyklos, esančios Daržų gatvėje, nes ją Klaipėdos valdžia sutiko išnuomoti Vilniaus dailės akademijai. Jos studentai iki šiol glaudėsi Klaipėdos universiteto Menų fakultete, tačiau ėmė stigti patalpų.

Kai iš Vydūno mokyklos buvo iškraustyti moksleiviai, politikai ilgai diskutavo, kaip pasielgti su pastatu.

Maždaug prieš dešimtmetį patvirtintame teritorijos, kuriame stovi mokykla, detaliajame plane numatyta pastatą nugriauti.

Tačiau politikai nesiryžo palaiminti tokio sprendimo, nes esą griovimo darbams reikia daug pinigų.

Todėl galiausiai buvo nuspręsta leisti buvusiame mokyklos pastate, kuris yra pripažintas avarinės būklės, leisti įsikurti menininkams.

„Niekas nieko nesiruošia išmesti į gatvę, bet ir neketiname suteikti amžino prieglobsčio. Visi menininkai, kurie yra įsikūrę buvusioje Vydūno mokykloje, turėtų pasiskaityti sutartis ir pamatyti, kad jose parašyta, kad pasikeitus aplinkybėms, gali tekti išsikraustyti“, - teigė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Todėl kūrėjų raštą šalies Prezidentei, Kultūros ministerijai ir jo toną uostamiesčio vadovas vadino itin nekorektišku.

Menininkai prašo skubos tvarka išnagrinėti ir atsakyti, ar nėra galimybių jiems bendradarbiauti su Vilniaus dailės akademija ir likti su studentais po vienu stogu. Jei tai neįmanoma, jie prašo, kad savivaldybė senamiestį esantį pastatą menininkams išnuomotų.

„Visą laiką jiems sakėme, kad jie nedarytų didelių investicijų, buvusios mokyklos patalpose nekurtų jaukaus lizdelio, nes viskas yra laikina. Tuomet visi sutiko ir linksėjo galvomis, o kažkodėl dabar viskas apsivertė aukštyn kojomis“, - piktinosi V.Grubliauskas.

Jis pabrėžė, jog menininkai dar tikrai nėra kraustomi į gatvę. Esą Vilniaus dailės akademijos atstovai turi apžiūrėti patalpas, įvertinti, kokio remonto joms reikia, kiek pinigų jos turi.

„Gali būti taip, kad akademija neturės pinigų visų patalpų remontui arba dalies jų jai nereikės, tuomet ir bus galima vėl kalbėti apie galimybę jas palikti menininkams“, - teigė V.Grubliauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Raštas

Raštas portretas
O kodėl Klaipėda neparašė, kad laiškas išsiųstas ir Seimo nariui Nagliui Puteikiui?

K

K portretas
pons Grubliauskai, o kad žmonikė su visa menų valgykla lieka, tai labai korektiška? apgailėtina

mmm

mmm  portretas
Na nors vienas dienrastis islaiko objektyvuma ir neutraliteta. As tik pridurciau jog mes nenorim labdaros mes norim ir galim sumoketi protinga nuomos kaina. Mes norime ir duosime miestui ir jo zmonem. VDA kainininkas : 5549 lt uz semestra planuoja tureti 30 studentu, 166470 lt per semestra ir patalpu mokescio jokio sildymo itariu nebus elektra sildysis vat ir monkes biznelis :)
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių