2016 metais renovuotuose daugiabučiuose įsikūrė daugiau kaip 23 tūkst. šeimų

  • Teksto dydis:

Įgyvendinant daugiabučių namų atnaujinimo programą pasiektas istorinis progresas – praėjusiais metais Lietuvoje atnaujinti 769 daugiabučiai arba daugiau kaip 23 tūkst. butų. Nuo 2013 m., kuomet į renovacijos procesus įsitraukė savivaldybės, iki 2016 m. atnaujinti 1507 daugiabučiai, o tai yra beveik 42 tūkst. butų.  Palyginimui, nuo 2005 m., kuomet buvo pradėta įgyvendinti ši programa, iki 2012 m. Lietuvoje renovuoti 479 daugiabučiai.

Šiuo metu šalyje atnaujinama dar 450 daugiabučių, kuriuos artimiausiu metu planuojama užbaigti.

„Pastarųjų metų rezultatai iliustruoja ne tik akivaizdų programos progresą, bet ir išryškina dar keletą svarbių momentų. Pirmiausia, tai kardinaliai pasikeitusį gyventojų požiūrį į renovaciją – jeigu, remiantis visuomenės nuomonės tyrimais, dar prieš penkerius metus renovacijos procesus skeptiškai vertino 93,4 proc. šalies gyventojų, tai naujausių apklausų duomenimis, 92 proc. visuomenės atstovų pritaria, jog būtina atnaujinti pastatus, didinant jų energinį efektyvumą. Antra, dabartiniai rezultatai labai aiškiai parodo, jog pagrindine renovacijos proveržio priežastimi tapo savivaldos įtraukimas į programos įgyvendinimą – 75 proc. visų projektų vykdoma pagal naująjį modelį,“ – tvirtina Būsto energijos taupymo agentūros direktorius Valius Serbenta.

Pasak V. Serbentos, jeigu panašiomis kryptimis ir tempais judėsime toliau, jau po kelerių metų galėsime skaičiuoti ne atskirų namų energinį efektyvumą, bet ir ženklų energijos vartojimo sumažėjimą visos šalies mastu.

Vertinant rezultatus atskirose savivaldybėse, matyti, jog daugiabučių renovacijos procesai įsibėgėję visoje Lietuvoje. Iš daugiau kaip 1500 pastaraisiais metais renovuotų daugiabučių, arti 400 atnaujinta didžiuosiuose Lietuvos miestuose, t.y. Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje, likusi dalis – kitose šalies savivaldybėse. Iš mažesnių savivaldybių išsiskiria Ignalinos savivaldybė, kurioje per aptariamąjį laikotarpį atnaujinti 78 daugiabučiai, Druskininkai – atitinkamai 70 daugiabučių, Tauragė – 42, Molėtai – 41 daugiabutis namas (duomenys apie kiekvieną savivaldybę – www.betalt.lt).

Bendros investicijos į daugiabučių namų atnaujinimo programą nuo  2013 m. viršija 0,5 mlrd. eurų. Vien praėjusiais metais į daugiabučių atnaujinimą buvo investuota 230 mln. eurų, t.y. arti 10 proc. visos 2015 m. statybos sektoriaus apyvartos, siekusios 2,6 mlrd. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senjora

Senjora portretas
O kas nors ar pasidomėjo kiek LR piliečių prakeikė tą dieną kai buvo duotas sutikimas renovacijai. Visur trimituojama apie renovuotų namų kiekį, o renovacijos kokybė nieko nedomina. BETA tikrina tik tuos namus kur renovacija atlikta gerai. Pernai prašiau pagelbos. Manote sulaukiau? Statybos inspekcija parašė, kad dėl broko turi kreiptis bendrija, patarė rašyti į BETA. Šita organizacija neskaičiusi ką rašiau patarė kreiptis į... statybos inspekciją. Teismas pareškė, kad bendrija nėra atsakinga už kokybę, o su rangovu sutarties aš nesudariau. Ir viskas. Svarbu tik pinigus mokėk. Jei netenkina kokybė šildykis iš vidaus. Tik pinigų plovimas. Eilinis bendrijos narys negali reikšti pretenzijas dėl priskaičiuotos sumos. Reikalingos audito išvados.Tik kas tą auditą darys, kai reikia 1/5 bendrijos narių pareiškimo. Tokio skaičiaus tikrai mūsų bendrijoje nesurinksi. Juo labiau, kad visi įtikinti, kad mums nepasisekė, jog konkursą laimėjo būtent tą bendrovė, kurią pirmininkas pakvietė.

Kaip

Kaip  portretas
Taip įsikūrė? Negi prieš namų renovaciją jų gyventojai iš ju išsikraustė.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių