2021 metai bus turtingesni: didėja minimali alga, pensijos, vaiko pinigai

Nuo sausio „Sodra“ pradės mokėti vidutiniškai 38 eurais didesnes senatvės pensijas. Didesnių sumų sulauks ir netekto darbingumo, našlių ir našlaičių pensijų bei šalpos išmokų gavėjai.

Gyventojai, gaunantys išankstines senatvės pensijas ir šalpos išmokas, padidėjimą pajus nuo vasario, kadangi šios išmokos mokamos už praėjusį, o ne už einamąjį mėnesį.

2021 metais socialinio draudimo pensijos didės 9,58 proc. Vidutinė senatvės pensija su būtinuoju stažu sieks 440 eurų (didėja 41 euru), o vidutinė pensija – 415 eurų (didėja 38 eurais).

Kiekvieno gavėjo pensija ir jos augimas bus individualus, nes priklausys nuo asmens įgyto stažo ir pensijos apskaitos vienetų skaičiaus. Labiau augs daugiau stažo turinčių žmonių pensijos.

Šalpos pensijos bazė kitąmet didės nuo 140 iki 143 eurų.

Pokyčiai išankstinių pensijų gavėjams

Nuo kitų metų pokyčiai laukia ir išankstinių senatvės pensijų gavėjų. Jų pensijos didės ne tik dėl indeksavimo, bet ir pasikeitus išankstinių pensijų mažinimo procentui.

Skaičiuojant išankstinės pensijos dydį bus taikomas mažinimas po 0,32 procento už kiekvieną mėnesį, likusį iki senatvės pensijos amžiaus. Iki šiol buvo taikomas mažinimas po 0,4 procento už kiekvieną mėnesį.

Perskaičiuotos, taikant 0,32 proc. mažinimą, išankstinės senatvės pensijos bus pradėtos mokėti 2021 metų vasarį.

Minimalus atlyginimas didėja iki 642 eurų

Minimali mėnesio alga (MMA) nuo Naujųjų didėja iki 642 eurų „ant popieriaus.“

Praeitais metais MMA, neatskaičius mokesčių, sudarė 607 eurus, minimalusis valandinis atlygis – 3,72 euro (dabar – 3,93 euro).

Trišaliame nacionaliniame susitarime sutarta, kad Lietuvoje MMA negali būti mažesnė kaip 45 proc. vidutinio darbo užmokesčio (VDU) ir didesnė kaip 50 proc. VDU.

Minimali alga Lietuvoje gali būti mokama tik už nekvalifikuotą darbą.

Augs darbo užmokestis ir valstybės tarnautojams, pareigūnams, valstybės ir savivaldybių biudžetinių įstaigų darbuotojams, politikams ir teisėjams, nes bazinis pareiginės algos dydis didinamas nuo 176 iki 177 eurų.

Darbo užmokestis dėl to apie 200 tūkst. darbuotojų didės nuo 4 iki 32 eurų.

Vaiko pinigai didėja iki 70 eurų

Vaiko pinigai nuo sausio 1 dienos didėja nuo 60 iki 70 eurų.

Vaiko pinigai mokami visiems vaikams nuo gimimo iki 18 metų arba iki 21 metų, jeigu vaikas mokosi pagal bendrojo ugdymo programą, įskaitant ir besimokančius profesinio mokymo įstaigose, kai į mokymąsi įtraukta bendrojo ugdymo programa.

Papildoma išmoka (41 euras) skiriama vaikams su negalia, taip pat vaikams iš gausių ar nepasiturinčių šeimų, t. y. vaiko pinigai neįgaliems, gausių ar nepasiturinčių šeimų vaikams sieks 111 eurų per mėnesį.

Gausi šeima yra tokia, kurioje auginami, globojami 3 ir daugiau vaikų. Nepasiturinčia šeima laikoma ta, kurioje vidutinės pajamos per mėnesį vienam šeimos nariui kitąmet neviršys 256 eurų, neįskaičiuojant pačių vaiko pinigų ir dalies darbo užmokesčio bei nedarbo socialinio draudimo išmokos.

Vaiko pinigus iš viso gauna apie 518 tūkst. vaikų visoje Lietuvoje, iš jų apie 144 tūkst. vaikų – su papildoma išmoka vaikui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilkas

Vilkas portretas
Stebiuosi kaip pudrinami smegenys žmonėms. Iš kur imasi šitie debilai. Sunku patikėti kaip mes negalime savo tautos.

UBAGO VILTIS

UBAGO VILTIS portretas
Tiesiog darosi slykstu,kai rubrikose rekaujama,kad taip jau viskas graziai atrodys,kai duos desimt euriuku daugiau ,o per padidejusius mokescius atsiims keturiasdesimt- ir tai konservatoriai laikys,kad pagerejo gyvenimas.Jiems aisku,kad pagerejo is karto pasididino algas,todel dabar jau reikia spausti tauta O tautai tai irgi gerai-juk per tiek laiko vistiek nepasimoke,kad si partija tai tik visko zada iki rinkimu,o po ju tai tik savo reikaliukus tvarkosi.- jiems ir palukanos dideles po desimt procentu -buvo normalu,jiems ir senas sukiuzes laivas brangiai kainavo,kai tuo tarpu estai visai kitaip susitvarke,jiems viskas tik brangiai...o kiek dar kainuos ,,Snoro,,banko sunaikinimas.O kiek dar visko ivyks per sia kadensija.

Kęstas

Kęstas portretas
Robotikos įtaka darbo jėgos ir turto kainoms: Dirbtinis intelektas ir robotika leidžia pigiau ir lengviau gauti vertę iš turimo produktyvaus turto. Darbo jėga šiame procese tampa mažiau vertinga. Daugelis žmonių dėl to netenka darbo. Norėdami apsaugoti savo vertę kuriantį turtą nuo šių viltį praradusių bedarbių, turto savininkai didina turto kainą. Turto kaupimas, ruošiantis pabaigai šiame perėjime, yra protingas veiksmas. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių