A.Butkevičius: naujo SGD terminalo modelio kol kas netvirtiname

Premjeras Algirdas Butkevičius tvirtina, kad Vyriausybė kol kas galutinai netvirtina sprendimo dėl vadinamosios 25 proc. taisyklės suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo projekte atsisakymo ir lauks Europos Komisijos (EK), kuriai pasiskundė Lietuvos didieji dujų vartotojai, sprendimo.

„Mes kol kas šito naujo modelio netvirtiname, matydami, kad EK toliau nagrinėja (skundus - BNS). Dar galutinio atsakymo iš jų neturime, bet komunikuojant, bendraujant su jais mes jau maždaug matome, į kurią pusę krypstama. Tada ir bus atlikti tam tikri pakeitimai“, - interviu Žinių radijui tvirtino A. Butkevičius.

Premjero tvirtinimu, šis modelis, kad dalį SGD terminalo dujų perka valstybė, yra paruoštas jau anksčiau, kai Europos Komisija pasiuntė tam tikrus signalus.

„Manome, kad mūsų energetikos  ministro ir kitų specialistų greitas sureaguotas toks požiūris, ieškant kitokių modelių, kad nesustotų SGD terminalo statyba“, - sakė A. Butkevičius.

Jonavos trąšų gamintoja „Achema“ yra apskundusi Europos Komisijai SGD terminalo įstatyme nustatytą terminalo priedą ir vadinamąją 25 proc. taisyklę, pagal kurią didžiausi dujų importuotojai privalės pirkti 25 proc. dujų iš būsimojo SGD terminalo. „Achema“ teigia, kad vien terminalo priedo per 2 metus ji sumokės apie 80 mln. litų.

A.Butkevičiaus teigimu, Lietuvoje negali būti taikomas toks SGD finansavimo modelis, kai eiliniai vartotojai privalėtų kaupti finansus strateginio objekto statybai.

„Dabar gyventojai turi papildomai mokėti terminalo mokestį, o kai valstybė pirks, pirks savo poreikiams. Pavyzdžiui, Elektrėnų elektros energijos gamybai. Yra paskaičiuotas dujų kiekis įmonėms, kurios kiekvienais metais suvartoja ir superkamas kiekis nebus perkeltas gyventojams mokėjimo prasme“, - sakė A. Butkevičius.

Energetikos ministerija pasiūlė naują schemą, kuri įpareigos visus reguliuojamus elektros ir šilumos gamintojus pirkti dujas per valstybės paskirtą tiekėją, o šis iš SGD terminalo turės nupirkti 540 mln. kubų per metus - pirmaisiais metais tai sudarytų pusę terminalo pajėgumo.

Dabartinė 25 proc. taisyklė numato, kad visi didieji dujų vartotojai nuo 2015 metų privalėtų ketvirtadalį jiems būtinų dujų pirkti iš suskystintų gamtinių dujų terminalo (SGD). Tiek pat dujų jie turėtų pirkti ir iš Rusijos koncerno „Gazprom“, kuris jas tiekia vamzdynu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
Premjeras ajau ,,dirba" 5-as mėnuo.....Jo metodas- atidėlioti atidėlioti sprendimus. Metų pradžioje sakė: Kovo pabaigoje Ignalinos AE uždarymo su NUKEM bus nuspresta ką daryti. Po to sakė- balandžio pabaigoje...jau gegužė- nieko nenuspręsta

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Prisipazystu ,kad nesu puikus ekonomistas, o todel ko gero ne man vienam būtų idomu, jei iniciatoriai parašytų išsamų stripsnį šia tema. Pvz., man neaišku kaip sun rinkos ekonomika ,jei priverti pirkti ne iš kur naudingiau . Tai gal per terminalą nebus pigiau? Tuomet kaip su piešiama idilija?

pirkėjas

pirkėjas portretas
pirkti reikia kur naudingiau,o ne prievarta......
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių