Alimentų gali reikalauti ir tėvai iš vaikų: reikia tik dviejų sąlygų

  • Teksto dydis:

Lietuvoje dažniausiai girdime apie tai, kaip vyksta bylos dėl vieno iš tėvų nemokamų alimentų vaikams. Tačiau egzistuoja ir kitokia praktika, kai dėl to, kad vaikai mokėtų alimentus, į teismą gali kreiptis ir tėvai.

„Dažnesnė situacija, kai kreipiamasi vaikams siekiant priteisti išlaikymą iš tėvų skyrybų atveju ar tiesiog nesirūpina jais. Vis dėlto, vaikų pareiga rūpintis tėvais yra įtvirtinta Konstitucijoje. Jei jie tokios pareigos nevykdo, tai įstatyme yra nustatytas visas mechanizmas, kaip priverstiniu būdu šią pareigą realizuoti“, – teigia advokatė Rūta Žukaitė.

Tam, kad būtų galima tai padaryti, reikia vos dviejų sąlygų.

„Visų pirma, tėvai turi būti nedarbingi – arba pensinio amžiaus, arba negalintys pasirūpinti savimi. Antroji sąlyga – tėvai patys negali patenkinti savo minimalių poreikių. Įvykdžius šias dvi sąlygas, galima kreiptis į teismą dėl piniginės kompensacijos, kuri mokama periodiškai, arba prašyti prisidėti prie tėvų išlaidų, kurios yra patiriamos dėl gydymo arba dėl trečiųjų asmenų teikiamos pagalbos nedarbingumo atveju – slaugytojos ar kitokios pagalbos buityje“, – pasakoja advokatė.

Tačiau teismas gali nuspręsti ir nevykdyti tėvų ieškinio.

Apie to priežastis – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių