Apklausa: lietuviai neremia cigarečių pakelių standartizavimo

Naujausios apklausos duomenimis, šalies piliečiai neremia bendrinės tabako gaminių pakuotės įvedimo ir mano, kad ji bus neefektyvi, nereikalinga ir švaistanti valstybės išteklius, kaip tai rodo užsienio šalių pavyzdžiai. Kaip ELTA jau skelbė, parengti įstatymų pakeitimo projektus Tabako kontrolės įstatymui, kuriuo būtų įteisinama bendrinė tabako gaminių pakuotė, potencialiai ribosianti pasirinkimo laisvę ir prekės ženklų intelektinę nuosavybę, pasiūlė Sveikatos apsaugos ministerijos darbo grupė.

Įmonės „Japan Tobacco International“ užsakymu rinkos tyrimų bendrovės „TNS Kantar“ atliktos apklausos duomenimis, keturi iš penkių Lietuvos suaugusiųjų (81 proc.) mano, kad bendrinė tabako gaminių pakuotė nesumažins rūkymo mastų.

Daugiau kaip du trečdaliai (70 proc.) respondentų tiki, kad tai paskatins nusikalstamumą ir nelegalių cigarečių vartojimą - pusė apklausos dalyvių teigia, kad tai bus naudinga organizuotam nusikalstamumui.

Daugiau kaip trys ketvirtadaliai (76 proc.) apklaustųjų mano, kad prieš įvedant bendrinę tabako gaminių pakuotę būtina tinkamai pasikonsultuoti su visuomene,

Šie apklausos rezultatai atspindi rezultatus iš Australijos - vienintelės šalies, kurioje jau sukaupti ilgalaikiai bendrinės tabako gaminių pakuotės politikos rezultatai. Australijos vyriausybės duomenimis, ilgą laiką mažėjęs rūkymo mastas šalyje pastaruoju metu sustojo, o nelegali prekyba tabako gaminiais pasiekė rekordines aukštumas. Nelegalaus tabako ir susijusios nusikalstamos veiklos mastas Australijoje privertė vyriausybę įsteigti naują, specialiai su tuo kovosiančią instituciją „Tobacco TaskForce“.

Prancūzijos, antros pasaulio šalies, įgyvendinusios šią tabako kontrolės programą, sveikatos apsaugos ministrė pripažino, kad suvienodinta tabako gaminių pakuotė neskatina žmonių rūkyti mažiau, ir kad pati ministrė visuomet skeptiškai vertino šią politiką. Pirmieji tabako kontrolės politikos įgyvendinimo rezultatų duomenys Prancūzijoje bei Jungtinėje Karalystėje nerodo jokio poveikio tabako pardavimams ir rūkymo mastams. Vis dėlto, remiantis šiais duomenimis, žinoma, kad nepraėjus nė mėnesiui po bendrinės tabako gaminių pakuotės įvedimo Jungtinėje Karalystėje buvo rasta padirbtų suvienodintų cigarečių pakelių.

„TNS Kantar“ atliktos apklausos rezultatai taip pat rodo augantį nepasitikėjimą Vyriausybės politika. 77 proc. respondentų mano, kad Vyriausybė neturėtų skubėti suvienodinti tabako gaminių pakuotes, o sekti tokių šalių kaip Vokietija ar Švedija pavyzdžiais ir nesiimti įvesti bendrinę tabako gaminių pakuotę.

Beveik du trečdaliai apklaustųjų mano, kad Vyriausybė pernelyg daug kišasi į piliečių gyvenimo būdo pasirinkimus ir neabejoja, kad suvienodinus tabako gaminių pakuotes, toks pats likimas per penkerius metus ištiktų ir alkoholio gaminius (taip mano 64 proc. apklaustųjų).

Keturi iš penkių suaugusių (78 proc.) šalies piliečių teigė, kad bendrinė tabako gaminių pakuotė - neefektyvus valstybės išteklių naudojimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Reikia tas cigaretes išvis uždraust.

Edmundas Tulcevičius

Edmundas Tulcevičius portretas
Šios kadencijos seimūnai dirba pagal principą - uždraust , nubaust , kotroliuot ,neleist , tai policinės valstybės valdymo forma , panašiai kaip dabar yra Rusijoje , o ką jūs patys , seimūnai , padarėt , kad žmonėms Lietuvoje būtų lengviau gyventi , iš nevilties nereikėtų vartoti alkoholio , rū kyti , emigruoti įš šalies .
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių