Aplinkos viceministras: urėdijos patalpas nuomoja ne rinkos kaina

Valstybinės miškų urėdijos patalpas išnuomojo nesusijusiems asmenims ne rinkos kaina, teigia aplinkos viceministras. Martynas Norbutas sako, kad keičiant tarnybinių patalpų paskirtį į gyvenamąją, urėdijos užsiėmė joms nebūdinga veikla.

„Tyrimo metu nustatyta, kad yra du atvejai, kai tarnybinės patalpos buvo nuomojamos buvusiems darbuotojams ir vienas atvejis, kai patalpos buvo nuomojamos žmonėms, nesusijusiems su sistema. Daugeliu atveju tarnybinių patalpų paskirtis buvo keičiama į gyvenamųjų patalpų paskirtį ir jos buvo nuomojamos. 44 atvejais tokios patalpos buvo nuomojamos buvusiems darbuotojams ir keturis kartus išnuomotos kitiems asmenims, nesusijusiems su dabartine sistema“, - ketvirtadienį spaudos konferencijoje teigė M.Norbutas.

Anot jo, nuomos sutartys neretai buvo sudarytos mažesne nei rinkos kaina.

„Eilėje sutarčių nebuvo perskaičiuojamas nuomos mokestis pagal Vyriausybės patvirtintą formulę. Buvo atvejis, kai buvo nuomojama ne pagal šią formulę, bet pagal socialinio būsto formulę, kuri leidžia skaičiuoti mažesnį nuomos mokestį“, - kalbėjo M.Norbutas.

Pasak M.Norbuto, patalpų nuomos ir rinkos kainos dažnai skiriasi nedaug, tačiau tai priklauso nuo vietos, kur tos patalpos yra. Pavyzdžiui, Vilniuje jos buvo išnuomotos už 100 eurų per mėnesį.

Ministerijos atstovai negalėjo pateikti bendro pažeidimų skaičiaus, taip pat negalėjo pasakyti, kuriose urėdijose pažeidimų nustatyta daugiausiai.

Aplinkos ministerija gegužę pradėjo tyrimą, siekiant išsiaiškinti, ar pagrįstai miškų urėdijų patalpose nuomojami tarnybiniai butai.

Šiuo metu urėdijų tarnybinės gyvenamosios patalpos išnuomotos 195-iems dabartiniams, du – buvusiems darbuotojams, vienas - kitiems asmenims, o dar 69-ios yra laisvos. Be to, 26 dabartiniams ir 44 buvusiems darbuotojams bei 4 kitiems asmenimis išnuomotos kitos gyvenamosios patalpos.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 42 miškų urėdijos ir Generalinė miškų urėdija. 2018 metais bus pradėta urėdijų pertvarka, pagal kurią turėtų būti įkurta viena Valstybinė miškų urėdija su 25 regioniniais padaliniais.

Seimas liepą priėmė Miškų įstatymo pataisas, numatančias daug ginčų visuomenėje sukėlusią urėdijų pertvarką.

Tikimasi, kad po reformos finansinė grąža valstybei bus maždaug ketvirtadaliu didesnė - kasmet būtų sutaupoma 10 mln. eurų įmonės ir iki 3 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių