Ar būtina palikti arbatpinigių?

Arbatpinigiai – tai materiali padėka už ypatingą dėmesį. Tačiau jie nėra būtini, o įstaigos, kurios arbatpinigius įtraukia į sąskaitą, elgiasi negarbingai. Taip mano protokolo ir etiketo žinovas Arminas Lydeka.

„Ar kavinėse būtina palikti arbatpinigių? Girdžiu, kad, įvedus eurą, padavėjai reiškia pretenzijas, jog paliekama per mažai arbatpinigių“, – tvirtina klausytoja.

Arbatpinigių palikti kavinėje, restorane ar kitoje aptarnavimo vietoje tikrai nėra būtinybės, sako A. Lydeka.

Pasak jo, arbatpinigiai – tai materiali padėka asmeniui, kuris aptarnaudamas skyrė daugiau dėmesio. „Padavėjas, barmenas skyrė ypatingą dėmesį, daugiau kartų nusišypsojo, papildomai paklausė, ar nieko nereikia atnešti, paduoti, pateikti. Tais atvejais ir paliekame arbatpinigių. Paprastai apie 10 proc. nuo sąskaitos“, – sako A. Lydeka. Tačiau jis pabrėžia, kad tokios būtinybės nėra.

„Kai kurie restoranai, barai, kavinės įtraukia arbatpinigius į sąskaitą, kaip papildoma aptarnavimo mokestį. Tokie restoranai elgiasi negarbingai“, – mano pašnekovas.

Teiginys, kad, įvedus eurą, padavėjai gauna mažiau arbatpinigių, – teisingas, sako Viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė. „Pastaruoju metu arbatpinigių skaičius gerokai sumažėjo, nes žmonės taupo, yra pasimetę ir nežino, kiek palikti“, – tikina pašnekovė. E. Šiškauskienės manymu, šiuo metu yra pereinamasis laikotarpis, žmonėms reikia apsiprasti su nauja valiuta.

„Prabangiuose restoranuose taip nėra, bet kavinėse, kur pietauti dažnai eina ne tokias dideles pajamas gaunantys žmonės, iš tiesų [arbatpinigių sumažėjimas] jaučiasi. Tikėkimės, kad tai – tik laikinas sumažėjimas“, – viliasi Viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na

na portretas
aš manau kad padavėjams turi būti normalus atlyginimas kaip ir kitur dirbantiems, kad nereikėtų žiūrėti ar gaus ar ne arbatpinigių.Jei aš atėjau suvalgiau porciją cepelinų ir viskas , tai už ką aš turiu duoti arbatpinigių? Jei taip bus reikalaujama , aš neisiu į tą vietą kad suvalgyčiau cepelinų porciją, eisiu kitur kur nereikia arbatpinigių, jei einu prie stoties į valgyklą cepelinų o ten reikia arbatpinigių tai aš eisiu į autobusų stotį ir ten nereikės kavinėj arbatpinigių, taip kad galvokit kas geriau.

vokietka

vokietka portretas
"lito laikais", tikrai, palikdavom restoranuose,maloniai aptarnavusiam personalui, iki 20 litu arbatpinigiu, bet dabar, kai grysiu Lietuvon, manau ,daugiau kaip 1 euro nebepalikti.....keiciasi laikai, keiciasi pinigai,o su tuo, keiciasi ir musu yprociai....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių