Ar neįgalumas gali trukdyti gauti paskolą?

Pagrindiniai kriterijai, kuriais vadovaujasi bankai, teikdami paskolą, yra žmogaus mokumas ir kredito istorija. Svarbūs ir kiti individualūs aspektai, tačiau neįgalumas iš principo galimybės gauti paskolą neriboja. Taip sako Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas.

LRT RADIJO klausytojas Marius iš Londono klausia, ar jo atveju bankas galėtų išduoti paskolą: „Gaunu neįgalumo pensiją, norėčiau grįžti į Lietuvą. Ar galėčiau gauti paskolą namo statybai ir kur dėl to man reikėtų kreiptis Lietuvoje?“

Lietuvos bankų asociacijos prezidento S. Kropo teigimu, nėra jokių diskriminacinių, žmogui paskolą išduoti ribojančių kriterijų pagal neįgalumo, lyties, tautybės ar kitus požymius.

„Pagrindiniai kriterijai, kuriais vadovaujasi bankai teikdami paskolą, yra individualaus žmogaus mokumas ir kredito istorija. Kiekvieno asmens atvejis yra individualus ir jį vertindami visi bankai privalo vadovautis Lietuvos banko priimtais atsakingo skolinimo nuostatais“, – teigia S. Kropas.

Klausytojas, norėdamas sužinoti, ar gali gauti paskolą ir kokiomis sąlygomis, turi kreiptis į konkretų banką ir pateikti visą reikalingą informaciją. Reikalavimai bankuose gali skirtis, todėl specialistas rekomenduoja kreiptis į keletą bankų.

„Apskritai susideda daug aspektų: koks žmogaus amžius, kokios pajamos, sveikatos būklė, mokumas, kokia valiuta gaunamos pajamos, kokia yra šeimyninė padėtis ir daugelis kitų klausimų, į kuriuos reikia atsakyti“, – kalba Lietuvos bankų asociacijos prezidentas.

Įvertinus mokumą, surinkus informaciją iš registrų ir duomenų bazių, žmogus sulaukia atsakymo, ar jis gali gauti paskolą ir kokiomis sąlygomis.

„Galbūt žmogus turi sąskaitą kuriame nors banke, tada pirmiausia reikėtų kreiptis į aptarnaujantį banką, kuriame jau yra istorija. Jeigu ne, klausytojas galėtų parašyti bankui, pateikti savo rekvizitus ir bankas susisieks, paprašys papildomos informacijos ir žmogus gaus atsakymą“, – pataria S. Kropas.


Šiame straipsnyje: neįgalumaspaskolabankai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Taigi

Taigi portretas
Nu geras atsakymas- nėra jokių diskriminacinių ribojimų dėl neįgalumo, o toliau jau rašo į kokius aspektus atsižvelgia - į sveikatos būklę... ir kt. Tai vis tik svarbu sveikatos būklė?Tai kam toks straipsnis, kuriame viename sakinyje teigiama vienaip. o kitame jau kitaip?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių