„Teslos“ gamykla šalia Kauno: ar svajonei lemta išsipildyti?

JAV Nevados valstijoje milžinišką ličio jonų baterijų gamyklą įsteigusi amerikiečio investuotojo Elono Musko įmonė "Tesla" yra užsiminusi, kad antrasis panašaus dydžio fabrikas galėtų būti statomas Europoje. Ar toks fabrikas galėtų iškilti Lietuvoje? Kodėl gi ne?

Gamykla Europoje

"Tesla" nėra atskleidusi konkrečių planų dėl naujos gamyklos statybos Senajame žemyne, tačiau kai kurie lietuvių politikai, verslininkai ir visuomenininkai mano, jog jau dabar reikia dėti visas pastangas, kad fabrikas atsirastų būtent Lietuvoje.

"Teslos" ambicijos – didelės: JAV technologijų bendrovė siekia ličio jonų elementų gamybą išplėsti tiek, kad pagamintų beveik tiek elektros baterijų, kiek jų pagamina viso pasaulio gamintojai.

Nenuostabu, kad tam tikslui reikalingi didžiuliai fabrikai, dar vadinami gigafabrikais.

Nevadoje gaminamos ličio jono baterijos bus skirtos būsimiems "Model 3" elektromobiliams ir namų vartotojams skirtiems "Powerwall 2" bei verslui skirtiems "Powerpack 2" saulės energijos akumuliatoriams. "Tesla" iš viso sukurs 6 tūkst. naujų darbo vietų šioje JAV valstijoje.

Tiesa, gamykla Nevadoje dar ne iki galo pastatyta – kol kas įrengta apie trečdalis fabriko; nepaisant to, gamyba joje jau vyksta, o vėliau gamykla bus palaipsniui plečiama.

Gamykla šalia Kauno?

Lietuvoje kalbama, kad naujasis "Teslos" gigafabrikas galėtų atsirasti mūsų šalyje, nors Vyriausybės atstovai pripažino, kad dar nėra komunikavę su pačia bendrove apie tokią idėją.

"Mes kaip valstybė turime ambiciją pritraukti milžinišką kompaniją, kuri galėtų pakeisti iš principo šalies ekonominę raidą ir kryptį. (...) Iš tikrųjų galime pabandyti skirti žmogiškų ir finansinių išteklių bei startuoti banginių (didelių tarptautinių bendrovių) žvejyboje, tačiau turime suprasti kelis dalykus – tikėtina, kad tai kainuos ir gerų norų neužteks. Kitas dalykas, kad turime suprasti, jog sėkmės tikimybė nėra didelė", – sakė ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius konferencijos, skirtos apsvarstyti "Teslos" gamyklos įsteigimo Lietuvoje galimybę, metu.

Paklaustas, ar Vyriausybė bei kitos institucijos yra susisiekusios su "Tesla" ir išreiškusios pasiūlymą gamyklą statyti Lietuvoje, M.Sinkevičius atsakė, kad kol kas komunikacija dar neprasidėjo.

"Mes negalime nueiti su meilės laišku, kad mes jūsų norime, bet mes turime nueiti su aiškiu pasiūlymu. Reikia skirti laiko, kad pasiruoštume namų darbus, ką mes galime pasiūlyti", – kalbėjo ministras.

Jis pridūrė, kad pasiūlymas bendrovei "Tesla" galėtų būti parengtas per kelis mėnesius.

"Lietuvos energijaos" vadovas Dalius Misiūnas konferencijos metu kalbėjo, kad "Teslos" gamykla galėtu būti statoma šalia Kruonio hidroakumuliacinės (HAE) jėgainės šalia Kauno.

"Iš esmės turime tinkamą infrastruktūrą. Kruonis yra viena galimų vietų ir mūsų specialistai pamatavo, kad Nevados gigafabrikas tilptų, ir tilptų gal net šiek tiek didesnis fabrikas šalia Kruonio. Kruonis yra ne tik energetinis mazgas ir tai nėra vienintelė vieta. Turime stiprius logistinius pajėgumus", – aiškino D.Misiūnas.

Užsakymų daugėja

"Tesla" sausio 4 d. paskelbė, kad jos automobilių gamyba 2016 m., palyginti su metais anksčiau, padidėjo 64 proc. Paskutinį 2016 m. ketvirtį įmonė pagamino 24,882 tūkst. transporto priemonių, o per visus metus – 83,922 tūkst.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
su musu biurokratais be sansu,nespes ne statybu pradeti o jau mokesciai sues

kruonis50

kruonis50 portretas
Įdėja statyi Tesla gamyklą Lietuvoje yra puiki mintis. Korumpuotų valdininkų turi ir JAV, bet tai netrukdo Teslai statytis gamyklą. Gerų idėjų ir iniciatyvų yra daugiau negu korumpuotų, todėl neverta verkšlenti. Iššlavėm šiukšles iš Lietuvos geležinkelių, tuo reikia didžiuotis ir valyti šiukšles kitur, nes šiukšlės pačios neatsiranda, jų žmonės primėto. Susitvarkysim ir pastatysim Teslą gamyklą.

Rita

Rita portretas
tikekimes kad korumpuoti Lietuvos valdininkai nesuzlugdys ir sitos uzsienio investicijos
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių