Ar visada į darbo stažą įskaičiuojamas atostogų laikotarpis?

Į darbo stažą įskaičiuojami visi laikotarpiai, kai žmogus gavo draudžiamųjų pajamų. Todėl, kalbant apie poilsį, neįtraukiamos gali būti tik neapmokamos atostogos. Taip aiškina „Sodros“ atstovas Rytis Stalnionis.

LRT RADIJO klausytojas pasakoja į pensiją išėjęs prieš 15 metų. Jo teigimu, inspektorei pristačius dokumentus apie darbo stažą bei atlyginimus, ši klausytoją įspėjo, kad bus neįskaitytos visos atostogos ir biuleteniai.

„Turėjau 33 metų stažą, tačiau, neįskaičius atostogų, pritrūko keleto mėnesių iki 30 metų. Mane išgelbėjo tik tai, kad vėliau įvedė stažo už kariuomenę skaičiavimą. Tarnavau vienerius metus. Mano pažįstamas išeina į pensiją, papasakojau jam tai, o jis sako, kad dabar nieko tokio nedaro ir už atostogas ar biuletenius stažo neatskaičiuoja. Kaip yra iš tikrųjų?“ – teiraujasi klausytojas. 

„Sodros“ atstovas R. Stalnionis teigia, kad klausytojo nupasakotas įvykis reikalauja individualaus nagrinėjimo, tačiau, pasak jo, tokia situacija susidaryti neturėjo. 

Šiandienai tai yra 4560 eurų suma. Jei nuo jos per metus sumokamos socialinio draudimo įmokos, sukaupiamas vienerių metų stažas.

„Svarbu suvokti, kad į stažą pensijai yra įskaičiuojami visi laikotarpiai, kuriais žmogus gauna draudžiamųjų pajamų, t. y., oficialių pajamų, nuo kurių yra mokamos socialinio draudimo įmokos“, – aiškina specialistas.

R. Stalnionio teigimu, tiek iki 1994 metų, kai įsigaliojo naujas socialinis draudimo įstatymas, tiek ankstesniu laiku, situacija buvo tokia pati ir nei ligos, nei atostogų laikotarpiai iš stažo pensijai neturėjo būti išbraukti. 

„Tokia situacija galėjo susidaryti nebent tuo atveju, jei buvo imamos ne kasmetinės, o nemokamos atostogos, t. y. buvo laikotarpis, kai nelieka draudžiamųjų pajamų arba žmogus netenka darbo dėl ligos. Šiuo metu, jei žmogus gauna netekto darbingumo pensiją, tai tas laikotarpis taip pat yra įskaičiuojamas į stažą pensijai, o visi kiti laikotarpiai į stažą tikrai turėjo būti įskaičiuoti“, – įsitikinęs pašnekovas.

Tačiau „Sodros“ atstovas atkreipia dėmesį, kad esama dar vieno niuanso, dėl kurio manomas sukauptas stažas galėjo sumažėti arba būti didesnis, nei realiai sukauptas stažas. 

„Tai – gautų pajamų dydis. Nuo 1994 metų Socialinio draudimo įstatyme yra įtvirtinta nuostata, kad stažas pensijai tiesiogiai priklauso nuo darbo užmokesčio“, – paaiškina R. Stalnionis. 

Vienerių metų stažas pensijai yra sukaupiamas tada, kai per kalendorinius metus yra sumokamos socialinio draudimo įmokos nuo ne mažesnės negu 12 minimalių mėnesinių algų sumos.

„Šiandienai tai yra 4560 eurų suma. Jei nuo jos per metus sumokamos socialinio draudimo įmokos, sukaupiamas vienerių metų stažas. Todėl, jeigu žmogus per metus gavo mažiau pajamų, per kalendorinius metus jis nesukaupdavo vienerių metų stažo. Taigi, dirbus penkerius metus, sukauptas stažas galėjo būti lygus ketveriems, trejiems metams ir pan.“, – sako „Sodros“ atstovas.

Tačiau metų stažą galima užsidirbti ir per trumpesnį laiką: jeigu žmogus per mėnesį gauna 4500 eurų „ant popieriaus“, jis per viena mėnesį sukaupia vienerių metų stažą.

„Daugiau nei metų stažo per vienerius metus sukaupti negalima, tačiau žmonės vis mėgsta paklausti, ar tai sąžininga. Sukauptos lėšos niekur nedingsta, todėl, kad pensija skaičiuojama ne tik pagal sukauptą stažą, bet ir pagal turėtas pajamas. Didelės pajamos taip pat didina pensiją“, – tvirtin pašnekovas.

Pasak specialisto, stažas reikalingas tik tam, kad būtų galima suskaičiuoti, ar žmogus turi minimalųjį ar būtinąjį stažą, ar neturi. Jeigu asmuo turi daugiau nei būtinąjį darbo stažą, jis gauną ir priedą už papildomus stažo metus.

„Šiuo metu būtinasis stažas yra 30 metų, o jeigu žmogus turi 35 metus, už kiekvienus metus dar gaus ir priedą prie pensijos“, – kalba R. Stalnionis.


Šiame straipsnyje: Sodradarbo stažasatostogos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Marjanas

Marjanas portretas
kek stazas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių