A. Armonaitė: gauti lengvatines paskolas galės pretenduoti 400–500 įmonių

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, kalbėdama apie 180 mln. eurų sudarantį pirmąjį pagalbos verslui paketą, sako, kad gauti lengvatines paskolas galės pretenduoti 400–500 įmonių, subsidijas – dešimtis tūkstančių verslų.

„Kalbant apie paskolas, pretenduoti gauti paskolas galės 400–500 įmonių, apie subsidijų priemonę galime kalbėtis apie dešimtis tūkstančių verslų. Tikiuosi, kad viskas vyks sklandžiai, skaidriai ir tų pinigų pakaks“, – žurnalistams trečiadienį sakė A. Armonaitė.

Nuo trečiadienio savarankiškoms įmonėms jau galint pildyti prašymus subsidijoms gauti, A. Armonaitė sakė, kad susidomėjimas yra didelis.

„Žinau, kad susidomėjimas yra didelis ir, matyt, natūralu, nes neveikia nė viena horizontali priemonė, o karantinas nuo lapkričio 7 dienos“, – sakė ministrė.

Paklausta, ar paraiškų teikimo procesas vyksta sklandžiai, A. Armonaitė tikino, kad kol kas viskas vyksta sklandžiai.

„Nuolat palaikau ryšį su Valstybinės mokesčių inspekcijos vadove, „Invega“ vadovu, mūsų žiniomis, kol kas viskas gerai, tikiuosi, kad taip ir liks“, – sakė ministrė.

Pasak jos, subsidijos savarankiškas įmones turėtų pasiekti per maždaug per 10 dienų.

„Nuo paraiškos pateikimo savarankiškoms įmonėms Verslo paramos agentūra turės trijų dienų laikotarpį, gal šiek tiek ilgesnį, vertinti toms paraiškoms ir kas savaitę visi įmonių sąrašai bus patvirtinami. Galime kalbėti apie maždaug iki 10 dienų ir turėtų pasiekti subsidijos verslus“, – nurodė A. Armonaitė.

„Kalbat apie paskolas, yra labai panašiai. Mažesnes įmones patikrinti lengviau, tai irgi, matyt, iki 10 dienų“, – nurodė A. Armonaitė.

Savarankiškos įmonės nuo trečiadienio gali pildyti prašymus subsidijoms gauti. Joms iš viso numatyta 50 mln. eurų.

Subsidijas galės gauti tos įmonės, kurių metinė apyvarta krito ne mažiau kaip 30 proc. nuo 2020 metų lapkričio 1 dienos iki 2021 metų sausio 31 dienos, palyginti su atitinkamu 2019-2020 metų laikotarpiu.

Subsidijos sieks 25 proc. nuo pernai sumokėto gyventojų pajamų mokesčio.

Tai pirmasis kvietimas teikti subsidijų paraiškas. Antrasis kvietimas bus skirtas nesavarankiškoms, su kitais subjektais susijusioms įmonėms. Tam numatyta 100 mln. eurų.

Taip pat nuo trečiadienio įmonės gali pretenduoti į lengvatinių paskolų priemonę. Joms numatyta 30 mln. eurų.

Paramos verslui priemonėms gali tekti skirti ir papildomų lėšų

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sako neatmetanti galimybės, kad ne visos smulkaus ir vidutinio verslo įmonės, kurios kreipsis dėl paramos, ją gaus. Tokiu atveju, anot jos, papildomų išteklių bus ieškoma Ekonomikos ir inovacijų ministerijos viduje.

„Mes vertiname visų pirma tai, kad 150 mln. eurų yra labai dideli pinigai. Vertiname, kad tai nėra vienintelė priemonė, nes dar yra mokesčių atidėjimai ir prastovos. Žinome, kad kai kurios įmonės, kurios gal nėra taip ypatingai paveiktos, gal net ir nesvarsto pretenduoti.

Bet mes turime omenyje, kad gali tekti šiek tiek dar prisidėti finansiškai prie šios priemonės. Tokias galimybes mes vertiname. Pabrėšiu, kad tai tada būtų mūsų, Ekonomikos ministerijos, pinigai“, – sakė ji.

Tuo tarpu kalbėdama apie antrąjį paramos verslui paketo planą, A. Armonaitė pažymėjo, kad didelis dėmesys bus kreipiamas ne tik į savarankiškai dirbančius asmenis, bet ir į turgavietes, kurioms bus siūloma turgavietės mokesčio kompensacija.

„Bus turgavietės mokesčio kompensacija. Girdime turgaus atstovų nuogąstavimus, tai noriu nuraminti, kad irgi taip bus“, – sakė A. Armonaitė.

„Dar yra ypatingai paveikti sektoriai, apie juos galvojame, kaip galėtų atrodyti parama ir pagalba jiems“, – pridūrė ji.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taigi

Taigi portretas
Atsinešti visą pakuotę , nieks veltui nedalina verslininkams

Leiskite paklausti

Leiskite paklausti portretas
Brendžiuko pakuotes patiems atsinešti, ar ministerija parūpins?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių