Astravo AE streso testai neatsako į pagrindinius Lietuvos klausimus

Baltarusijos atlikta ir Europos Komisijos (EK) vertinimui pateikta netoli sienos su Lietuva statomos Astravo atominės elektrinės (AE) streso testų ataskaita neatsako į svarbiausius Lietuvos klausimus dėl jėgainės vietos parinkimo, poveikio aplinkai vertinimo, statybų saugos ar kokybės, sako Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI).

„Reikia suprasti, kad vis dėlto Lietuva iki šiol turėjo svarbiausią klausimą dėl aikštelės parinkimo, ir jis šituose streso testuose nėra nagrinėjamas. Tai reiškia, kad tas klausimas kaip buvo, tai ir išliks neatsakytas. Kaip ir kiti klausimai dėl poveikio aplinkai vertinimo, dėl galimų projekto sprendimų trūkumų, statybos ir eksploatavimo kokybės, saugos kultūros užtikrinimo ir kiti Lietuvai svarbūs klausimai, kurie šioje peržiūroje nebus vertinami, jie išliks“, – BNS sakė VATESI viršininko pavaduotojas branduolinei saugai Sigitas Šlepavičius.

S. Šlepavičius vadovaus Lietuvos specialistų darbo grupei – ji analizuos Baltarusijos pateiktą Astravo AE streso testų nacionalinę ataskaitą. EK taip pat sudarė branduolinės saugos ekspertų grupę.

Lietuvos darbo grupė iki sausio 5 dienos turi parengti pastabas ir klausimus dėl streso testų ataskaitos ir perduoti juos EK.

„Kadangi streso testų ataskaitos peržiūra turi savo struktūrą ir vyksta pagal patvirtintus reikalavimus, tai pagal juos mes turime ir vertinti. Kadangi aikštelės parinkimo ten nėra, tai mes tų klausimų užduoti negalėsime. Bet tai nieko nereiškia, tie klausimai išlieka“, – kalbėjo S. Šlepavičius.

Gavusi ES valstybių pasiūlymus EK juos apibendrins ir pateiks Baltarusijai, ji turės atsakyti į gautus klausimus ir tik gavusi atsakymus EK parengs galutinį savo vertinimą. Pasak S. Šlepavičiaus, galutinis vertinimas turėtų būti pateiktas kitų metų birželį.

„EK parengtoje tarptautinėje peržiūros ataskaitoje gali atsirasti pastabų pačiai analizei ir galbūt atsiras papildomų rekomendacijų, kurias Baltarusija turės įgyvendinti iki reaktorių veiklos pradžios“, – aiškino VATESI atstovas.

Astravo AE streso testus 2016 metais atliko pagrindinio jėgainės rangovo „Rosatom“ antrinė įmonė „Atomprojekt“.

Lietuvos Vyriausybės atstovai yra sakę, kad testai neatsako į visus klausimus, ir reikalauja, kad testai būtų atlikti pagal ES metodologiją. Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius lapkritį teigė, kad testai neįrodo, jog jėgainė statoma saugiai.

Astravo AE statoma netoli sienos su Lietuva, apie 50 kilometrų nuo Vilniaus. Lietuva ketina blokuoti jėgainėje pagamintos elektros energijos importą ir taip apsunkinti jos statybos projektą.


Šiame straipsnyje: Astravo AEAE

NAUJAUSI KOMENTARAI

kaina

kaina portretas
yra patarle po musio nieks kulokais nesisvaisto ir dabar lot nereikia nes traukinys isvaziavo

Geriau

Geriau  portretas
pradėtų tartis su Batka kad kai pastatys, tai mums elektrą popigiaja parduotų.Ar mes kaip didžiausi pasaulio durniai privalome tiek dujas tiek elektrą pirkti tik labai brangiai?

taigi

taigi portretas
TATENA jokių esminių priekaištų Astravo AE neturi, o beretavų "ekspertų" sapalionės niekam neįdomios. Buvo laikas,kai buvo galima diskutuoti , kalbėti , derėtis su baltarusiais, jie net siūlė elektrinę statyti drauge bet lovio patriotai špygomis badė ir šaipėsi, dabar šaukštai po pietų - Astravo elektrinė bus.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių