Atliekų deginimo jėgainės kelia abejonių

Konkrečių sprendimų dėl atliekų deginimo jėgainių Lietuvoje nėra, o patys projektai kelia grėsmių ir abejonių, teigia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Pasak jo, Lietuvoje yra daug investuota į gamyklas, kurios rūšiuoja atliekas, tačiau jos nedirba visu pajėgumu.

„Kai šnekam apie šiukšlių deginimą, vėlgi klausimas - ką mes deginsime, kai turime resursus, didesnius negu reikia šiukšlių atrinkimui“, - ketvirtadienį „Žinių radijo“ laidoje „Atviras pokalbis“ sakė R. Karbauskis.

Jo teigimu, šiuo metu politikai dėl Vilniuje ir Kaune „Lietuvos energijos“ įgyvendinamų projektų kelia klausimus, specialistai atlieka skaičiavimus, vyksta diskusijos, todėl sprendimų dar nėra.

„Jeigu kalbėti apie politinę valią, tai Valstiečių ir žaliųjų sąjungai kyla labai rimtų abejonių, ar tie sprendimai dėl šiukšlių deginimo būtų teisingi ir ar jie iš tikrųjų nepakenktų žmonėms“, - sakė R. Karbauskis.

Jeigu kalbėti apie politinę valią, tai Valstiečių ir žaliųjų sąjungai kyla labai rimtų abejonių, ar tie sprendimai dėl šiukšlių deginimo būtų teisingi ir ar jie iš tikrųjų nepakenktų žmonėms.

Kaip pavyzdį jis nurodė Vilniaus atliekų deginimo jėgainės statybų vietą. Politikui abejonių kelia, ar prie Gariūnų statoma jėgainė dėl vyraujančių vakarų vėjų nekenks gyventojams.

Lietuvoje šiuo metu veikia tik viena atliekų deginimo jėgainė Klaipėdoje. „Lietuvos energija“ Vilniuje ir Kaune stato dar dvi, kurių bendra vertė - daugiau nei 500 mln. eurų. Visos trys Lietuvoje veiksiančios deginimo jėgainės per metus galės sudeginti 615 tūkst. tonų atliekų.

Įvertinę prieštaringą informaciją dėl šalyje susidarančių deginti tinkamų atliekų kiekių, abejonių dėl projektų yra pareiškę Seimo Energetikos komisijos ir Aplinkos apsaugos komiteto nariai.

Savo skaičiavimus yra pateikę ir Kauno technologijos universiteto mokslininkai. Pasak jų, 2030 metais bendras deginimui tinkamų atliekų kiekis šalyje sieks iki 433,8 tūkst. tonų, todėl jėgainės pritrūks daugiau nei 180 tūkst. tonų atliekų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Netikiu valstiečių politikos,netikėsiu.Darykit mūsų šaliai gero,o nekomentuokite apie kitas šalis., jūs vagiate,aferas sukate ir kuo daugiau trokštate valdžios ir kad pinigėliai byrėtų į kišenes.Tai jūs mus alinat ir dar ruošiatės atvirai nuodyti.Bjauru.

Ggs

Ggs portretas
GGS buvo teisus siai vyriausybei nupieses ju tikro veido konturus

Aksioma II dalis

Aksioma II dalis portretas
Na ir 3.Ar neišmastote,kad pagal tokį deginimo gamyklų kiekį,joms bus reikalinga labai daug šiukšių?Važiuos iš viso pasaulio.Jau buvo atvejis kai pagavo šiukšlėmis pakrautą laivą(lyg ir iš Airijos), kuris tyliai prasmuko į Klaipėdą.Kalbama kad dabar ne tik laivai plaukia bet ir auto iš Lenkijos pusės važiuoja..Matau jūs labai norite kad Lietuva pavirstų ES pamazgų ir teršalu duobe..
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių