Atsikračius dujų monopolio, Lietuva sulaukė užsienio ekspertų pagyrų

Įvairių šalių specialistai susirinko Vilniuje aptarti svarbiausių energetikos sektoriaus aktualijų. Konferencijos metu buvo pristatyta informacija apie itin reikšmingą Lietuvai bei Europai projektą – suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) antžeminės paskirstymo stoties statybą Klaipėdos uoste.

Gausus būrys ekspertų

Birželio 2–3 d. ISM universitete Vilniuje vyko Pasaulio prekybos instituto kartu su asociacija "Energetikos reformos", bendrove "Klaipėdos nafta", Šveicarijos nacionaliniu mokslinių tyrimų centru, Kembridžo universiteto Energetikos, aplinkos apsaugos ir gamtinių išteklių centru organizuotas tarptautinis energetikos forumas "Energy reForum 2016".

Į pirmąjį tokio lygio renginį Lietuvoje diskusijoms aktualiausiais energetikos sektoriaus klausimais susirinko gausus žymių Lietuvos bei užsienio šalių ekspertų ir akademikų būrys.

Kaip teigė vieno iš pagrindinių forumo organizatorių bendrovės "Klaipėdos nafta" atstovai, rengiant konferenciją, siekta ne tik aptarti energetikos sektoriaus naujienas, bet ir dalijantis patirtimi skatinti glaudesnį tarptautinį bendradarbiavimą šioje srityje.

Būtina dalytis patirtimi

Tarptautinio bendradarbiavimo svarba atsiskleidžia sprendžiant globalias – energetikos rinkų formavimo, klimato kaitos, energetinės nepriklausomybės ir konkurencijos didinimo – problemas.

Tai pabrėžė ir konferencijos dalyvius pasveikinęs ISM universiteto vadovas Ivo Matser: "Energetika yra sudėtinga sistema, persipinanti su tokiomis gyvenimo sritimis kaip ekonomika, politika, teisė ar aplinkosauga. Iš sudėtingos sistemos, be abejo, kyla ir sudėtingos problemos. Jų sprendimas reikalauja sutelktų tarptautinės bendruomenės pastangų ir bendradarbiavimo. Toks, mano manymu, ir yra šio forumo tikslas: išmokti, sužinoti, keistis informacija bei dalintis patirtimi."

Privertė sumažinti dujų kainą

Pagrindiniu energetikų renginio akcentu tapo pranešimai apie jau vykstančias ir dar būtinas atlikti reformas formuojant SGD rinkas. Ypač daug dėmesio buvo skirta SGD infrastruktūros plėtros projektams, pabrėžiant jų ekonominę bei geopolitinę reikšmę.

"Lietuvos energetikos sektoriuje per pastarąjį dešimtmetį įvyko milžiniškų pokyčių. Dar ne taip seniai buvome priklausomi nuo vienintelio energijos resursų tiekėjo – Rusijos, tačiau šiandien dėl įgyvendintų reformų, o ypač dėl pastatyto SGD terminalo turime galimybę laisvai rinktis tai, kas mūsų šaliai yra naudingiausia. Atsižvelgiant į geopolitinę situaciją, Lietuvai privalu turėti alternatyvius energetinių resursų tiekėjus. Tai mums užtikrins ne tik saugumą, bet ir gerokai mažesnes kainas. Pradėjus eksploatuoti SDG terminalą, bendrovė "Gazprom" taip pat buvo priversta sumažinti tiekiamų rusiškų dujų kainas", – apie įvykdytų reformų svarbą konferencijos dalyviams pasakojo energetikos ministras Rokas Masiulis.

Pasak ministro, Lietuvos politikai yra pasiryžę tęsti svarbių, šalies energetinę nepriklausomybę stiprinančių planų įgyvendinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių