Aubrakų – į Lazdijus

Nacionalinės gyvulininkystės plėtros programa startuoja Lazdijų rajone. Savivaldybė, vietos ir Vokietijos verslininkai krašte tikisi įveisti tūkstančius mėsinių galvijų. Kaip vietos ūkininkams pasinaudoti ES parama, gauti žinių apie mėsinių galvijų auginimą, rūpinsis įkurta viešoji įstaiga ir Aleksandro Stulginskio universitetas.

Naujame kooperatyve „Penki tūkstančiai aubrakų Lazdijams“ – kol kas šeši ūkininkai, auginantys tris šimtus mėsinių galvijų. Tačiau ketina savo Ūkius plėsti – skaičiuojama, kad Lietuvoje ūkininkauti apsimoka laikant ne mažiau nei 125 aubrakus. Investicijos – didelės, o pirmų pajamų tenka laukti kelerius metus.   

„Šiuo metu įsigijau 26 galvijus. Tai yra 12 karvių, 13 veršelių ir vienas bulius reproduktorius. Ir planuoju didinti bandą iki 40 galvijų, norėčiau iki šimto prasiplėsti“, – pasakoja ūkininkas Domantas Margelis.

Į pagalbą ūkininkams atskubėjo Vokietijos aubrakų veisėjai. Vienas iš jų – Ernstas-Frydrichas Baumeris kartu su Lazdijų savivaldybe įkūrė viešąją įstaigą. Vokietijos verslininkai Lazdijų krašto ūkininkams žada atvežti 300 aubrakų ir iš jų pirkti auginimo paslaugą. Ateityje planuojama įrengti skerdyklą.

„Skatinimas numatytas grynakraujų įsivežimui. Lietuvos bėda yra žemos raumeningumo klasės dėl to, kad dauguma mūsų parduodamų galvijų yra pirmos kartos mišrūnai nuo pieninės bandos. Su tokios kokybės mėsa nesam patrauklūs kaip importuotojai“, – teigia kooperatyvo valdybos pirmininkas Kęstutis Jungevičius.

„Lazdijų rajone aubrakams auginti tinkamos sąlygos – čia nederlingos žemės, bet kokybiška žolė. Turiu 20 metų patirtį auginant aubrakus Vokietijoje – ją ir perteiksiu lazdijiečiams“, – tikina ūkininkas iš Vokietijos E. F. Baumeris.

Vietos ūkininkai iš ES tikisi paramos galvijų aptvarams, įvairiai technikai įsigyti. Tikimasi ir kompensacijų už pačių galvijų įsigijimą.

„Yra tam tikros priemonės – reikia paimti ES pinigus ir duoti galingą startą. Nes dabar Lietuva susitarė, kad 50 procentų bus kompensuojama už mėsinius veislinius galvijus. Tų pinigų tikrai yra, mes sukūrėme mechanizmą , kad galėtume padėti ūkininkams pateikti paraiškas ir paimti pinigus“, – teigia Lazdijų meras Artūras Margelis.

Į aubrakų auginimo programą įtraukta Veisiejų technologijos ir verslo mokykla – nuo rugsėjo joje bus ruošiami gyvulininkystės specialistai. Kursus ūkininkams organizuos ir Aleksandro Stulginskio universitetas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių