Baldų ir interjero dizaineris: lietuvių skonis tobulėja ir artėja prie europinio

Laikui bėgant, lietuvių skonis, renkantis baldus, tobulėja ir artėja prie europinio, daugiau skandinaviško skonio, sako baldų ir interjero dizaineris Nauris Kalinauskas. Todėl, pasak jo, gerėja lietuviškų baldų dizaino pasiūla.

Tarp parodoje pristatomų baldų – tiesiai sėdėti „auklėjanti“ kėdė

Pastaraisiais metais Lietuvos baldų pramonė nuolat auga. Vien pernai lietuviškų baldų eksportuota dešimtadaliu daugiau nei 2013-aisiais – už beveik 2,5 mlrd. eurų. Daug Lietuvos baldininkų atlieka koncerno IKEA užsakymus.

Per šimtą baldų gamintojų, pardavėjų, dizaino kūrėjų, architektų, ketvirtadienį „Litexpo“ centre prasidedančioje ir keturias dienas truksiančioje tarptautinėje parodoje „Baldai“ pristatys savo naujausius gaminius bei interjero tendencijas. Be baldų ekspozicijų, parodoje įsikurs Dizaino galerija, baldų gamybos fabrikėlis, kūrybiškumo ir kilimų audimo dirbtuvės. Lankytojai galės pamatyti naujausius baldus, medžiagas, įrangą bei susipažinti su originaliomis interjero idėjomis.

Interjero dizaineris ir Lietuvos dizaino bloko įkūrėjas N. Kalinauskas sako, kad parodoje bus galima pamatyti ir jo kurtų baldų. Vienas iš jų yra kėdė, pavadinimu „Kėdė Nr. 0004“, ant jos sėdintįjį mokinanti sėdėti tiesiai ir nesikūprinti. „Ši kėdė – tai edukacinė kėdė, auklėjanti vartotoją taisyklingai sėdėti, ištiesinti stuburą, neišsidrėbti. Tenka ištiesinti stuburą ir tada pajauti, kad daug patogiau. Tiesiog susikūprinus ir išsidrėbus joje nėra patogu sėdėti“, – aiškina dizaineris.

Minimalistinio šiaurietiško stiliaus epocha – ir Lietuvoje

Pasak N. Kalinausko, galima pastebėti, kad pastaruoju metu, gaminant baldus Lietuvoje, buvo kiek primirštas kokybės klausimas. Baldų dizainerio manymu, dėl lėšų stokos baldai buvo gaminami kuo paprastesni ir pigesni.

„Bet tikrai jau keletą metų ateina kita tendencija – [vertinamas] tvarumas, išliekamoji vertė, kokybė, kalbant ne tik apie baldus, bet ir apie kitus daiktus. Ir atsiranda vartotojų supratimas, kad reikėtų įsigyti daiktą, kuris būtų ilgaamžis ir tarnautų ne tik tau, bet ir būsimoms kartoms. Žinoma, iš karto susiduriame su kokybiško daikto kaina, dėl to paklausa kol kas nėra labai didelė“, – sako N. Kalinauskas.

Paklaustas apie lietuviško baldų dizaino tendencijas, specialistas teigia šalyje įžvelgiantis įvairių tendencijų. „Matome labai įvairių tendencijų. Džiaugiuosi, kad, laikui bėgant, mūsų vartotojo skonis tobulėja, jis artėja prie europinio, gal daugiau skandinaviško skonio. Lygiai taip pat ir lietuviškų baldų dizaino pasiūla gerėja. O yra tikrai visko“, – tikina dizaineris.

Jo teigimu, vienu žodžiu apibūdinti, kas yra skandinaviškas stilius, – sudėtinga. „Bet, kaip neseniai esu girdėjęs iš vieno kliento, tai galima apibūdinti šitaip: „Jaukus, šiltas minimalizmas“. Tačiau, žinoma, apibūdinti skandinavišką stilių taip paprastai yra sudėtinga. Ši tendencija tikrai yra vyraujanti ne vien Lietuvoje, bet pastaraisiais metais – visame pasaulyje“, – atkreipia dėmesį N. Kalinauskas. Jis pastebi, kad, jei anksčiau tarpo itališko stiliaus epocha, tai šiuo metu pasaulyje vyrauja išlaikytas, savitas, šiek tiek minimalistinis šiaurietiškas stilius.

Kiekvienas gali būti pats sau dizaineris?

Dizainerio teigimu, į Lietuvą taip pat ateina multifunkcionalių baldų tendencija. „Mes irgi labai stengiamės pasiūlyti vartotojui universalų baldą. Tarkim, ir paprastas stalas gali atlikti kelias funkcijas: jis gali būti ir valgomojo stalas, ir darbo stalas. Apie visus baldus to gal negalime pasakyti, bet ši tendencija matyti, ir pastangos kurti daugiafunkcinius, universalius baldus tikrai dedamos ir Lietuvoje“, – tvirtina baldų kūrėjas.

Pasiteiravus, ar yra baldų, pritaikytų ypač mažoms erdvėms, dizaineris kviečia apsilankyti pačiame mažiausiame bute Lietuvoje. „Jis siekia 12 kv. m ir yra naujame „Radio Lofts“ kvartale. Ten galima pamatyti, ką sukūrė lietuvių dizaineriai 12 kv. m butui su visais patogumais. Pamatysite, kaip galima padaryti tą pačią komodą ir laiptus viename, kaip galima sandėliuoti daiktus tiek virtuvės zonoje, tiek vonios zonoje tokiame mažame interjere“, – sako N. Kalinauskas.

O ar būtini dizaineriai, norint susikurti puikų interjerą? Žmogus gali būti pats sau dizaineris – šimtu procentų, įsitikinęs N. Kalinauskas. „Be abejo, nes šiais laikais yra taip lengvai pasiekiama informacija, taip lengvai galima surasti tai, kas tau patinka, internete, kad tikrai, jei domiesi ir žinai, ko nori, gali susiprojektuoti taip, kaip tau patinka“, – mano dizaineris.

Norintiems susikurti jaukią aplinką ir besirenkantiems baldus jis duoda patarimą – įsigilinkite, ko jums reikia, ir būtent to ieškokite. Beje, priduria N. Kalinauskas, nereikėtų vaikytis akcijų – pirkite tik tai, ko reikia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių