Baltijos šalių paraiškų sinchronizacijos projektui laukiama jau rudenį

  • Teksto dydis:

Baltijos šalys, siekiančios įgyvendinti elektros tinklų sinchronizaciją su kontinentinės Europos tinklais, jau rudenį turėtų pateikti ES finansavimui didžiąją dalį projekto paraiškų. Dėl to pirmadienį sutarta Baltijos energijos rinkos jungčių plano (BEMIP) aukšto lygio grupės susitikime Briuselyje.

Pasak Energetikos ministerijos, tai reiškia konkrečių projektų inicijavimą, kad neatidėliotinai būtų pradėtas techninis pasirengimas sinchronizacijai. Politinis susitarimas, kaip ir buvo sutarta anksčiau, turi būti pasirašytas šiemet birželį.

Energetikos viceministras Egidijus Purlys teigia, kad aiškesnė projekto darbotvarkė reikalinga siekiant užsitikrinti finansinę paramą ir laiku įgyvendinti darbus.

„Turime labai konkrečius įsipareigojimus iki kada ir kas turi būti padaryta tiek politiniu, tiek techniniu lygiu. Dabar gyvename ne tik reikalingais atlikti darbais iki birželio mėnesį planuojamo politinio sutarimo, bet turime ir aiškią tolimesnę darbotvarkę po birželio. Visa tai reikalinga tam, kad nebešvaistytume brangaus laiko, užsitikrintume finansinę paramą ir sinchronizaciją su kontinentinės Europos tinklais baigtume iki numatytų terminų”, – BNS sakė susitikime Briuselyje dalyvavęs E. Purlys.

Pasak jo, Europos Komisija remia ir nuolat koordinuoja sinchronizacijos projektą.

Europos Komisija ir keturių šalių – Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos – energetikos ministrai pernai gruodį sutarė, kad galutinis politinis sutarimas dėl sinchronizavimo su Europa, dalyvaujant ES vadovams, turėtų būti pasirašytas šių metų birželį.

Lietuva, Latvija ir Estija praėjusią savaitę paragino Europos Sąjungos (ES) vadovus naujame Bendrijos biudžete numatyti lėšų sinchronizacijai.

Baltijos šalys nori savo tinklus atjungti nuo posovietinės energetinės sistemos, taip tikėdamosi sumažinti priklausomybę nuo Rusijos. Sinchronizuoti elektros tinklus su žemyninės Europos tinklais Lietuva planuoja iki 2025 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių