Bankų klientais tampa vis jaunesni: pirmoji sąskaita – sulaukus paauglystės

  • Teksto dydis:

Pirmuosius kišenpinigius savo pradinukui pervedėte į jo asmeninę banko sąskaitą? Ši praktika darosi vis populiaresnė: Lietuvos gyventojų, atidarančių pirmąją banko sąskaitą, amžius jaunėja, rodo kredito įstaigų duomenys.

Šalies bankai skaičiuoja, kad 14–18 metų amžiaus klientų kategorija auga: jų atidaromų sąskaitų skaičius didėja vidutiniškai po 10 proc. kasmet. Kiek nuosaikesnis augimas stebimas ir dar jaunesnių, iki 14 metų, klientų kategorijoje.

Bankų duomenimis, sąskaitų atidarymo nepilnamečiams iki 14 metų tempus padvigubino šiemet valstybės pradėti mokėti „vaiko pinigai“: ši išmoka gali būti pervedama į tėvų ar globėjų banko sąskaitą, tačiau nemažai šeimų nusprendė šiuo tikslu atidaryti asmeninę sąskaitą vaikui. Lietuvos bankų asociacija (LBA) primena, kad atidaryti asmens sąskaitą mūsų šalies kredito įstaigose galima praktiškai nuo gimimo.

„Vaikystėje efektyviausiai mokomės iš artimų suaugusiųjų pavyzdžio. Tad tikslinga būtų suteikti savo vaikams galimybę išmėginti tas pačias pinigų valdymo priemones, kurias naudojate patys, – sakė LBA prezidentas Mantas Zalatorius. – Kalbėkitės apie išlaidų ribojimą, taupymą ir kitokius elementarius finansų valdymo elementus, atkreipkite dėmesį į apdairumą tvarkantis finansus. Tai – puikus pagrindas finansiniam išprusimui lavinti.“

Bendra taisyklė – jeigu sąskaita atidaroma nepilnamečiui, apsilankius banko skyriuje, reikia pateikti tiek vaiko, tiek tėvų asmens tapatybės dokumentus. Priklausomai nuo banko, konkrečios vaiko bei šeimos situacijos gali būti paprašyta papildomų dokumentų.

Auga ir vaikams išduodamų banko kortelių populiarumas. Kai kuriose kredito įstaigose jas galima gauti sulaukus vos 7 metų, tiesa, iki 14-os sąskaitai tvarkyti reikės suaugusiųjų priežiūros. Daugeliu atvejų vaiko tėvai arba globėjai gali nustatyti pageidaujamus limitus atsiskaitymams už prekes bei paslaugas ar naudojantis bankomatu. 14–18 metų nepilnamečiai gali patys disponuoti savo sąskaitos lėšomis su vieno iš tėvų, įtėvių ar globėjų sutikimu.

Anot specialistų, įvairių pinigų valdymo priemonių naudojimas ir pokalbiai apie jas šeimoje – puiki įžanga ugdant jaunosios kartos finansų valdymo įgūdžius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių