Bankų kodų kortelėms gresia išnykimas

Lietuvos bankas (LB) patvirtino naujus saugumo reikalavimus mokėjimams internete. Bene didžiausi pokyčiai nuo kitų metų lapkričio laukia tų klientų, kurie vis dar naudoja bankų kodų korteles – joms gresia išnykimas. Bankų atstovai tikina, kad terminas, kurį siūlo centrinis bankas, kodų kortelių atsisakymui – per trumpas.

Štai tokių įvairių bankų kodų kortelių lietuvių kišenėse keli šimtai tūkstančių. Kaskart jungiantis prie savo banko sąskaitos ar atliekant įvairius mokėjimus internete, apsisukus tam tikram ratui, vartotojai naudoja vis tuos pačius, nekintančius skaičių derinius. Vis labiau plintant mokėjimams elektroninėje erdvėje, centrinis bankas patvirtino naujus saugumo reikalavimus, siūlydamas bankams  užtikrinti saugesnį kliento tapatybės nustatymą.

„Pavyzdžiui, kaip dabar yra su mokėjimai debetinėmis kortelėmis – jeigu žmogus panaudoja PIN kodą, t.y. jo rizika. Skaitoma, kad PIN kodas yra tinkama apsauga. Tai mes norime įvesti tinkamą apsaugos standartą internetiniuose mokėjimuose ir jeigu bankai yra linkę prisiimti riziką, gali pasilinkti korteles ir toliau jas naudoti“, – teigė LB valdybos pirmininko pavaduotojas Marius Jurgilas.

LB atstovų teigimu, būtent kodų kortelės netenkina daugelio naujų reikalavimų: jų informacija gali būti panaudojama ne vieną kartą, ją lengvą nukopijuoti ir jos bene mažiausiai apsaugotos nuo vagysčių internetu.

Slaptažodžių generatorius gali būti viena alternatyvų dabar itin populiarioms kodų kortelėms, tačiau, pasak centrinio banko atstovų, tai – ne vienintelis pasirinkimas, kuris tenkina minimalius saugumo reikalavimus. Kaip alternatyvą siūloma naudoti mobilųjį parašą arba asmens tapatybės kortelę, tačiau pastarajai reikia ir specialaus skaitytuvo.

Bankų asociacijos vadovo nuomone, siūlymai nuo kitų metų atsisakyti kodų kortelių – per ankstyvi.

„Kompromisų saugumui neturi būti. Saugumas turi būti užtikrinamas. Yra atvejai, kad kortelėse yra daugiau slaptažodžių. Kai bankai neturi atvejų, neturi problemų, o šiaip yra skaitoma mažiau saugi priemonė nei kitos alternatyvos. Tokiu būdu reikėtų pratęsti laikotarpį tam, kad nesudaryti sunkumų bankų klientams, nes alternatyvos kitos gali būti nelabai patrauklios klientams“, – sakė Bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas.

Nors naujieji reikalavimai bankams beveik nieko nekainuotų, klientams, pavyzdžiui, kodų kortelę keičiant kodų generatoriumi tektų mokėti apie 30 litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kad tik

kad tik portretas
išmelžti kuo daugiau pinigų iš žmogaus.Tuo labiau Lietuvoje daugumą gyventojų sudaro pensininkai,tai kam reik tokių išmislų,juk tikrai ne žmogaus labui,o banko naudai.

ach

ach portretas
Nu ką, teks atsisakyt i-netinės bankininkystės. Man asmeniškai naudojimasis tom banko kortelėm ir taip yra didelis nepatogumas (jau neskaitant to, kiek pasipelno bankas). Tai dabar bus dar nepatogiau, kai norint pasižiūrėti likutį teks kulniuoti į bankomatą.

ACIU

ACIU portretas
Kad tik nuplest pinigu daugiau is klientu,man gerai kaip dabar yra.Reik patiems saugotis naudojant internetine bankininkyste,jau daug metu naudojuos,jokiu bedu.UK korteles banko ir generatorius duoda ir keicia,esant reikalui,MEMOKAMAI,nusimant pinigus is bankomato jokio mokescio.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių