Bauda už faktiškai jau valdytą verslą

Po ilgesnės pertraukos Klaipėdos uoste skirta bauda, kuri susijusi su konkurencijos pažeidimais.

Slogūs laivų agentų prisiminimai

Prieš keletą metų Klaipėdos uoste buvo plačiai nuskambėjusi su konkurencija susijusi byla, kai buvo konstatuotas laivybos agentų bendrovių kartelinis susitarimas.

Tuomet buvo skirtos įspūdingos milijoninės baudos. Jos dalį bendrovių atvedė prie bankroto. Dalis bylinėjosi ir baudos buvo sumažintos.

Daugelis bendrovių taip ir liko nesupratusios kodėl joms skirtos didžiulės baudos. Jos manė, kad susitarimą dėl rekomendacinių įkainių buvo paskelbusios išimtinai gerais tikslais, kad laivų agentavimo versle nebūtų nepagrįsto dempingavimo. Kitaip tą faktą tuomet vertino Konkurencijos taryba

Pernai po ilgesnės pertraukos buvo konstatuotas konkurencijos pažeidimas uosto dalyje. Koncernas „Achemos grupė“ dar 2013 m. įgijo bendrovių „Jūros vartai“ ir „Klaipėdos laivų remontas“ kontrolę ir nepranešė apie tai Konkurencijos tarybai bei negavo jos leidimo.

Šis faktas neseniai paminėtas Konkurencijos tarybos 2017 metų ataskaitoje.

Bauda už formalumo nepaisymą

Pažeidimo nutarimas po ilgo tyrimo buvo priimtas pernai rugpjūčio 1 dieną. Pats koncentracijos faktas vyko 2013 metais. Tyrimas dėl šio pažeidimo buvo vykdomas nuo 2015 metų. 

Po kurio laiko, kai sandoris jau buvo įvykdytas „Achemos grupė“ kreipėsi į Konkurencijos tarybą ir gavo leidimą vykdyti koncentraciją. Už nepranešimą jai buvo skirta 54700 eurų bauda.

Tačiau pranešus vėliau ir taip iš esmės pripažinus, kad buvo padarytas nusižengimas, bauda buvo sumažinta 20 proc.

„Achemos grupė“ vertinusi, kad pažeidimas buvo formalus ir mažareikšmis, prašė Konkurencijos tarnybos tyrimą iš viso nutraukti. Tačiau ji su tuo nesutiko.

Jau seniai valdė akcijas

Konkurencijos taryba dar 2004 m. buvo leidusi bendrovėms „Eika“ ir „Achema“, kurios 94,96 proc. akcijų priklausė koncernui „Achemos grupė“, įsigyti iki 100 proc. „Klaipėdos laivų remontas“ akcijų. Jos bendrą jos kontrolę įgijo per įsteigtą bendrovę „Jūros vartai“.

Tačiau nuo 2009 m. koncernas „Achemos grupė“ pagal sutartį išpirko visas „Jūros vartai“ akcijas su teise, kad jos partneris bendrovė „Eika“ galės akcijas atpirkti.

Atpirkimo susitarimo terminas buvo pratęstas 2011 metais, kol 2013 metais „Eika“ pranešė, kad „Jūros vartai“ akcijų nebeatpirks. Tada „Jūros vartai“ akcijos ir perėjo koncernui „Achemos grupė“. Nuo to momento Konkurencijos tarnyba ir konstatavo, kad akcijos buvo vienašališkai užvaldytos apie tai nepranešus, nors realiai koncernas „Achemos grupė“ bendroves „Jūros vartai“ ir „Klaipėdos laivų remontas“ jau valdė nuo 2009 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipėdietis

Klaipėdietis portretas
Daug prirašė, alia neaišku kuom valstybė buvo nuskriausta?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių