Būsimai pensijai kaupia kas šeštas Lietuvos jaunuolis

  • Teksto dydis:

Pakankamą pensiją Lietuvos jaunuoliai užsitikrintų, jei pradėtų jai kaupti anksti savo profesinės karjeros pradžioje. Vis dėlto SEB banko atliktas Lietuvoje finansinio raštingumo tyrimas parodė, kad lėšas būsimai pensijai kaupia tik šeštadalis (16 proc.) 18–25 metų apklausoje dalyvavusių jaunuolių.

8 proc. jaunuolių nurodė ketinantys tai pradėti daryti, kai tik susiras darbą, 5 proc. sako, kad ir sulaukę pensinio amžiaus jie toliau dirbs, dar 3 proc. tikisi, kad sulauks savo vaikų pagalbos, o 2 proc. nurodė, kad turi nekilnojamojo turto, kurį ketina parduoti arba nuomoti ir taip užsitikrinti reikiamas lėšas. Tyrimas taip pat atskleidė, kad šalies jaunimas gyvenimą sulaukę senatvės įsivaizduoja aktyvų ir turiningą. 39 proc. apklausos dalyvių tikisi išėję į pensiją daugiau keliauti, 33 proc. – daugiau laiko skirti savo pomėgiams. 16 proc. jaunuolių sulaukę pensijos pageidautų daugiau laiko leisti namuose su šeima.

„Lietuvoje jau tapo gana įprasta, kad jaunuoliai, susiradę nuolatinį darbą, pradeda kaupti lėšas antros pensijų pakopos fonduose: į juos kas mėnesį po 2 proc. jų gaunamo atlyginimo atideda darbdaviai, valstybė ir jie patys. Taip kaupiant per keletą dešimtmečių galima sutaupyti maždaug 70 proc. buvusio atlyginimo dydžio pensiją. Tačiau tik kaupiant pensiją papildomai ir trečioje pensijų pakopoje galima tikėtis buvusio atlyginimo dydžio pensijos. Jauni žmonės turėtų naudotis šia galimybe, nes periodiškai atidėdami kad ir nedideles sumas ilgainiui jie gali sukaupti nemažą sumą savo ateičiai. Kaupimas ir antros, ir trečios pensijų pakopos fonduose padėtų užsitikrinti pensiją gyventi oriai ir turiningai, neapribojant savo poreikių ir neatsisakant pomėgių“, – sako Sonata Gutauskaitė-Bubnelienė, „SEB gyvybės draudimo“ generalinė direktorė.

S. Gutauskaitė-Bubnelienė skaičiuoja, kad šiandien, pasirinkę kaupimą antros pakopos pensijų fonde pensijai taupo beveik 19 tūkst. Lietuvos jaunuolių, kurių amžius yra 18–25 metai. Jie sudaro beveik 7 proc. visų antros pakopos pensijų fonduose taupančių SEB banko klientų.

Kur kas rečiau 18–25 metų amžiaus Lietuvos jaunuoliai renkasi taupyti ir trečios pakopos pensijų fonduose. Kaupiant papildomai pensijai kas mėnesį skiriamos sumos dydį galima pasirinkti pačiam pagal savo finansines galimybes ir poreikius. Taip pensiją kaupiančių jaunuolių tėra vos 2 proc. tarp visų trečią pakopą pasirinkusių SEB banko klientų.

Statistikos duomenimis, kaupti lėšas pensijai pagal trečią pakopą šiuo metu dažniausiai renkasi 26–35 metų sulaukę asmenys, jau įgiję darbo stažą ir pradėję gauti didesnes nuolatines pajamas.

Finansinio raštingumo tyrimas atliktas 2017 m. liepos mėnesį. Apklausoje dalyvavo 1727 18–25 m. SEB banko klientai.


Šiame straipsnyje: pensijajaunuoliaitaupymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių